Nieuws

Satyendra Pakhalé ontwerpt onmisbare vaccin-koeler voor niet-Westerse landen – nu alleen nog een producent

De Modular Vaccines Container (MVC) is een modulaire en draagbare medicijnkoeler van ontwerper Satyendra Pakhalé. Een compacte en schakelbare koelbox is op veel plekken in de wereld de enige veilige manier om vaccins over lange afstanden te vervoeren. Bestaande koelboxen zijn omslachtig en omvangrijk. De MVC voldoet aan alle internationale medische voorschriften van elke fase van de koelopslag van medicijnen.

De box is zo ontworpen dat het in grote volumes kan worden gestapeld en zo gemakkelijk in grote hoeveelheden kan worden verplaatst. De robuuste buitenkant van de MVC maakt het bestand tegen ruw gebruik en is gemakkelijk te dragen onder zware omstandigheden. Door de opstaande randen aan de onder- en bovenzijde van de MVC is deze eenvoudig in alle richtingen modulair te stapelen. Daarnaast beschikt het over prominente grepen en sleuven voor riemen, dat het per fiets of op de rug van een kameel of ezel naar meer afgelegen gebieden kan worden verplaatst. De bodem heeft zelfs een lichte bolling naar binnen, zodat de box gemakkelijk op het hoofd kan worden gedragen.

Humanitair product voor technologisch wonder

Het medisch product kwam tot stand na meer dan tien jaar ontwerpstudies en veldonderzoek naar de uitdagingen van het transport van vaccins naar afgelegen locaties over de hele wereld. Het Cold Chain Project werd geïnitieerd door Pakhalé als hoofd als Hoofd van de master Design for Humanities and Sustainable Living aan Design Academy Eindhoven (2006-2010). Een eerste pilot test in Burkina Faso in samenwerking met Artsen Zonder Grenzen en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet worden uitgevoerd van wege de dreiging van een grondconflict. Ondertussen werkte Pakhalé het ontwerp uit tot een werkend prototype. “Door de Corona-pandemie is de behoefte aan dit humanitaire product groter dan ooit. Daarom heb ik besloten om er nu weer mee naar buiten te treden”, aldus de ontwerper.  

“Als we dan niet op humanitaire gronden bereid zijn om dit toegankelijke koelsysteem te gaan maken, dan maar uit eigen belang. De illusie dat een virus buiten de landsgrenzen kan worden gehouden is immers bedrog gebleken.”

Satyendra Pakhalé

Maar ook als deze pandemie is overgewaaid blijft de vraag naar een veilig transport systeem groot, meent Pakhalé. “Vaccins zijn technologische wonderen, een van de succesverhalen van de medische geschiedenis. Ze hebben de afgelopen decennia miljoenen levens gered – en talloze handicaps voorkomen. Als we dan niet op humanitaire gronden bereid zijn om dit toegankelijke koelsysteem te gaan maken, dan maar uit eigen belang. De illusie dat een virus buiten de landsgrenzen kan worden gehouden is immers bedrog gebleken.”

Kinderen krijgen een poliovaccin in Bannu, Pakistan FOTO – UNICEF/PAK/2014/ Waseem Niaz

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *