DDW2021 COLUMN #4 – Ontwerper zoekt industrie – volgend jaar op DDW-TV?

DDW2021 COLUMN #4 – Ontwerper zoekt industrie – volgend jaar op DDW-TV?

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag drie: ontwerper zoekt industrie. Beide zijn onmisbaar om de productieketen te innoveren. Een tv-format kan uitkomst bieden?

Bittere ernst en absurde humor op Dutch Design Week die van meer naar minder wil

Bittere ernst en absurde humor op Dutch Design Week die van meer naar minder wil

Van meer naar genoeg, hoe doen we dat? Twee projecten op de Dutch Design Week wijzen de weg. “Laten wij vooral niet vergeten dat de 80 procent samenleving ook heel leuk kan zijn.”

DDW2021 COLUMN #3 – Design tussen nep echt en echt nep

DDW2021 COLUMN #3 – Design tussen nep echt en echt nep

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag drie: “Van fake news en deep fakes tot augmented realities en data driven polictics – de grenzen tussen on- en offline versmelten.”

DDW2021 COLUMN #2 – Post-industrieel (en post-digitaal) knutseldesign

DDW2021 COLUMN #2 – Post-industrieel (en post-digitaal) knutseldesign

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag twee: “Met knutseldesign nemen jonge ontwerpers een voorschot op de toekomst.”

DDW2021 COLUMN #1 – Van meer naar genoeg met ‘the magic number’

DDW2021 COLUMN #1 – Van meer naar genoeg met ‘the magic number’

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. De aftrap is vandaag: “Dankzij de verbeeldingskracht van ontwerpers wordt minder juist vrolijker en speelser.”

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius is de winnaar van de BNO Piet Zwart Prijs 2021. De jury koos haar unaniem vanwege haar uitzonderlijke staat van dienst en haar betekenis voor huidige en volgende generaties ontwerpers. Ook is zij meermaals in staat gebleken om ook haar eigen praktijk opnieuw vorm te geven.

LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

Op DDW presenteert het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie de nieuwste lichting ontwerpers met een talentenbeurs. DesignDigger blikt vooruit met het vierde en laatste deel in een serie longreads over talent.

Expo in HNI belicht verontrustende Disneyfantasie van witte droomprinsen en keukenmeisjes

Expo in HNI belicht verontrustende Disneyfantasie van witte droomprinsen en keukenmeisjes

In de tentoonstelling ‘De architectuur van een wondere wereld’ focust curator Saskia van Stein op de invloed van het Disney imperium op het denken over gender, kolonialisme en identiteit.

Drie expo’s over thema ‘The Greater Number’ die je niet mag missen op de Dutch Design Week

Drie expo’s over thema ‘The Greater Number’ die je niet mag missen op de Dutch Design Week

Het thema van Dutch Design Week is dit jaar The Greater Number. Deze zoektocht naar een optimaal getal gaat uit van minder in plaats van altijd maar méér. Op deze drie presentaties op DDW kun je zoeken naar jouw ‘greater number’.

PANELGESPREK HOUTBOUW – “Architecten moeten ook nadenken over de sloop van gebouwen”

PANELGESPREK HOUTBOUW – “Architecten moeten ook nadenken over de sloop van gebouwen”

Op uitnodiging van BLOK Plaatmateriaal verkennen drie bouwexperts de rol van hout in de klimaatopgave. De uitdagingen zijn groot. “Maar hout heeft goede kaarten.”

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

Op maandag 18 oktober (20-21u) is een speciale – gratis! – editie van DesignDigger LIVE in De Kazerne met Nienke Hoogvliet en Dave Hakkens. In hoeverre zijn hun duurzame ambities haalbaar nu milieuproblemen zo overweldigend worden dat de meeste mensen de hoop verliezen?

LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

Deel drie uit een serie van vier longreads waarin de balans wordt opgemaakt van zeven jaar Talentontwikkeling door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Wat zijn de dromen en dilemma’s van een aanstormende ontwerpgeneratie? “De blik verschuift van expressie en succes naar ongelijkheid en inclusiviteit.”

Sue-an der Zijpp wordt nieuwe curator Boijmans

Sue-an van der Zijpp (1971) start 1 juli als nieuwe conservator Toegepaste Kunst en Vormgeving en neemt het stokje over van Mienke Simon Thomas, die deze functie sinds 1993 heeft bekleed en met pensioen gaat.

Bij haar Museum Boijmans Van Beuningen gaat Van der Zijpp aan de slag met de ontwikkeling van tentoonstellingen. Daarnaast beheert zij de verzameling Toegepaste Kunst en Vormgeving van het museum, een rijke verzameling van middeleeuws aardewerk tot en met creaties van Viktor & Rolf.

Sue-an van der Zijpp: “Het is een eer dat ik mijn enthousiasme en fascinatie voor materiele cultuur op deze mooie plek mag overbrengen op de bezoekers. Ik zal me bezig gaan houden met de vraag hoe de objecten een actievere rol kunnen spelen in de ervaring van de museumbezoeker, om zo de verbinding van heden met het verleden op een spannende te laten zien. Ik kijk uit naar samenwerking met nieuwe collega’s en naar de opening van het nieuwe depot.”

Met haar nieuwe aanstelling brengt Van der Zijpp ruime ervaring mee. Als conservator hedendaagse kunst, design en mode voor het Groninger Museum was zij verantwoordelijk voor talloze internationale tentoonstellingen en publicaties. Zo gaf ze leiding aan projecten met o.a. de ontwerpers Marc Newson, Hussein Chalayan, Maarten Baas, Iris van Herpen, Studio Job en Daan Roosegaarde. Van der Zijpp maakte kunsttentoonstellingen met onder anderen Yin Xiuzhen, Gabriel Lester, Jake & Dinos Chapman en Ai WeiWei, van wie zij werk aankocht. Ook werk van Viktor & Rolf, Folkert de Jong, Marga Weimans voegde zij toe aan de collectie van het Groninger Museum. Met de Rotterdamse Weimans maakte ze de tentoonstelling Fashion House en het gelijknamige boek. Daarnaast was Van der Zijpp medeverantwoordelijk voor een programma van internationaal reizende tentoonstellingen, waaronder een tour van Joris Laarman en Iris van Herpen die onder anderen naar The Cooper Hewitt in New York, het High Museum in Atlanta en het Design Museum in Holon reisden.

Van der Zijpp studeerde af in Kunst- en architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, volgde een Post Experience Programme in History of Fashion and Design aan de Royal College of Art i.s.m. het Victoria & Albert Museum in Londen, en studeerde vanaf 2016 Philosophy of Technology aan Universiteit Twente.

Naast haar werkzaamheden als conservator was ze onder andere adviseur bij Academie Minerva en de Mondriaan Stichting, scout voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs en de Prix de Rome, jurylid voor de Gerrit Rietveld Award en was zij als gastdocent betrokken bij de studie Kunstgeschiedenis en Kunst, Cultuur en Media van de Rijksuniversiteit Groningen. Tevens was Van der Zijpp lid van verschillende adviescommissies bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *