INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

LOGO ICOON #2 Nike: een ‘swoosh’ vol Goddelijke beweging

In de serie ICONISCH LOGO worden onderzocht wat een effectief logo is. Want de logo’s zelf kennen we. Maar hoe zijn ze ontworpen – en waarom? De swoosh van Nike straalt snelheid en behendigheid uit. Mar misschien nog wel belangrijker: de sierlijke krul ziet er geweldig uit aan de zijkant van een schoen! En dat voor een ontwerpfee van slechts 35 dollar.

JAAR 1971

ONTWERPER Carolyn Davidson

Het logo van Nike is zo bekend dat het merk nauwelijks nog de naam schrijft bij advertenties en reclames. Hooguit de slogan Just do it staat er bij. Het logo heeft zelfs een eigen naam: de swoosh. Het Nike swoosh-symbool is een van ’s werelds eenvoudigste maar meest effectieve branding-visuals. Naast atleten en sportvolgers kopen millennials graag producten met het Nike-logo. In feite is 62% van de sportschoenenmarkt van Nike.

Dit jaar viert het logo zijn verjaardag zijn 50ste verjaardag maar het geldt nog steeds als het schoolvoorbeeld van een abstract beeldmerk dat de identiteit van het merk perfect weet over te brengen. Logo-ontwerpers over de hele wereld proberen the next swoosh te creëren. Zelden met zoveel succes als de jonge student Carolyn Davidson.

Twee dagen werk voor 35 dollar

Davidson was student grafische vormgeving aan de Portland State University, waar ene Phil Knight hoogleraar boekhouding was. Met Bill Bowerman was Knight in 1964 de oprichter van een nieuw sportmerk. Het bedrijf stond aanvankelijk bekend als Blue Ribbon Sports, maar stapte in 1971 over naar de huidige Nike-naam. Of Davidson voor het een logo kon ontwerpen dat beweging verbeelde, vroeg Knight aan zijn student.  Davidson produceerde daarom verschillende logovoorstellen maar Knight viel als een blok voor de swoosh. Al met al werkte Davidson twee dagen aan het ontwerp.

Het beroemde ontwerp is geïnspireerd op de oorsprong van de merknaam, de Griekse godin Nike van de overwinning. Nike stond bekend om haar vleugels, waardoor ze veilig over slagvelden kon vliegen. Davidson combineerde visueel een vinkje met een vleugel om een ​​unieke abstracte vorm te creëren die snelheid en behendigheid uitstraalt. Davidson kreeg slechts 35 dollar voor het ontwerp. Maar Nike-oprichter Phil Knight is haar bijdrage nooit vergeten. Davidson bleef samenwerken met Nike en kreeg aandelen van het bedrijf toen het in 1983 naar de beurs ging.

Concurrent Adidas

Belangrijk was dat het logo moest verschillen van rivaliserend bedrijf Adidas, dat furore maakte met zijn drie strepen. Dat het logo een onomatopee als naam kreeg, is essentieel. Als je hardop swoosh zegt. Wat stel je je voor? Zelfs het woord heeft een element van beweging. Carolyn werkte door ontwerpconcepten op tissuepapier te schetsen en die ontwerpen vervolgens over een schoentekening te plaatsen. Het logo is dus daadwerkelijk ontworpen voor de zijkant een schoen.

Het Nike-logo is een van de meest elementaire logo-ontwerpen. Het eenvoudige swoosh-symbool maakt van het logo een gedenkwaardig zakelijk teken. Het bedrijf leunt zwaar op dit teken voor zijn merkidentiteit. Het swoosh-symbool is in de loop der jaren in verschillende kleuren verschenen. Gedurende vele jaren verscheen het in pikzwarte kleur. Vervolgens werd een effen oranje tint tot de kleur van het merk gemaakt. Voor een korte periode stond het Nike-logo in een vierkant. Maar dit duurde niet lang, want Nike bond populaire atleten aan zich (met Michael Jordan de meest prominente) en het blokje nam simpelweg te veel plaats in op de tenues.

‘Just do it’

Tegen het einde van de jaren tachtig introduceerde Nike zijn motto ‘Just Do It’. De slogan was geïnspireerd op de uitdrukking “laten we het doen”, de laatste woorden die Gary Gilmore, de dodencel, uitsprak voor zijn executie. Al is dat uiteraard nooit officieel bevestigd. Voor de slogan en merknaam is het stevige en stoere lettertype Futura Bold gebruikt. Dat de letter vet is gedrukt spreekt voor zich. De letter K is iets schuin geplaatst om de bedrijfsnaam onderscheidend en zichtbaar te maken. De naam Nike werd in 1995 verwijderd uit het officiële logo. Sindsdien volstaat de shwoosh.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *