LONGREAD TALENT #1 – Ik en mijn praktijk: Hoe onderzoekende ontwerptalenten zich opnieuw (moeten) uitvinden

LONGREAD TALENT #1 – Ik en mijn praktijk: Hoe onderzoekende ontwerptalenten zich opnieuw (moeten) uitvinden

In samenwerking met het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie wordt in een serie van vier longreads de balans opgemaakt van zeven jaar Talentontwikkeling. Wat zijn de dromen en dilemma’s van een aanstormende ontwerpgeneratie? Vandaag deel 1: “Het vakgebied is opgerekt met kritisch onderzoek, vrij experiment en verdiepende samenwerking.”

Teun Zwets wint Kazerne Design Award met geïmproviseerde huisraad van straatafval

Teun Zwets wint Kazerne Design Award met geïmproviseerde huisraad van straatafval

De jonge ontwerper Teun Zwets is de winnaar van de Kazerne Design Award, een jaarlijkse prijs voor pas-afgestudeerde ontwerpers van de Design Academy Eindhoven. Zwets kreeg de prijs voor zijn ‘spontane interieurcollectie Teunland,

MILAAN 2021 – SLOT Dit zijn de dominante trends: van circulaire art deco tot intieme huisvlijt

MILAAN 2021 – SLOT Dit zijn de dominante trends: van circulaire art deco tot intieme huisvlijt

De afgelopen week deed DesignDigger verslag van een ietwat teleurstelllende Milan Design Week. Al tekenden zich ook zichtbare trends af. De zes dominante staan hier op een rij.

GLUE PREVIEW Dutch design en Marokkaans ambacht verenigd in vloerkleden, een initiatief van Mina Abouzahra

GLUE PREVIEW Dutch design en Marokkaans ambacht verenigd in vloerkleden, een initiatief van Mina Abouzahra

Ontwerpers Bertjan Pot, Wieki Somers, Amie Dicke en Mattijs van Bergen hebben een ontwerp gemaakt voor One Square Meter Berber. Met dit sociaal designproject van Mina Abouzahra wordt samengewerkt met Marokkaanse ambachtsvrouwen. “Marokko heeft een ongelooflijke ambachtelijke vaardigheden, maar veel daarvan dreigen snel te verdwijnen”

MILAAN2021 DAG #4 Design Academy Eindhoven – Vijf hoopvolle én praktische oplossingen

MILAAN2021 DAG #4 Design Academy Eindhoven – Vijf hoopvolle én praktische oplossingen

De ‘verloren’ afstudeerlichting 2020 van de Design Academy Eindhoven kreeg eindelijk het podium. De werken op de Graduation show in Milaan getuigen van een krachtige, kritische maar hoopvolle en oplossingsgerichte blik op de wereld. Vijf worden er uitgelicht.

MILAAN2021 DAG #3 Alcova – Post-apocalyptisch design dat verwondert en verwart

MILAAN2021 DAG #3 Alcova – Post-apocalyptisch design dat verwondert en verwart

De groepsexpositie Alcova op een verlaten legerkazerne neemt een voorschot op een doemscenario waarin aarde en klimaat zijn uitgeput. Tussen de puinhopen en distels staat rudimentaire design, onverslijtbaar en gemaakt uit noodzaak. Functioneel? Nauwelijks. Maar wel beklemmend.

MILAAN 2021 DAG #2 Masterly – Dutch Design staat tegenwoordig voor duurzaam en zakelijk

MILAAN 2021 DAG #2 Masterly – Dutch Design staat tegenwoordig voor duurzaam en zakelijk

Het ‘officieuze’ Nederlandse paviljoen Masterly profileert Dutch design waarbij experiment, een kritische en onderzoekende houding en ontregelende humor zijn verruild voor duurzaamheid, een geruststellende knipoog en een zakelijke insteek.

MILAAN2021 DAG #1 Rho Fiera – Groot, groter, kleinst

MILAAN2021 DAG #1 Rho Fiera – Groot, groter, kleinst

DesignDigger is de hele week op Milan Design Week en doet dagelijks verslag. De aftrap is vanzelfsprekend vanaf de meubelbeurs zelf, die kleiner was dan ooit. Maar de stoelen zijn juist oversized.

Dit zijn de tien genomineerden voor Hema Design Contest – het publiek beslist een winnaar

Dit zijn de tien genomineerden voor Hema Design Contest – het publiek beslist een winnaar

‘Ontwerp een oplossing die de toekomst van samen vieren beter, leuker en makkelijker maakt’ – dat was de precieze opdracht van de 31ste editie van de Hema Design Contest. Uit tien genomineerden kan nu een winnaar worden gekozen.

Ook deze kunstbiënnales op het Drentse platteland verkennen de plek van de mens in de natuur

Ook deze kunstbiënnales op het Drentse platteland verkennen de plek van de mens in de natuur

Naast de zeven al genoemde design en kunstmanifestaties hebben ook de twee biënnales de natuur als uitgangspunt. Met een uniek programma waarbij de werken letterlijk in de natuur staan.

Kunst en natuur versmelten steeds meer. Hoe is te zien op deze 7 actuele exposities

Kunst en natuur versmelten steeds meer. Hoe is te zien op deze 7 actuele exposities

Het Antropoceen is begonnen. Dus zijn er nu en straks diverse spannende manifestaties die de natuur als uitgangspunt hebben, in musea maar ook in de natuur zelf. Welke móet je zien? En waar komt die fascinatie voor de getemde wildernis vandaan?

Raw Color presenteert nieuwe kleurcollectie voor Kvadrat met kunstzinnige installaties

Raw Color presenteert nieuwe kleurcollectie voor Kvadrat met kunstzinnige installaties

De Eindhovense ontwerpstudio Raw Color heeft een samenhangend palet van twintig kleuren ontwikkeld voor stoffenmerk Kvadrat. Voor de presentatie zijn drie ruimtelijke installaties ontwikkeld.

Smarter Phone van Robert Bronwasser niet alleen slimmer maar vooral mooier

“Alle smartphones lijken op elkaar. En je hebt altijd een apart telefoonhoesje nodig om hem te beschermen. Dat is een zwaktebod!” Gevoed door deze frustratie ontwierp Robert Bronwasser (1968) de Smarter Phone, een mobiele telefoon die een stijlvolle vormgeving koppelt aan toegankelijk gebruiksgemak. Door deze aandacht voor het fysieke ontwerp en niet op het geheugen, de besturingssoftware of handige apps laat Bronwasser zien dat een smartphone veel meer is dan alleen de onzichtbare technologie verpakt in een onpersoonlijke huls. “Smartphones worden steeds sneller, dunner en lichter. Maar waarom zijn alle innovaties vooral gericht op de techniek?” Oftewel: Form follows frustration.

Form follows frustration

Het resultaat is een smartphone met een slimmere behuizing, die de functionaliteit verhoogt en eenvoudig gepersonaliseerd kan worden. Door vormgeving, kleur en materiaalgebruik is de bescherming onderdeel geworden van de telefoon zelf. De tweedelige behuizing maakt het mogelijk om allerlei kleur- en materiaalcombinaties te maken. “De telefoon wordt hiermee een fashion statement in plaats van een technische gadget. Design geeft zelfs de meest gewone producten een betekenis. Ook als je een product niet gebruikt, heeft het een functie. Een product zonder functie, is slechts een object”, aldus Bronwasser, die in 1992 cum laude afstudeerde aan de TU Delft in Industrieel Design. Sindsdien won hij diverse awards, waaronder de IF Award, een Red Dot Award en de Interior Innovation Award.

“Een product zonder functie, is slechts een object.”

“Robert Bronwasser

De Smarter Phone heeft een lichte bolling aan de achterkant, waardoor hij lekker in de hand ligt. Bovendien bestaat de behuizing uit twee delen, waarvan één deel met textuur zodat in één oogopslag zichtbaar wordt wat bovenkant of onderkant, voorkant en achterkant is. Daarnaast heeft de Smarter Phone drie geprogrammeerde knoppen onder het touchscreen, waarmee je je meest favoriete apps snel kunt openen. En met het uitklapbare voetje kun je de telefoon zowel horizontaal als verticaal neerzetten.

Smart Modest Iconic Logic Enjoyable

De Smarter Phone een design concept waarmee Bronwasser zijn visie op alledaagse producten presenteert. “Bij elektronische producten gaat het vaak om de technische innovaties en specificaties. Maar vaak zijn er juist andere verbeteringen nodig om een product bruikbaarder en vooral prettiger te maken. Design gaat er wat mij betreft altijd om wat je er mee kunt doen”, aldus de ontwerper van de Heineken biertap en de Ambi Pur Car luchtverfrisser. Deze filosofie omschrijft hij als SMILE: Smart, Modest, Iconic, Logica and Enjoyable. “Ik wil dat mensen blij worden van mijn ontwerpen.”

Niets is zo leuk als je ontwerpen overal tegenkomen en enthousiaste reacties van mensen ontvangen. Ik wil producten ontwerpen die een positieve impact hebben.”

Robert Bronwasser

Recentelijk publiceerde Bronwasser het boek Enjoy Everyday Design waarin hij naast de highlights uit zijn designcarrière laat zien maar ook diverse concepten voor alledaagse producten, waaronder dus een Smarter Phone. “Hiermee wil ik mensen inspireren en laten zien dat design meer is dan vorm. En vooral het belang van design voor alledaagse producten, want voor producten die je dagelijks gebruikt is het juist heel belangrijk dat deze goed zijn ontworpen. Niets is zo leuk als je ontwerpen overal tegenkomen en enthousiaste reacties van mensen ontvangen. Ik wil producten ontwerpen die een positieve impact hebben. Daarnaast is het feit dat mijn ontwerpen – vaak in grote oplages – écht gemaakt en gebruikt worden, heel dankbaar.”

Het boek Enjoy Everyday Design van Robert Bronwasser kost € 50 en is HIER verkrijgbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *