INTERVIEW Internetpionier Geert Lovink: “Een gereguleerd socialemediaplatform zou algemeen beschikbaar moeten – zijn net als drinkwater”

INTERVIEW Internetpionier Geert Lovink: “Een gereguleerd socialemediaplatform zou algemeen beschikbaar moeten – zijn net als drinkwater”

Geert Lovink is keynote speaker op het Society 5.0 Festival in Amsterdam (12 & 13 oktober 2022). Zijn boodschap: we moeten het internet terugclaimen van bigtech als Facebook, Google en Amazon. In zijn nieuwe boek Stuck on the platform, uitgekomen bij Valiz in Amsterdam, legt hij hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen. “Er moeten alternatieve platforms komen die in dienst van de samenleving staan in plaats van een beursgenoteerd bedrijf.”

In de toekomstige ‘samenleving 5.0’ staat technologie in dienst van de mens, niet andersom

In de toekomstige ‘samenleving 5.0’ staat technologie in dienst van de mens, niet andersom

Op het Society 5.0 Festival in Amsterdam onderzoeken designers, wetenschappers en kunstenaars hoe technologie kan worden ingezet voor een meer duurzame en inclusieve samenleving. “In het realiseren van deze samenleving 5.0 speelt de creatieve industrie een cruciale rol.”

ClickNL werkt aan subsidievoorstel van 80 miljoen om ‘immersieve content’ in de creatieve industrie te ontwikkelen

ClickNL werkt aan subsidievoorstel van 80 miljoen om ‘immersieve content’ in de creatieve industrie te ontwikkelen

Het topsectorinstituut voor de creatieve industrie, ClickNL start een ambitieus programma over ‘immersieve content ’. Daarvoor worden makers van augmented reality, virtual reality, digitale installaties andere versmelting van de fysieke met de digitale wereld opgeroepen om projecten in te sturen voor een gezamenlijke subsidieaanvraag van tientallen miljoenen.

Denken, doen en ervaren op ’toekomstfestival’ Society 5.0

Denken, doen en ervaren op ’toekomstfestival’ Society 5.0

Op het Society 5.0 Festival in Amsterdam onderzoeken op 12 en 13 oktober ontwerpers, wetenschappers, beleidsmakers en kunstenaars hoe de duurzame, inclusieve ‘samenleving 5.0’ eruit moet zien. Maar je kunt er ook samen je aan de slag om die toekomst te maken.

INTERVIEW ‘Solar sisters’ Pauline van Dongen en Marjan van Aubel: “De zon staat voor vreugde én gratis energie”

INTERVIEW ‘Solar sisters’ Pauline van Dongen en Marjan van Aubel: “De zon staat voor vreugde én gratis energie”

Een dubbelinterview met de twee initiatiefnemers van de eerste Solar Biënnale in Rotterdam: met kunst, design, technologie, wetenschap en filosofie. Alles kan zonne-energie opwekken in de wereld van modeontwerper Pauline van Dongen en productdesigner Marjan van Aubel. “De zon is onze grootste inspiratiebron.”

Coders en ontwerpers gezocht voor ‘hacketon’ tijdens DDW die nieuwe online-cultuuragenda moet opleveren

Coders en ontwerpers gezocht voor ‘hacketon’ tijdens DDW die nieuwe online-cultuuragenda moet opleveren

Tijdens DDW wordt een ‘hackaton’ georganiseerd waarbij programmeurs, coders, ontwerpers en nieuwe format bedenken om culturele live-events aan te kondigen, digitaal te ontsluiten, te archiveren en te distribueren.

Première documentaire over Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet op DesignDigger LIVE in Pakhuis de Zwijger op 14 september

Première documentaire over Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet op DesignDigger LIVE in Pakhuis de Zwijger op 14 september

Op een speciale editie van het kwartaalprogramma DesignDigger LIVE gaat de documentaire ‘A World To Shape’ over de bevlogen ontwerpers Nienke Hoogvliet en Dave Hakkens in première. Het event is op woensdag 14 september (20-21.30u) in Pakhuis de Zwijger.

Online-interviews met vier kopstukken uit de creatieve industrie voor GLUE Amsterdam

Online-interviews met vier kopstukken uit de creatieve industrie voor GLUE Amsterdam

GLUE Amsterdam is de designroute die de creatieve sector inde hoofdstad verbindt en versterkt. DesignDigger presenteert vier online-interviews met Creative Citizens of Honour voor GLUE TV.

DESIGN DIGGER LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal? Donderdag 29 september in Pakhuis de Zwijger

DESIGN DIGGER LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal? Donderdag 29 september in Pakhuis de Zwijger

De 12de editie van het live-magazine van DesignDigger staat op donderdag 29 september geheel in het teken van de metaverse.

OPEN CALL – Ontwerpen voor de metaverse voor publicatie én live-presentatie in Pakhuis de Zwijger

OPEN CALL – Ontwerpen voor de metaverse voor publicatie én live-presentatie in Pakhuis de Zwijger

Voor een nieuw dossier over de metaverse zoekt DesignDigger projecten over de metaverse waarin nieuwe technologieën als augmented of virtual reality, immersieve installaties of digitale animaties worden ingezet. Een van de ontwerpers krijgt bovendien het podium op de DesignDigger LIVE in Pakhuis de Zwijger op 29 september.

Marjan van Aubel en Formfantasma benoemd als Ambassadeurs van Dutch Design Week

Marjan van Aubel en Formfantasma benoemd als Ambassadeurs van Dutch Design Week

Marjan van Aubel en Formafantasma zijn de ambassadeurs van Dutch Design Week 2022. Ook is het thema bekend: Get Set. Dit thema duidt op een verschuiving in mentaliteit: van voorbereiding naar actie.

INTERVIEW Aldo Bakker over aanstaande solo-expo in Kunstmuseum: “Ontwerpen voelt soms als een gevecht”

INTERVIEW Aldo Bakker over aanstaande solo-expo in Kunstmuseum: “Ontwerpen voelt soms als een gevecht”

Ontwerpen is volgens Aldo Bakker het overwinnen van obstakels. Het
Kunstmuseum Den Haag toont van 22 oktober 2022 t/m 7 mei 2023 het eerste overzicht van al zijn ‘schenkers’.

No-nonsense zitcollectie Float van Floris Hovers heeft nostalgisch houten frame

Float is een collectie zitmeubels van Floris Hovers voor het Nederlandse designlabel Red Stitch. Hovers ontwierp een bank, een fauteuil en een footstool. Elk item bestaat uit twee losse elementen, het houten frame dat in verschillende RAL kleuren leverbaar is en kussens die slim over het frame geschoven zijn.

De collectie draagt onmiskenbaar het stempel van de no-nonsense benadering van Hovers. De zitmeubels hebben een eenvoudig houten frame, een bed bijna. Daarop liggen de losse kussens. Het ontwerp heeft een nostalgische uitstraling door de schuine poten, de uitstekende rand en het zichtbare gekleurde hout. Tegelijkertijd is het door zijn heldere contouren een eigentijds model.

Hout, ijzerdraad, watten en doekjes

Het ontwerp begon niet met een schetst of 3D tekening, laat staan een computer rendering, maar Hovers maakte direct een schaalmodel. Hij gebruikte daarvoor allerlei materialen die in zijn werkplaats in Raamsdonksveer voorhanden zijn, zoals hout, ijzerdraad, watten en schoonmaakdoekjes. Floris wilde vanuit een ander oogpunt de bank opnieuw uitvinden. Floris Hovers zegt hierover: “Veel ontwerpers beginnen met de stoffering. Ik vond het interessant met het frame te beginnen. De constructie was bepalend voor de vorm en daarmee voor de uitstraling van de bank.”

FOTO Eefje van Dongen
FOTO Eefje van Dongen

“Ik vond het interessant met het frame te beginnen. De constructie was bepalend voor de vorm en daarmee voor de uitstraling van de bank.”

Floris Hovers

Red Stitch benadert – net als Hovers – duurzaamheid op een praktische manier. Zo is het frame van de Float herbruikbaar en desgewenst door Red Stitch opnieuw te kleuren. De gestoffeerde kussens zijn zelf te vervangen zonder dat er een herstoffeerder aan te pas hoeft te komen. Daarnaast steunt Red Stitch de stichting Trees for All. Om de CO2 uitstoot van het transport vanuit de fabriek in Nederland naar de klant te compenseren, plant Red Stitch voor elk verkochte Float minimaal twee bomen.

Sinds 2009 ontwikkelt Red Stitch luxe zitmeubelen die voornamelijk worden toegepast in break-out ruimtes van kantoren, horeca en publieke organisaties. Mede door corona zijn zowel werk- als woonomgeving meer hybride plekken geworden. Red Stitch wil inspelen op deze ontwikkeling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.