Nieuws

Deel 3 (slot) van de nieuwe podcast-serie Designers write: ‘Over de valkuilen van duurzaam ontwerpen’

Designers write is een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. In de podcast gaan ontwerpers met elkaar het gesprek aan over hun eigen verantwoordelijkheden. Kun je nog wel de zoveelste nieuwe stoel ontwerpen of moet je als designer radicalere keuzes maken? En wat zijn die keuzes dan?

De derde aflevering van Designers write heeft als titel: Dit gaat pijn doen. Moderator Aynouk Tan praat met ontwerpers Ruben Pater en Lua Vollaard over de korte essays die ze hebben geschreven. Het is een gesprek over noodkreten uit het verleden en cynische toekomstbeelden. Gaat design ons tegen onszelf beschermen, of zijn compleet andere strategieën noodzakelijk? Daarnaast leest hoofdcurator Joeri Pruys stukken voor uit een toespraak van PSP-leider Hans Wiebenga, die tijdens de Algemene Beschouwingen van 1971 pleit voor een einde aan het dogma van economische groei.

Luister deel 3 van de podcast hier: Episode #3: This is going to hurt – Designers write

De Algemene Beschouwingen van 1971

Zes schrijvende ontwerpers hebben een open call beantwoord voor zes essay, geïnspireerd op het boek Dingen Vormen Mensen (1972) van designcriticus Simon Mari Pruys, een baanbrekend werk van een van Nederlands meest invloedrijke designcritici. In een driedelige podcast worden de zes essays besproken door de auteurs met moderator Aynouk Tan. Wat is  de inhoud van hun teksten en de implicaties daarvan voor de toekomst van het ontwerpvak. Verdere reflectie wordt gegeven door tekstcuratoren Aminata Cairo, Marjanne van Helvert en Florian Cramer.

Lua Vollaard is curator en schrijver met een achtergrond in beeldcultuur, mensenrechtenonderzoek en fotografie. Ze is geïnteresseerd in het brede snijvlak van technologie en ideologie. Lua Vollaards essay Artifact Hypermuseum of Earth & Anthropocene Design is een speculatieve benadering van een toekomstig designmuseum dat zich bevindt op – en bestaat uit – de afbrokkelende en smeltende ijsplaten van Antarctica. 

Ruben Pater creëert onder de naam Untold Stories visuele verhalen die solidariteit, gerechtigheid en gelijkheid ondersteunen. Hij is de auteur van de boeken The Politics of Design en CAPS LOCK. Ruben Paters essay A better environment starts with ourselves bespreekt de valkuilen van duurzame ontwerppraktijken en nodigt ontwerpers uit om hun tijd en talenten te investeren om de eindeloze cyclus van consumptie en vernietiging te doorbreken.  

Het programma Designers Write is een initiatief van Designplatform Rotterdam en schrijver/filmmaker Joeri Pruys en wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *