Nieuws

Nieuwe podcast ‘Designers write’ verkent rol van ontwerper in maatschappelijke crises van nu

Designers write is een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. In de podcast gaan ontwerpers met elkaar het gesprek aan over hun eigen verantwoordelijkheden. Kun je nog wel de zoveelste nieuwe stoel ontwerpen of moet je als designer radicalere keuzes maken? En wat zijn die keuzes dan?

Luister Deel 1 van de podcast hier: Episode #1: design in an identity crisis – Designers write

Designcriticus Simon Mari Pruys

Zes schrijvende ontwerpers hebben een open call beantwoord voor zes essay, geïnspireerd op het boek Dingen Vormen Mensen (1972) van designcriticus Simon Mari Pruys, een baanbrekend werk van een van Nederlands meest invloedrijke designcritici. In een driedelige podcast worden de zes essays besproken door de auteurs met moderator Aynouk Tan. Wat is  de inhoud van hun teksten en de implicaties daarvan voor de toekomst van het ontwerpvak. Verdere reflectie wordt gegeven door tekstcuratoren Aminata Cairo, Marjanne van Helvert en Florian Cramer. Deelnemers aan de eerste aflevering zijn de ontwerpers Klara Debeljak en Silvio Lorusso.

Klara Debeljak maakt werk dat onder meer de invloed van social media op identiteit bestudeert. Haar essay Theory of the Chrono-Ghettos is geschreven vanuit het perspectief van de tijd en reflecteert op hoe tijd en kapitalistische structuren met elkaar verweven zijn. Silvio Lzespsso publiceerde in 2019 het boek Entreprecariat over de pijnlijke gevolgen van flexibilisering van de arbeidsmarkt. Zijn essay Against design synthesis stelt de vraag: zijn ontwerpers eigenlijk wel van belang bij het dealen met de huidige crises? Ook leest hoofdcurator Joeri Pruys een tekst voor uit het boek Dingen vormen mensen (1972) van designcriticus Simon Mari Pruys.

Het programma Designers Write is een initiatief van Designplatform Rotterdam en schrijver/filmmaker Joeri Pruys en wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *