Nieuws

Sue-an der Zijpp wordt nieuwe curator Boijmans

Sue-an van der Zijpp (1971) start 1 juli als nieuwe conservator Toegepaste Kunst en Vormgeving en neemt het stokje over van Mienke Simon Thomas, die deze functie sinds 1993 heeft bekleed en met pensioen gaat.

Bij haar Museum Boijmans Van Beuningen gaat Van der Zijpp aan de slag met de ontwikkeling van tentoonstellingen. Daarnaast beheert zij de verzameling Toegepaste Kunst en Vormgeving van het museum, een rijke verzameling van middeleeuws aardewerk tot en met creaties van Viktor & Rolf.

Sue-an van der Zijpp: “Het is een eer dat ik mijn enthousiasme en fascinatie voor materiele cultuur op deze mooie plek mag overbrengen op de bezoekers. Ik zal me bezig gaan houden met de vraag hoe de objecten een actievere rol kunnen spelen in de ervaring van de museumbezoeker, om zo de verbinding van heden met het verleden op een spannende te laten zien. Ik kijk uit naar samenwerking met nieuwe collega’s en naar de opening van het nieuwe depot.”

Met haar nieuwe aanstelling brengt Van der Zijpp ruime ervaring mee. Als conservator hedendaagse kunst, design en mode voor het Groninger Museum was zij verantwoordelijk voor talloze internationale tentoonstellingen en publicaties. Zo gaf ze leiding aan projecten met o.a. de ontwerpers Marc Newson, Hussein Chalayan, Maarten Baas, Iris van Herpen, Studio Job en Daan Roosegaarde. Van der Zijpp maakte kunsttentoonstellingen met onder anderen Yin Xiuzhen, Gabriel Lester, Jake & Dinos Chapman en Ai WeiWei, van wie zij werk aankocht. Ook werk van Viktor & Rolf, Folkert de Jong, Marga Weimans voegde zij toe aan de collectie van het Groninger Museum. Met de Rotterdamse Weimans maakte ze de tentoonstelling Fashion House en het gelijknamige boek. Daarnaast was Van der Zijpp medeverantwoordelijk voor een programma van internationaal reizende tentoonstellingen, waaronder een tour van Joris Laarman en Iris van Herpen die onder anderen naar The Cooper Hewitt in New York, het High Museum in Atlanta en het Design Museum in Holon reisden.

Van der Zijpp studeerde af in Kunst- en architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, volgde een Post Experience Programme in History of Fashion and Design aan de Royal College of Art i.s.m. het Victoria & Albert Museum in Londen, en studeerde vanaf 2016 Philosophy of Technology aan Universiteit Twente.

Naast haar werkzaamheden als conservator was ze onder andere adviseur bij Academie Minerva en de Mondriaan Stichting, scout voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs en de Prix de Rome, jurylid voor de Gerrit Rietveld Award en was zij als gastdocent betrokken bij de studie Kunstgeschiedenis en Kunst, Cultuur en Media van de Rijksuniversiteit Groningen. Tevens was Van der Zijpp lid van verschillende adviescommissies bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *