Nieuws

Ook deze kunstbiënnales op het Drentse platteland verkennen de plek van de mens in de natuur

Naast de zeven al genoemde design en kunstmanifestaties hebben ook deze twee biënnales de natuur als uitgangspunt. Met een uniek programma waarbij de werken echt in de natuur staan. Zelfs het grondwater wordt uit de diepste aardlagen omhoog gehaald, zodat bezoekers de duizend jaar oude natuur letterlijk kunnen proeven.

Zier ook: Kunst en natuur versmelten steeds meer. Hoe is te zien op deze 7 actuele exposities

IJsselbiënnale 2021, diverse locaties in Overijssel. T/m 19 september

De IJsselbiënnale is een manifestatie die gaat over de verhouding tussen mens en landschap. Aanleiding én thema is de impact van klimaatverandering op ons landschap: een even urgent als relevant onderwerp dat de samenleving voor forse dilemma’s en discussies stelt. We kunnen dit probleem alleen het hoofd bieden als we bereid zijn tot een fundamentele verandering van attitude. Dat vraagt om een andere manier van kijken naar onszelf en onze omgeving. Het is op dit vlak dat juist kunst een bijdrage kan leveren.

Elmo Vermijs

De buitententoonstelling bestaat uit een serie monumentale en prikkelende kunstwerken in het IJssellandschap van 27 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Een fietsroute van 120 kilometer leidt je langs alle kunstwerken: een ontdekkingstocht door het landschap langs de mooiste rivier van ons land.

Voor deze buitententoonstelling hebben  27 kunstenaars uit binnen- en buitenland een nieuw, tijdelijk kunstwerk gemaakt op bijzondere locaties  in de IJsselvallei tussen Doesburg en Zwolle. Uitgangspunt was TIJ, TIJD en TIJDELIJKHEID. Welke effecten heeft klimaatverandering hier op het landschap en zijn bewoners?  Wat kan er gedaan worden om effecten kleiner te maken of te voorkomen? En voordal dus: voor effect heeft de factor TIJD op ons landschap en de uitdagingen?

Zo heeft Elmo Vermijs in een maisveld een groeiend land-art werk gemaakt dat door de transitie van gewassen de staat van de bodem centraal stelt. In het woekerende kunstwerk van Henrique Oliveira is het alsof je de oerkracht van de natuur, van het leven zelf aan het werk ziet. Hij gebruik nieuw multiplex, verweerd gerecycled hout en de aanwezige natuur om doolhoven en ruimtelijke installaties te bouwen waarmee hij de vraag stelt of de mens in zijn neiging de natuur voortdurend naar zijn hand te zetten, niet te ver doorgeslagen. Atelier van Lieshout heeft een grote rat in het landschap geplaatst. Want “waar de mensheid sterft aan de Apocalyps, zal rat overleven”, aldus kunstenaar Joep van Lieshout.

Otobong Nkanga

Into Nature. Bargerveen, Drenthe. T/m 24 oktober 2021

Into Nature is een kunstexpeditie door het Drentse landschap. De hele zomer kun je fietsend en wandelend werken bekijken van internationale topkunstenaars als Roger HiornsMarguerite Humeau en Otobong Nkanga in het Bargerveen bij Emmen. Voor Into Nature heeft artistiek leider Hans den Hartog Jager met zijn team conservatoren de ene na de andere kunstenaar uit heel de wereld gelokt door elkaars namen te noemen. Ieder voor zich lieten ze zich uitdagen door natuur en landschap

Leidraad daarbij is ‘energie’, aldus Den Hartog Jager. Dat is terug te zien in windmolens die in het water zijn geplaatst. Maar het is ook op ‘natuurlijke’ wijze zichtbaar aan het veen, dat jarenlang is afgegraven door turfstekers opdat de omwonende boeren konden stoken. Die grond kun je bijvoorbeeld proeven in een werk van Navid Nuur, die duizenden jaren oud water naar haalt en waarvan bezoekers kunnen drinken uit een schaal van klei uit het Bargerveen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *