Nieuws

Paper & Light van Popel Coumou verkozen tot Nederlandse beste fotoboek

Fotograaf Popel Coumou heeft met Paper & Light de prijs voor het Beste Nederlandse Fotoboek gewonnen. In dit boek  wordt gespeeld wordt met de belangrijkste elementen van fotografie: licht, papier en de perceptie van de werkelijkheid.

Door haar collages zorgvuldig te belichten weet ze het papieren reliëf een derde dimensie te geven, waardoor het platte vlak tot leven komt.”

De jury

De winnaar in de categorie beste debuut is Heleen Peeters met haar boek Horse, dat de lezer in de wereld van de paardenvleesindustrie trekt. Het boek Bloed & Honing van Nicole Segers en Irene van der Linde is winnaar in de categorie tekst/fotoboek. De jury van derde Nederlandse Fotoboekenprijs staat onder voorzitterschap van Narda van ’t Veer en bestaat verder uit: Gunifort Uwambaga (Rwanda), Merel Bem, Esther Krops en Jenny Smets.

De jury over Paper & Light: “Coumou speelt in haar werk met de belangrijkste elementen van fotografie: licht, papier en de perceptie van de werkelijkheid. Door haar collages zorgvuldig te belichten weet ze het papieren reliëf een derde dimensie te geven, waardoor het platte vlak tot leven komt. Een bijzonder smaakvol boek, waarbij de fotografie van Coumou een nieuw level heeft bereikt.”

De verkiezing voor de Nederlandse Fotoboekenprijs is onderdeel van de FotoFestival Naarden. Popel Coumou wint met Paper & Light wint een geldprijs van € 2500. De overige twee winnaars ieder € 1000. Met de tweejaarlijkse prijs doet FotoFestival Naarden recht aan de grote verscheidenheid en kwaliteit van het Nederlandse fotoboek.

Reisverslag van de Balkan

In de categorie beste debuut werden sterk in kwaliteit variërende werken ingezonden. Het werk Horse van Heleen Peeters trok de aandacht van de jury: “Vanwege de familiebanden van Peeters kon zij de paardenvleesindustrie van zeer dichtbij fotograferen. Dit geeft een bijzondere inkijk in deze normaal gesproken gesloten wereld. Daarnaast is het boek zorgvuldig vormgegeven, waardoor het een opvallende en aantrekkelijke uitgave is geworden.

In de categorie tekst/fotoboek tenslotte koos de jury voor Bloed & Honing, een fotografisch reisverslag. De afgelopen jaren reisden de schrijver Irene van der Linde en documentair fotograaf Nicole Segers in het voetspoor van de Britse schrijver Rebecca West door voormalig Joegoslavië en Albanië. Met West’s magnum opus  Black Lamb and Grey Falcon (1942) onder de arm, gingen ze op zoek naar de betekenis van de nieuwe grenzen op de Balkan.“Het boek viel direct op door de extreme zorgvuldigheid waarmee het is vormgegeven. Zowel de woorden als de beelden zuigen je het verhaal in. De enorme inzet en zorgvuldigheid van de makers, maar ook de liefde die spreekt uit de prachtige details in de vormgeving en typografie maakte dit tot de overall favoriet van de jury. Tekst en beeld vullen elkaar prachtig aan en doen recht aan beide vertelvormen.” 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *