Nieuws

No-nonsense zitcollectie Float van Floris Hovers heeft nostalgisch houten frame

Float is een collectie zitmeubels van Floris Hovers voor het Nederlandse designlabel Red Stitch. Hovers ontwierp een bank, een fauteuil en een footstool. Elk item bestaat uit twee losse elementen, het houten frame dat in verschillende RAL kleuren leverbaar is en kussens die slim over het frame geschoven zijn.

De collectie draagt onmiskenbaar het stempel van de no-nonsense benadering van Hovers. De zitmeubels hebben een eenvoudig houten frame, een bed bijna. Daarop liggen de losse kussens. Het ontwerp heeft een nostalgische uitstraling door de schuine poten, de uitstekende rand en het zichtbare gekleurde hout. Tegelijkertijd is het door zijn heldere contouren een eigentijds model.

Hout, ijzerdraad, watten en doekjes

Het ontwerp begon niet met een schetst of 3D tekening, laat staan een computer rendering, maar Hovers maakte direct een schaalmodel. Hij gebruikte daarvoor allerlei materialen die in zijn werkplaats in Raamsdonksveer voorhanden zijn, zoals hout, ijzerdraad, watten en schoonmaakdoekjes. Floris wilde vanuit een ander oogpunt de bank opnieuw uitvinden. Floris Hovers zegt hierover: “Veel ontwerpers beginnen met de stoffering. Ik vond het interessant met het frame te beginnen. De constructie was bepalend voor de vorm en daarmee voor de uitstraling van de bank.”

FOTO Eefje van Dongen
FOTO Eefje van Dongen

“Ik vond het interessant met het frame te beginnen. De constructie was bepalend voor de vorm en daarmee voor de uitstraling van de bank.”

Floris Hovers

Red Stitch benadert – net als Hovers – duurzaamheid op een praktische manier. Zo is het frame van de Float herbruikbaar en desgewenst door Red Stitch opnieuw te kleuren. De gestoffeerde kussens zijn zelf te vervangen zonder dat er een herstoffeerder aan te pas hoeft te komen. Daarnaast steunt Red Stitch de stichting Trees for All. Om de CO2 uitstoot van het transport vanuit de fabriek in Nederland naar de klant te compenseren, plant Red Stitch voor elk verkochte Float minimaal twee bomen.

Sinds 2009 ontwikkelt Red Stitch luxe zitmeubelen die voornamelijk worden toegepast in break-out ruimtes van kantoren, horeca en publieke organisaties. Mede door corona zijn zowel werk- als woonomgeving meer hybride plekken geworden. Red Stitch wil inspelen op deze ontwikkeling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *