INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

THEO PLOEG – TECH TALK #5 “Waarom we moeten leren luisteren naar complotdenkers”

De media krijgen geen genoeg van complotdenkers. Ze staan symbool voor het ondermijnen van de gestructureerde manier waarop we de coronacrisis aanpakken én zijn een dankbare vijand. Covid-19 vormt een abstracte onzichtbare bedreiging. Complotdenkers zijn van vlees en bloed én ze zeggen domme, gevaarlijke dingen. Perfect materiaal voor het creëren van een vijandbeeld.

Fragment uit de korte documentaire Samenzwevers?

In de korte documentaire Samenzwevers? van Sunny Bergman, die onlangs verscheen gebeurt dat op subtiele wijze. Lifestyle-trainers en coaches uit de spirituele hoek die twijfelen aan de huidige aanpak van het virus (inclusief vaccinatie) worden er losjes in verband gebracht met extreemrechts. De trend krijgt ook een naam: ‘conspirituality’.

Moderne complottheorieën en technologie zijn innig verbonden. In de uitstekende documentairereeks This is not a Conspiracy (2020) doet filmmaker Kirby Ferguson wat de meeste media nalaten: doorgaan met het stellen van de waarom-vraag tot de kern zichtbaar is. Dat is hem toevertrouwd. Zijn bekendste docu-reeks Everything is a Remix (2010-2012) geldt als een meesterwerk. Bij Ferguson wint de oprechte nieuwsgierigheid het altijd van de neiging om te oordelen. Hij traceert de wortels van de moderne complottheorie terug naar de verlichting. Daar ontstaat ons huidige, dominante wereldbeeld waarin alles op een logische manier is te verklaren en er altijd sprake is van een lineaire oorzaak/gevolg-relatie.

This is not a Conspiracy (2020) van filmmaker Kirby Ferguson

De combinatie van die twee is brandstof voor moderne complottheorieën waarin gebeurtenissen terug worden gebracht tot een keten aan kleinere gebeurtenissen die in zichzelf logisch verklaard kunnen worden, maar aan elkaar geregen leiden tot een theorie die absurd klinkt. Het woord absurd verdient nuance: het gaat om een vergelijking met het dominante gedachtegoed. Daarom is het de schuld geven van tech-bedrijven voor het disfunctioneren van social media geen complottheorie: dat is immers algemeen aanvaard.

Hyperrealiteit en waarom-vragen

Trouwens, het logische en rationale wereldbeeld dat tijdens de verlichting ontstaat, is al meerdere malen hevig bekritiseerd. Filosoof Martin Heidegger noemt het systeem dat uit het wereldbeeld ontstaat ‘het gestel’ en het maakt ons tot slaaf. Theodor Adorno spreekt van ‘het geheel’ en duidt het als alles dat onwaar is. Socioloog Jean Baudrillard gebruikt de term ‘hyperrealiteit’ en daaruit is geen ontsnappen mogelijk. De meest bruikbare analyse is hier echter die van Hanna Arendt. In haar boek The Origins of Totalitarianism (1951) beschrijft zij hoe totalitaire systemen welhaast onmerkbaar ontstaan.

Haar ideeën sijpelen door in de podcast-reeks Complot tegen de Waarheid (2021) van De Standaard. In zes afleveringen schets de Vlaamse krant een genuanceerd beeld van complotdenken. Toch worden de diepere waarom-vragen er enkel gesteld door socioloog Jaron Harambam. Hij onderzoekt samenzweringstheorieën aan de KU Leuven en gaat regelmatig in gesprek met complotdenkers. Iedereen kan een complotdenker worden, meent Harambam. Klopt, maar er zijn wel voorwaarden. Een daarvan is twijfel aan het gangbare discours. Daarom zijn complotdenkers zo belangrijk.

In zijn boek One-dimensional Man (1964) haalt Herbert Marcuse mede-socioloog Walter Benjamin aan: Nur um der Hoffnungslosen willen ist uns die Hoffnung gegeben – alleen diegenen zonder hoop, geven ons hoop. Vrij vertaald: de gemarginaliseerden en geïsoleerden die geen deel (meer) uitmaken van het dominante gedachtegoed wijzen ons op de absurditeit van wat wij zien als normaal.

Door goed te luisteren naar wat complotdenkers tussen de regels door te zeggen hebben, worden wij geconfronteerd met de absurditeit van het systeem waarin we zelf geloven. 

En nee, dat is geen pleidooi om de complottheorieën zelf serieus te nemen. Een babybloeddrinkende elite, vloeibare chips in vaccines en een holle aarde zijn absurd. Ze staan echter voor een diepere afwijzing van onze status quo. Door goed te luisteren naar wat complotdenkers tussen de regels door te zeggen hebben, worden wij geconfronteerd met de absurditeit van het systeem waarin we zelf geloven.  Dat vinden we uitermate lastig, want het toont ons dat we veel gemeen hebben met de complotwappies die we zo verachten.

De lijn tussen complot en algemeen aanvaarde theorie is soms flinterdun.  Het Haagse DROG maakte samen met designbureau Gusmanson en het Social Decision Making Lab van de Universiteit van Cambridge de online-game Go Viral, die in rond de vijf minuten te spelen is. Doel is bewustwording, maar voor de oplettende speler worden de mechanismen die achter nepnieuws en, uiteindelijk, complottheorieën spelenderwijs inzichtelijk.

Advies? Spelen! Geen betere manier om te ervaren dat in ons allemaal een complotdenker schuilt.

Dieper diggen:

Terugkijken van de documentaire Samenzwevers? (2021) van Sunny Bergman: Samenzwevers? – 2Doc.nl

Kijken van This is not a Conspiracy Theorie (2020) van Kirby Ferguson: Thisisnotaconspiracytheory.com

Het luisteren van Complot tegen de Waarheid (2021) van De Standaard kan HIER. .

Teruglijken van Filemon en de Complotten (2021): Filemon en de Complotten gemist? Terugkijken doe je op NPO3.nl

De Coronacrisis en de Grondstroom van Totalitarisme, Een gesprek met Mattias Desmet (2021) van De Nieuwe Wereld. De coronacrisis en de grondstroom van totalitarisme. Een gesprek met Mattias Desmet – YouTube

Plotcast (2021) is wekelijkse podcast over complottheorieën door CMD-studenten van AVANS.

En wie dan nog geen genoeg heeft, de leestips:

  • Theodor Adorno – Negative Dialectics (1966)
  • Hanna Arendt – The Origins of Totalitarianism (1951)
  • Jean Baudrillard – Simulacra and Simulation (1981)
  • Herbert Marcuse – One-dimensional Man (1964)
  • Jaron Harambam – Contemporary Conspiracy Culture (2020)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *