INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

THEO PLOEG – TECH TALK #8 “Solarpunk: positieve verhalen over de toekomst”

Elke maand neemt Theo Ploeg in zijn column Tech Talk de laatste ontwikkelingen in tech door – en vooral wat het met ons doet. Vandaag begint hij met een quote: ‘This was a Pizza Hut, Now it’s all covered with daisies’, David Byrne

Pandemieën, klimaatverandering, terugkeer van het fascisme, het kapotte internet, technologie die ons domineert; de verhalen die we vertellen over onze huidige tijd zijn niet bepaald positief. Filosofen buitelen over elkaar heen om in de media te roepen hoe slecht alles gaat. Je zou er zo depressief van worden.

Gelukkig is er internet. Het wereldwijde netwerk legt betekenisvolle verbindingen, brengt mensen bij elkaar en zorgt zo voor steeds weer een nieuwe stroom aan betekenisvolle reflecties op onze maatschappij. Solarpunk is daar één van. Nieuw is de term niet.

Solarpunk

Solarpunk wordt voor het eerst genoemd in een blogpost in 2008. Daar wordt een verband gelegd met steampunk, een kunststroming die nieuwe werelden, waarin de stoommachine én hernieuwbare energie centraal staan, beschrijft door de ogen van een optimistische, Victoriaanse esthetiek. Een soort teruggaan naar de 19e eeuw én dan weer vooruitkijken. Dat doet solarpunk niet: ze creëert alternatieve werkelijkheden in het nu waarin schone energie en technologie bottom-up worden ingezet. Dat maakt solarpunk de positieve tegenhanger van cyberpunk, dat dystopische werelden beschrijft waarin we worden overheerst door technologie.

Steampunker outfit

Jarenlang slentert solarpunk door de steegjes van het internet. Op blogs als Tumblr en Medium, platforms als Reddit en in Facebook-groepen delen enthousiastelingen hun groene technologische visies. Tot onderzoeker Adam Flynn in 2014 een eerste poging waagt om de essentie van al die verhalen samen te vatten. In zijn uiteindelijke Solarpunk Manifesto doet hij dat als volgt: solarpunk is ‘een beweging in speculatieve fictie, kunst, mode en activisme die de vraag stelt: hoe ziet een duurzame beschaving eruit en hoe kunnen we daar komen?’. Kernpunten: optimisme, do-it-yourself, technologisch, natuurlijk, gelijkwaardigheid, denken in mogelijkheden, harmonie.

Tijdens de huidige covid19-pandemie borrelt solarpunk plotseling naar de oppervlakte. De beweging biedt een broodnodig tegenwicht voor de doemscenario’s die gretig gedeeld worden op sociale media en gangbaar zijn in de mainstream media. Een groeiende groep denkers en doeners heeft behoefte aan perspectief. Of misschien nog wel meer: aan geloof. Sociologe Donna Haraway schreef dat het onze taak is om het antropoceen zo kort mogelijk te houden. Solarpunk helpt door geloofwaardige verhalen te vertellen over samenlevingen zonder vervuiling en discriminatie die gebaseerd zijn op gelijkwaardigheid en duurzaamheid.

Designer Sougwen Chung

Klinkt abstract? Een paar voorbeelden dan! De Braziliaanse schrijfster Ana Rüsche schreef met Telepathy Is Other People een prachtige novelle. Aan de Universiteit van Sao Paula onderzoekt ze vanuit een niet-westers perspectief het door het westen gecreëerde klimaatprobleem. Designer Sougwen Chung herdefinieert onze relatie met technologie en ontwikkelde een robotarm waarmee zij samen tekent. Voor haar is de robot geen middel, maar een partner met wie ze samen op zoek gaat naar nieuwe manieren van samenwerken. Toekomstverkenner Miranda Verhaar onderzoekt met haar initiatief Makers van Morgen hoe wij kunnen samenwerken en -leven met objecten. Haar lesmateriaal voor middelbare scholen laat leerlingen ervaren hoe het is om een object te zijn. Solar Punk Surfclub ontwikkelt een kaartspel om samen betere werelden te bouwen.

Laten we samen positieve verhalen over de toekomst vertellen.

Keep on digging…

Theo Ploeg experimenteert met zijn eigen Studio Hyperspace met speculative design, hij leidt Speculative Futures Amsterdam en is als design socioloog verbonden aan het International Music Industry Lab (IMI Lab) en Fontys Hogeschool voor Journalistiek (FHJ).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *