Nieuws

Ontwerpstudio Autobahn geeft geur aan letters met parfum ‘Glyphs’

Hoe ruikt een letter? Dat is het uitgangspunt van Glyphs, een parfum dat is gelanceerd door grafisch vormgevers Rob Stolte en Maarten Dullemeijer van ontwerpbureau Autobahn. Glyphs wordt vervaardigd in een oplage van 1500 flacons en kost 75 euro (15ml).

Het parfum van het Rotterdamse duo is gebaseerd op de oorsprong van het Latijnse alfabet. “De eerste letters zijn ongeveer vierduizend jaar geleden in de Sinaï woestijn in steen gekerfde. De A was bijvoorbeeld een afbeelding van een Os. Draai de A ondersteboven en je kunt nog steeds de hoorns en de kop zien. Dus als je de A in een geur wilt vangen, dan moet je dus beginnen met een os.”

Dat laatste deed Autobahn niet zelf maar benaderde daarvoor parfumier Mark Buxton uit Parijs. Niet diens 25-jaar ervaring met topmerken als Givenchy en Comme des Garçons gaf daarbij de doorslag maar een kunstproject waarbij Buxton een geur ontwierp voor een filmvertoning van La Haine. “Met een aroma van kruid, metaal en beton brengt hij een scene tot leven waarbij de drie straatjongens een pistool vinden.”

Penflacon in handgesneden stenen houder

Glyphs bestaat vooralsnog uit drie geuren: de A, B en C. “De letter B is afgeleid van huis en heeft tonen van haardvuur, gepofte kastanjes. De C staat voor boemerang heeft het aroma van hout, riet en balsem. Het is een spannende geur die associaties oproept met de jacht aan de Nijl.” Het parfum zit in een rollerpen, zodat je de geur op je huid kunt schrijven.

In 2018 maakte Autobahn het prijswinnende boek A is van Os. Daarin valt te lezen dat onze letters afkomstig zijn van in steen gekerfde afbeeldingen in de Sinaï woestijn. Dit gegeven vormde de basis voor het concept van de parfums en de naamgeving Glyphs, dat ‘kerven of graveren’ betekent. Elke flacon uit de Glyphs-serie wordt geleverd in een handgesneden stenen houder, een verwijzing naar die eerste, uit steen gehouwen letters in de Sinaï-woestijn. Ook kan HIER een bijbehorend letterfont gratis worden gedownload.

Kunstproject én draagbaar parfum

Glyphs is zowel kunstproject als draagbaar parfum. “De geur is weliswaar uitgesproken en onconventioneel maar niet onaangenaam”, zegt Stolte. “Het is een niche geur om een gevoel mee uit te drukken of een gesprek mee uit te lokken, net als mode. Niet voor niets dat de grote modehuizen zoveel investeren in parfums. Alleen zijn dat onpersoonlijke geurtjes voor de massa.”

Het parfum sluit naadloos aan bij de tijdgeest. “Als je de hele dag binnen zit wil je de natuur ruiken”, zegt Stolte. “We zitten bovendien steeds meer achter beeldschermen en werken met ons hoofd. Dan biedt geur een oerervaring, die voorbij gaat aan de ratio. Het is kan verleiden of juist waarschuwen voor gevaar. Deze onderbewuste emoties die vrij komen zijn een vorm van mindfullness.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *