INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Hoe corona onze wooninterieurs veranderde – te zien op expositie ‘Tijdelijk Huis van thuis’ in HNI

“Blijf thuis.” Dat was de dringende boodschap van minister-president Mark Rutte in maart 2020. Wat volgde was een jaar waarin het woonhuis een nieuwe betekenis kreeg in he dagelijks leven. Van veilige vluchtheuvel veranderde het in een kantoor, school, kroeg, bioscoop en voor sommigen in een gevangenis. Het balkon werd een park, de tuin een fitnessruimte. De actuele tentoonstelling Tijdelijk huis van thuis in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam zoomt in op deze – en eerdere – veranderingen van het woonhuis in de afgelopen jaren.

Boenen, lappen en stofzuigen

Dertien ‘kamers’ zijn ingericht door telkens een andere ontwerper; soms is er een heuse stijlkamer, dan weer staat er één video-installatie. Wat een gouden greep is, want feitelijk zie je nu dertien minitentoonstellingen die één samenhangend verhaal van het moderne thuis vertellen. Grafisch ontwerper Koos Breen en fotograaf Lonneke van der Palen richtten een steriele woonkamer in waarin alles draait om boenen, lappen en stofzuigen. De meubels hebben een gladgestreken Ikea-esthetiek en zijn uitgevoerd in frisse postmoderne kleuren. Her en der staan Tell sell-achtige snufjes om luxaflex of fotolijstjes af te stoffen.

De ontwerpers laten hiermee fijntjes zien hoe ver de hygiënische hysterie (“handen wassen, handen wassen, handen wassen!”) tot in ons privédomein is doorgedrongen. Tegelijkertijd is het een commentaar op de Hollandse zakelijkheid en properheid – zijn we daarin niet doorgeslagen? Dat poetsen een geruststellend, bijna bezwerend ritueel is geworden, wordt onderstreept door de ASMR (autonomous sensory meridian response) die klinkt op de achtergrond; deze zachte klanken van knisperend papier of fluisterende stemmen waren afgelopen jaar de nieuwe vorm van ontspanning.

Funda Makeovers – het huis als investering

Nog zo’n bizarre trend is het exotische huisdier – een boa in de kelder of een krokodil in de tuinvijver, wie kijkt er nog van op. Wat zegt dit over ons beeld van natuur? Die vraag stelt ontwerper Frank Bruggeman in een kamer gevuld met een ‘droogboeket’ van boomtakken en -stronken. Op videoschermen zijn maffe Youtube-filmpjes te zien van mensen over de hele wereld die voor Tiger King spelen. Het antwoord laat Bruggeman aan de kijker. Maar het beeld van een leeuwenwelpje die voortdurend wegglijdt op de betegelde gang van een villa in de Amerikaanse suburbs zegt genoeg over de vervreemding van het buitenleven.

FOTO Johannes Schwarz

Het woonhuis is tegenwoordig ook een investering, mits je de financiële slagkracht hebt om er een te bemachtigen. Dat blijkt uit Funda Makeovers, een Instagram-account vol makelaarsobjecten, eerst als bouwval en daarna helemaal opgekalfaterd volgens de speculanten-esthtiek van visgraatparket, witte muren en zwarte kranen. Waarna de vraagprijs kan worden verdubbeld. Niet langer wordt onze meest intieme leefomgeving bepaald door persoonlijke smaak of identiteit maar door geldelijke gewin.  

Home Sweet Home – Larissa & Michelle Mantel

Het meest bijtende commentaar is Home Sweet Home van de ontwerpzussen Larissa en Michelle Mantel. Naast zoetsappige posters in pasteltinten met al even weeïge mantra’s als This home is built on love and chaos hangen verontrustende boodschappen als ‘Elke minuut raakt in Nederland iemand gewond in of om het huis’. Of nog verontrustender: ‘Elk jaar wordt 3 procent van de Nederlandse kinderen mishandeld, misbruikt of verwaarloosd’. Helaas is thuis voor veel mensen een martelkamer. Waarmee het “Blijf thuis!” van Rutte opeens ook een collectief wegkijken verwoordt.

****

Tijdelijk huis van thuis. Het Nieuwe Instituut, Rotterdam. T/m 29 mei 2022

(Eerder geplaatst in De Volkskrant)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *