Nieuws

Interactieve Bloomlight van ontwerpstudio VOUW reageert op voorbijgangers

Bloomlight is een buitenlamp die reageert op voorbijgangers op straat en lijkt te ademen als een organisch wezen. Het ontwerp is van de Amsterdamse ontwerpstudio VOUW, dat al talloze luchtsculpturen op gerenommeerde internationale lightfestivals.

Bloomlight is geïnspireerd op bewegingen in de natuur en het principe van lichtvervuiling. Bij het naderen ‘voelt’ de lamp de aanwezigheid van personen en buigt deze zich nieuwsgierig naar voorbijgangers toe. Deze bloeit vervolgens langzaam open en begroet de aanwezigen met een zacht licht. Wanneer bezoekers weglopen, keert Bloomlight terug naar zijn oorspronkelijke positie en dooft het schijnsel.


De lamp is ontwikkeld na talloze intensieve schetsen, testen en prototypen. Hij is volledig in eigen beheer ontwikkeld met technieken als 3D-printen, lasersnijden en het frezen van op maat gemaakte aluminium onderdelen. In plaats van gemotoriseerde mechanica gebruikt Bloomlight de flexibiliteit van het materiaal voor de beweging van de basis. Dit simpele principe is terug te vinden in de natuur, zoals te zien is bij wuivend gras. LiDAR scanners detecteren de voorbijgangers. De sensor scant de omgeving rondom de lamp en identificeert bewegende objecten om voor de lamp te signaleren welke kant deze op dient te buigen. 

Justus Bruns, een van de partners van VOUW: “Bloomlight staat voor ons symbool voor slow tech. We gebruiken technologie als middel om mensen dichter bij elkaar, de natuur en schoonheid in het algemeen te brengen. Ons doel was om een technisch designobject te creëren dat toch op een natuurlijke manier beweegt.

Interactieve zitinstallatie tegen eenzaamheid

Ook ontwikkelde VOUW de Chairwave, een rij stoelen die in de publieke ruimte ervoor moet dat mensen altijd naast elkaar zitten. Er is altijd een stoel waar iemand op kan zitten. De stoelen zijn voorzien van een systeem die waarneemt wanneer en hoe lang mensen zitten en wanneer er een stoel volgens een bepaalde timing moet openklappen. Zodra iemand plaatsneemt op de eerste open stoel vouwen de stoelen naast de zittende persoon open. Op deze manier worden mensen uitgenodigd altijd naast elkaar te zitten en mogelijk een gesprek met elkaar te beginnen. Zo wil VOUW een deeloplossing bieden voor het groeiende probleem van eenzaamheid in steden.

Amsterdamse ontwerpstudio VOUW is in 2017 opgericht door Mingus Vogel en Justus Bruns. Het duo stelt zich tot doel om hun gezamenlijke technologische kennis te vertalen in fysieke installaties en producten. Hierbij staat de relatie tussen mens en technologie centraal. Dat deden zij eerder o.a. in Beijing, Singapore, Kuala Lumpur en Amsterdam met City Gazing, in Bangalore met de Live Still Life, en in Amsterdam met de Chairwave.

Chairwave

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *