Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Het woonhuis van architect Mels Crouwel aan de Vijzelgracht in Amsterdam is een rijksmonument dat rond 1670 door Philips Vingboons is ontworpen als wevershuis. Tijdens de restauratie en renovatie door architectenbureau Benthem Crouwel is de oorspronkelijke hoofdopzet behouden en zoveel mogelijk origineel materiaal weer zichtbaar gemaakt. Latere uitbouwen zijn verwijderd, en deels vernieuwd teruggebouwd binnen hetzelfde volume. Met als resultaat een eigentijds monument in een van de circa tachtig wevershuizen die bewaard is gebleven.

Ambachtelijk en innovatief

Benthem Crouwel heeft het huis met zijn rijke geschiedenis getransformeerd tot een hedendaagse gezinswoning. Bij de hoogwaardige renovatie is gebruik gemaakt van zeer uiteenlopende technieken en materialen, zowel ambachtelijk als innovatief. Het huis is met een aantal aanpassingen weer volledig toegerust voor de toekomst, daarnaast zijn ook veel oorspronkelijke elementen bewaard gebleven. De aangebouwde twintigste-eeuwse opslagruimte aan de achterzijde heeft weer plaats gemaakt voor een tuin. De nieuw toegevoegde, drie verdiepingen hoge glazen serre, die de niet waardevolle uitbouw van 1870 vervangt, versterkt het contact met deze nieuwe tuin.

Eenheid in verscheidenheid

Na het vertrek van de wevers is het huis op veel verschillende manieren bewoond en gebruikt. Hieraan kwam een abrupt einde door de verzakking in 2008. De gemeente Amsterdam verklaarde het pand onbewoonbaar en voorzag het in 2015 van een nieuwe fundering. In de huidige indeling en overgebleven ‘sporen’ is het oorspronkelijke gebruik van het huis af te lezen. De zonnige, fraaie in grootte variërende kamers hebben ieder hun eigen sfeer. 
De oude hoofdstructuur is weer zichtbaar en de nog in tact gebleven oorspronkelijke elementen hebben een passende plek gekregen in het nieuwe interieur.

Het toegepaste kleurpalet is gebruikt als verbinding en versterking van de verschillende materialen en ruimtes. Het palet van uiteenlopende kleuren verloopt van donker op de beneden verdieping naar licht op de zolderverdieping. De nieuwe zorgvuldige detaillering in combinatie met de oorspronkelijke zeventiende -eeuwse elementen geeft dit huis zijn bijzondere karakter. 

ARCHITECT
Benthem Crouwel Architects
OPDRACHTGEVER
Particulier
LOCATIE
Vijzelgracht, Amsterdam
VLOEROPPERVLAK
235 m²
PROJECT TEAM
Mels Crouwel, Jeroen Jonk
FOTOGRAAF
Jannes Linders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *