Nieuws

Simone Post ontwerpt kleurrijke muurschildering voor hoofdkantoor Vlisco

Simone Post heeft de grootste mural van Nederland ontworpen voor het hoofdkantoor van Vlisco, de bekende Nederlandse waxprint fabrikant. De gehele gevel van ruim 2500 vierkante meter oppervlakte is bedekt met deze kleurrijke beslaat schildering Fest of Movement geheel inde stijl van de decoratieve stoffen van Vlisco.  

Meer nog dan een muurschildering is het ontwerp van Post een volwaardige architecturale ingreep, die het de grijze betonnen gebouw transformeert in een vreugdevolle viering van kleur en beweging. Het kunstwerk is volledig met de hand gemaakt met rollers en kwasten samen met schilderscollectief De Strakke Hand.

Vrolijk en empowerend

“In mijn ogen is de oude uitstraling van het gebouw altijd een complete mismatch geweest met hoe ik Vlisco voor ogen heb”, zegt Simone Post. “Het gebouw leek op slot, zwaar, log en verouderd, als een bunker. Terwijl voor mij Vlisco in beweging is, koploper in design en print, divers en vooral: vrolijk en empowerend.” Het werk van Post kenmerkt zich in het hergebruik van afval en reststromen in waardevolle en eigentijdse producten. Het was een enorme uitdaging om dit op zo’n grote schaal met het gebouw te doen, zegt de Rotterdamse ontwerper. “Qua schaal is het zeker veruit het grootste project dat ik heb aangepakt. En het is Vlisco, op veilig spelen was geen optie.”

Vlisco heeft sinds de oprichting in 1846 meer 350 duizend dessins gecreëerd. De stoffen zijn kleurrijk en expressief en sluiten aan op de smaak van Afrikaanse vrouwen. Vlisco-stoffen zijn peperduur; veel meer dan een maandsalaris van een gemiddeld Afrikaans gezin. Maar ze zijn zeer gewild en een statussymbool voor vrouwen. Vrouwen kiezen een stof in eerste instantie omdat ze die mooi vinden, maar soms ook om de boodschap die aan het dessin verbonden is. “We besloten ons kantoorgebouw te schilderen om een statement te maken over wie we zijn. Vlisco bestaat dit jaar 175 jaar en heeft altijd gestaan voor design en kleur en gedurfde originaliteit. We willen laten zien dat we het belangrijk vinden om een levendig lid te zijn van onze lokale gemeenschappen, in Helmond en ook in Afrika”, laat Vlisco weten.

Werk voor Rademakers Gallery

De inspiratie voor de vormen en kleuren haalde Simone Post uit Wildflowers, een serie wandkleden vervaardigd van afgekeurde stoffen met drukfouten van Vlisco. De serie is weer geïnspireerd op groei-organismen en wordt verkocht via Rademakers Gallery in Amsterdam. “Ik geloof dat we altijd in beweging moeten denken, vooruit moeten gaan en nooit stil moeten staan uit angst. veel te verbeteren. De vormen zijn opgebouwd uit bewegende stippellijnen, die op het gebouw samenvloeien tot allerlei vormen.”

Kijk hier een video over Wildflowers:

Voor Vlisco deed Post uitgebreid onderzoek naar nieuwe toepassingen voor hun afvaldoek wat resulteerde in een karpet. Stuk voor stuk ingrepen waarmee Post de bestaande waarde van materiaal dat anders als afval wordt gezien, zichtbaar maakt. Esthetisch, verrassend en zichtbaar hergebruik van materialen staat in haar werk centraal. Ze gaat samenwerkingen aan met de industrie om tot in vorm en materiaalgebruik innovatieve ontwerpen te komen en biedt daarmee een nieuwe kijk op verspilling van materialen. Voor Adidas maakte ze kleden van gerecyclede sneakers, voor plastic recyclebedrijf ECO-oh! bood Post een perspectief op de toekomst van hun materialen in de vorm van een inspiratieboek.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *