Nieuws

Expositie ‘Waterschool’ van Studio Makkink & Bey onderdeel van Architectuurbiënnale van Rotterdam

De tentoonstelling WaterSchool M4H+ van Studio Makink & Bey is nu te zien als onderdeel van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR). WaterSchool M4H+ wil een katalysator zijn voor nieuwe woonvormen op en met water. Te zien is werk van meer dan dertig geselecteerde ontwerpers, architecten en kunstenaars. Ook onderdeel van de expositie is de Waterschool Bibliotheek die resultaten verzamelt en toont van ontwerpend onderzoek naar verantwoord watergebruik. WaterSchool M4H+is te zien in de werkplaats van Studio Makkink & Bey op Marconistraat 85 in Rotterdam.

Uitgangspunt in zowel de tentoonstelling als de onderzoeken is een optimale ecologische voetafdruk voor de 6300 toekomstige bewoners van Merwe-Vierhavens M4H+ in Rotterdam. Er wordt een voorschot genomen op hoe deze nieuwe woon- en werkomgeving eruit zou kunnen zien wanneer de ontwikkeling ervan wordt geleid met een more than human benadering.

Milan Design Week

Insecten, eendenkroos, zeewier, hout en schimmels zijn de vijf uitgelichte bronnen die de toekomst van het leven in M4H+ vormgeven. In hoeverre kan hiermee worden voorzien in de basisbehoeften van de bewoners, zoals voeding en watergebruik. Het toekomstige M4H+ heeft een ‘leren door te doen’ benadering en combineert wonen en werken. Naast het vergaren en verspreiden van kennis fungeert WaterSchool M4H+ ook als proeftuin en katalysator voor de duurzame (her)ontwikkeling van het gebied.

WaterSchool is een initiatief van Studio Makink & Bey en is een voorstel voor alternatieve onderwijs; deze school kan alles produceren wat nodig is om ter plaatse te functioneren door middel van kleinschalige industriële samenwerkingen met geselecteerde ontwerpers/kunstenaars. Projecten, onderzoeken, lezingen en presentaties zijn gecategoriseerd in de thema’s: Clean, Grow, Harvest, Make, Build en Document.

WaterSchool op de Istanbul Design Biënnale in 2018

WaterSchool wordt op verschillende manieren worden gepresenteerd door Studio Makkink & Bey, zoals werktentoonstellingen en tijdelijke kenniscentra, in combinatie met lezingenreeksen en designers in residence. Op kleinere schaal presenteren ze fragmenten van de WaterSchool, brengen werken samen binnen settings die verbonden zijn met onderwijs en de klas. Eerdere tentoonstellingen en manifestaties van WaterSchool waren te zien op Milan Design Week 2018, de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam 2018 en de Istanbul Design Biënnale in 2018.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *