Nieuws

Surrealistische bloemstillevens van Bob Negryn in Mondriaanhuis

In zijn foto’s zet Bob Negryn de traditie voort die begon in de 17e eeuwse Nederlandse schilderkunst om schoonheid te vinden in het gewone, het alledaagse. Vanaf 6 november toont het Mondriaanhuis een selectie van Negryns fascinerende en krachtige bloemencomposities Bloem!.

De hedendaagse composities van Negryn vertonen overeenkomst met de bloemstillevens van Piet Mondriaan, die in zijn vroegere werken ook sterk kon focussen op het verbeelden van één enkele bloem. Denk aan de amaryllis en chrysant die Mondriaan regelmatig heeft vastgelegd.

Voor Bob Negryn is het vastleggen van de bloemen een manier om de kwetsbaarheid van ons bestaan te aanvaarden. Al ruim tien jaar hij gefascineerd door bloemen. In alle stadia van groei, bloei en verval. Hij speelt in zijn foto’s heel bewust met licht waardoor de schoonheid van de bloem nadrukkelijk naar voren komt. Negryn benadert de wereld om hem heen als een samenspel van kleuren en vormen, die hij op eigenzinnige wijze vangt in afgewogen composities.

Bloemenpracht in plastic flesjes

Wat opvalt is dat de bloemen in plastic flesjes zijn gezet. Het geeft het geheel een ietwat surrealistische sfeer. “De provocerende schoonheid van tulpen en plastic flesjes haalt ons uit onze dagelijkse sleur. Zodat we het leven kunnen vieren”, zegt Negryn . De kunstenaar maakt de voorwerpen in zijn foto’s bewust groter en belangrijker dan ze zijn om onze afhankelijkheid van hen, zowel praktisch als esthetisch te benadrukken. Praktisch vanwege het dagelijks gebruik en esthetisch vanwege hun vorm en kleur. Alledaags en bijzonder tegelijkertijd.

Bob Negryn (Delft, 1961) studeerde in 1984 af aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving ArtEZ in Arnhem met als specialisatie schilderkunst en fotografie. Hij maakte zich diverse fotografische genres eigen: landschappen, portretten en stillevens. Hij koppelt daarbij zijn blik van beeldend kunstenaar aan de technische bagage van een professioneel fotograaf. In de loop der jaren is het werk van Negryn, die afwisselend woont in Nederland en aan de Ierse westkust, getoond in tal van solo- en groepstentoonstellingen. Buiten Nederland ook in België, Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Nieuw Zeeland.

Het Mondriaanhuis heeft naast een bescheiden eigen collectie twee grotere collecties in langdurige bruikleen. Daarnaast exposeert het museum een aantal vroege werken van Mondriaan uit twee privécollecties. De eerste collectie bevat geometrisch-abstracte kunst, in langdurige bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verkregen. Het gaat in totaal om 114 objecten. Bekende namen als Jan Schoonhoven, Cesar Domela Nieuwenhuis, Peter Struycken, Carel Visser, Ben Akkerman en Joost Baljeu behoren tot deze collectie.

Tentoonstelling ‘Bloem! by Bob Negryn’ is vanaf 6 november t/m 20 februari 2022 te zien in het Mondriaanhuis Amersfoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *