INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

ICONISCH LOGO #5 Shell: de ‘kroon’ op het werk van Raymond Loewy

In de serie ICONISCH LOGO worden onderzocht wat een effectief logo is. Want de logo’s zelf kennen we. Maar hoe zijn ze ontworpen – en waarom? De rood-gele kroon van Shell is een ontwerp van Raymond Loewy, misschien wel de grootste ontwerper van de 20ste eeuw. Uitganspunt is een herkenbare kroon met een robuuste en betrouwbare uitstraling. Maar wat heeft Exxon daar mee te maken?

Jaar: 1971

Ontwerper: Raymond Loewy

Shell begon in 1891 als een handelsbedrijf in de export van zeeschelpen naar westerse landen. In 1900 introduceerde Shell haar eerste logo, een zwart-wittekening van een schelp. Sindsdien is de afbeelding van een schaal nooit uit het bedrijfslogo verdwenen, hoewel het verschillende facelifts kreeg. In 1930 krijgt de schelp een symmetrische vorm die de eerste blauwdruk wordt voor het moderne logo. In 1948 krijgt het bovendien de kenmerkende geel en rode kleur. In 1955 wordt het wat zwieriger maar in de  jaren zeventig streeft het Brits-Nederlandse conglomeraat naar een strakke mondiale uitstraling. Daarvoor wordt de Frans-Amerikaanse industrieel ontwerper Raymond Loewy (1893 -1986) aangetrokken.

De weddenschap met Lucky Strike

Raymond Loewy is dan al een begrip na zijn baanbrekende werk voor onder werk voor onder meer  de Amerikaanse Greyhound bus. Veel van Loewy’s logo’s zijn iconen geworden, met name Spar en de corporate look van Nasa maar ook verpakkingen zoals het wulpse Coca Cola Flesje en het sigarettenpakje voor Lucky Strike behoren inmiddels tot het collectief geheugen. Dat laatste ontwerp – veel gezien als een van zijn beste – kwam tot stand na een weddenschap met de CEO van de American Tobacco Company, die er 50 duizend dollar om verwedde dat Loewy het uiterlijk van het toch al bekende groene en rode Lucky Strike-sigarettenpakje niet kon verbeteren. Loewy ging de uitdaging aan en begon met het veranderen van de achtergrond van de verpakking van groen naar wit, waardoor de printkosten werden verlaagd doordat er geen groene kleurstof meer nodig was. Vervolgens plaatste hij het rode Lucky Strike-logo aan beide zijden van de verpakking, waardoor de zichtbaarheid van het product en uiteindelijk de productverkoop werd vergroot.

Exxon en BP

Maar het waren waarschijnlijk de beeldmerken voor concurrenten Exxon en BP waarom Shell bij hem aanklopte. Een grote verandering in het ontwerp van Loewy is een versobering van de ronde bestaande schelp-logo in een hoekige rode omlijning. De schelp krijgt hiermee meer de vorm van een kroon. Er wordt gezegd dat de harde schelp en het weekdier erin symbool staan voor Shell, dat weliswaar een keihard zakenmerk is maar tegelijkertijd een amorfe en flexibele bedrijfsstructuur heeft dat zich aanpast aan de veranderende tijd. Daarbij verwijst de schelp naar de organische oorsprong van het fossiele aardolie en hint daarmee naar een ethische bedrijfsvoering met zorg voor het milieu.

De originele sketches van Raymond Loewy

Ook verwijdert Loewy de merknaam uit de schelp en plaatst deze eronder. De merknaam wordt bovendien vetgedrukt met als enige doel de hoge status en kwaliteiten van het bedrijf uit te stralen. Vetgedrukte letters helpen mensen ook om het logo te onthouden. De vorm van het logo is inderdaad zo krachtig dat het bedrijf in zoveel decennia nog nooit de behoefte heeft gevoeld om het te veranderen.

“Best designed is best sold”

De industrieel vormgever Loewy had tevens een haarscherp gevoel voor marketing. Zo ontwierp hij voor Shell niet alleen het logo, maar gaf hij ook richtlijnen mee over hoe dit beeldmerk uniform wereldwijd moest worden toegepast. Het beeldmerk is zo indrukwekkend dat het bedrijf het ontwerp van Loewy tot op de dag van vandaag gebruikt, enkele kleine aanpassingen daargelaten.

Loewy was een van de eersten die de link tussen design en business ontdekte: “Tussen twee identieke producten in termen van prijs, functionaliteit en kwaliteit, zal de bestseller altijd opvallen door zijn design.” Deze gedachte van Raymond Loewy inspireert de wereld van design en industriële productie tot op de dag van vandaag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *