Nieuws

Deel 2 van de nieuwe podcast-serie Designers write: ‘What design can NOT do’

Designers write is een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. De tweede aflevering van Designers write heeft als titel: Wie zijn “wij”? Moderator Aynouk Tan praat met ontwerpers Dirk Osinga en Trang Ha over de korte essays die ze hebben geschreven. Het gesprek raakt aan onderwerpen als gemeenschapszin, plezier, esthetiek en inclusie.

Luister deel 2 van de podcast hier: Episode #2: who are “we”? – Designers write

In de podcast gaan ontwerpers met elkaar het gesprek aan over hun eigen verantwoordelijkheden. Kun je nog wel de zoveelste nieuwe stoel ontwerpen of moet je als designer radicalere keuzes maken? Dirk Osinga werkt als zelfstandig architect en onderzoeker binnen zijn onafhankelijke architectonische ontwerp- en onderzoekspraktijk STUDIOSINGA. Zijn essay, What design can not do, is een pleidooi voor meer bescheidenheid in de design- en architectuursector en een oproep de rol van esthetiek en plezier niet te vergeten.

Trang Ha is een multidisciplinair ontwerper en kunstenaar. Door met andere disciplines samen te werken, wil ze de complexiteit van de hedendaagse verstrooide (kunst)wereld blootleggen. Trang Ha’s essay, Of the wrap culture, gebruikt de ‘wrap’ als metafoor voor een meer gemeenschappelijke, verstrengelde en rommelige benadering van design.

Dingen Vormen Mensen -Simon Mari Pruys,

Uitgangspunt van de podcast zijn de zes essays van schrijvende ontwerpers, geïnspireerd op het boek Dingen Vormen Mensen (1972) van designcriticus Simon Mari Pruys, een baanbrekend werk van een van Nederlands meest invloedrijke designcritici. In een driedelige podcast worden de zes geselecteerde essays besproken door de auteurs met moderator Aynouk Tan. Wat is  de inhoud van hun teksten en de implicaties daarvan voor de toekomst van het ontwerpvak. Verdere reflectie wordt gegeven door tekstcuratoren Aminata Cairo, Marjanne van Helvert en Florian Cramer. Ook leest hoofdcurator Joeri Pruys een tekst voor uit het essay Opkomst en ondergang van de avant-garde (1964) van utopisch kunstenaar en schrijver Constant.

De podcast en de volledige essays van de ontwerpers worden gepubliceerd op de website www.designerswrite.org. Het programma is een initiatief van Designplatform Rotterdam en schrijver/filmmaker Joeri Pruys en wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *