Nieuws

Ontwerpstudio Foodcurators belicht Zeeuws erfgoed met verhalende souvenirs en ‘placemarkers’ in het landschap

Ontwerpstudio Foodcurators uit Middelburg heeft met Zeeland Souvenirs een achttal ruimtelijke installaties in Zeeland het lokale op erfgoed zichtbaar gemaakt. Deze ‘conversation pieces’ staan op acht plekken verspreid over de provincie Zeeland. Hiermee wordt de lokale geschiedenis en tradities zichtbaar gemaakt. Ook worden met de ‘placemakers’ een nieuw souvenir geïntroduceerd dat is geïnspireerd op dit verhaal. Uitgangspunt is voedsel.

In dit project dat zowel op inwoners als toeristen van Zeeland is gericht, wordt erfgoed gekoppeld aan hedendaags design. Het erfgoed wordt tastbaar en proefbaar. Het uitgangspunt achter het ontwerp is het begrip ‘falsely authentic’, een academische term uit een casestudy naar de authenticiteit van souvenirs. Door het vals-authentieke als uitgangspunt te nemen ontstaat er ruimte om streekproducten – en ook het erfgoed zelf – opnieuw te kunnen interpreteren en zo tot een hedendaagse invulling te komen. De neon-roze kleur zorgt voor markeringen die niet te missen zijn in het Zeeuwse landschap, de kerken en musea. Het is overduidelijk een kleur die niet voorkomt in de geschiedenis of het erfgoed, waarmee nog verder onderstreept wordt dat het hier om een hedendaagse toevoeging gaat.

Hoe authentiek zijn regionale voedingsproducten?

Zeeland Souvenirs is al eind 2019 gestart met een uitgebreid research, gebaseerd op kritische vragen. Hoe authentiek is het Zeeuwse erfgoed? Zeeland is in de Tweede Wereldoorlog vele malen overstroomd en gebombardeerd, met verwoestende schade aan veel historische gebouwen tot gevolg. Toch zijn deze herbouwd, vaak gehistoriseerd zelfs. Ook is wat tegenwoordig vaak wordt gepresenteerd de glorie van één periode in het verleden, maar niet het hele plaatje dat ook minder glorieuze geschiedenis omvat. Dat werd vertaald in meer concrete vragen rond de Zeeuwse voedselcultuur. Hoe authentiek zijn regionale voedingsproducten? Als iets een snufje zwarte peper bevat, kan het niet regionaal zijn. Maar is er meer dan ‘terroir’ dat streekproducten onderscheidt van massaproducten? Is de maker regionaal? Het recept? Of misschien het verhaal?

Tot slot werd de functie van souvenirs onderzocht. Hoeveel vrijheid hebben we als het om erfgoed gaat? Mogen we verder interpreteren dan wat historisch bewezen kan worden? Kunnen we fragmenten van ons erfgoed vertalen naar hedendaagse ontwerpen, zonder het van zijn betekenis te ontdoen? En kan een souvenir zinvol zijn, ook al ben je nog nooit op de plaats van herkomst geweest?

De acht verhalen

De acht installaties zijn tot eind september te zien en te bezoeken in Zeeland. Het project roept vragen op, met souvenirs die gemaakt worden door toeristen zelf, of door streekproducten te introduceren van een streek die lang geleden verdronken is. De souvenirs spelen niet alleen in op de geschiedenis van Zeeland, maar laten ook de actuele ontwikkelingen en uitdagingen van de provincie zien. Een speciale bakmix geeft inzicht in immigratie in Zeeland vroeger en nu, en snoepjes laten zien dat de welwaartspolitiek in Zeeland ook vandaag de dag een grote rol speelt, met de marinierskazerne, de kerncentrale en de toltunnel als actuele onderwerpen. 

Conceptontwikkelaars met een focus op voedsel

Foodcurators is in 2012 opgericht door Digna Kosse en Lucas Mullié in Rotterdam en is sinds september 2018 verhuisd naar Middelburg. Op freelance basis zijn verschillende ontwerpers aan de studio verbonden. Het duo opereert als conceptontwikkelaars met een focus op voedsel. Omdat voedsel zelf bederfelijk is, worden geen ‘tijdloze’ objecten gerealiseerd design maar worden systemen en productiemethoden onderzocht om zo perspectieven te ontwikkelen voor nieuwe ontwerpen. Of de opdracht nu is een nieuw koekje ontwerpen of een design-onderzoek doen naar culinair erfgoed, de inspiratie wordt gezocht in de onderliggende systemen en veronderstelde logica van voedselproductie en -verwerking.

Digna Kosse en Lucas Mullié

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *