Nieuws

Smarter Phone van Robert Bronwasser niet alleen slimmer maar vooral mooier

“Alle smartphones lijken op elkaar. En je hebt altijd een apart telefoonhoesje nodig om hem te beschermen. Dat is een zwaktebod!” Gevoed door deze frustratie ontwierp Robert Bronwasser (1968) de Smarter Phone, een mobiele telefoon die een stijlvolle vormgeving koppelt aan toegankelijk gebruiksgemak. Door deze aandacht voor het fysieke ontwerp en niet op het geheugen, de besturingssoftware of handige apps laat Bronwasser zien dat een smartphone veel meer is dan alleen de onzichtbare technologie verpakt in een onpersoonlijke huls. “Smartphones worden steeds sneller, dunner en lichter. Maar waarom zijn alle innovaties vooral gericht op de techniek?” Oftewel: Form follows frustration.

Form follows frustration

Het resultaat is een smartphone met een slimmere behuizing, die de functionaliteit verhoogt en eenvoudig gepersonaliseerd kan worden. Door vormgeving, kleur en materiaalgebruik is de bescherming onderdeel geworden van de telefoon zelf. De tweedelige behuizing maakt het mogelijk om allerlei kleur- en materiaalcombinaties te maken. “De telefoon wordt hiermee een fashion statement in plaats van een technische gadget. Design geeft zelfs de meest gewone producten een betekenis. Ook als je een product niet gebruikt, heeft het een functie. Een product zonder functie, is slechts een object”, aldus Bronwasser, die in 1992 cum laude afstudeerde aan de TU Delft in Industrieel Design. Sindsdien won hij diverse awards, waaronder de IF Award, een Red Dot Award en de Interior Innovation Award.

“Een product zonder functie, is slechts een object.”

“Robert Bronwasser

De Smarter Phone heeft een lichte bolling aan de achterkant, waardoor hij lekker in de hand ligt. Bovendien bestaat de behuizing uit twee delen, waarvan één deel met textuur zodat in één oogopslag zichtbaar wordt wat bovenkant of onderkant, voorkant en achterkant is. Daarnaast heeft de Smarter Phone drie geprogrammeerde knoppen onder het touchscreen, waarmee je je meest favoriete apps snel kunt openen. En met het uitklapbare voetje kun je de telefoon zowel horizontaal als verticaal neerzetten.

Smart Modest Iconic Logic Enjoyable

De Smarter Phone een design concept waarmee Bronwasser zijn visie op alledaagse producten presenteert. “Bij elektronische producten gaat het vaak om de technische innovaties en specificaties. Maar vaak zijn er juist andere verbeteringen nodig om een product bruikbaarder en vooral prettiger te maken. Design gaat er wat mij betreft altijd om wat je er mee kunt doen”, aldus de ontwerper van de Heineken biertap en de Ambi Pur Car luchtverfrisser. Deze filosofie omschrijft hij als SMILE: Smart, Modest, Iconic, Logica and Enjoyable. “Ik wil dat mensen blij worden van mijn ontwerpen.”

Niets is zo leuk als je ontwerpen overal tegenkomen en enthousiaste reacties van mensen ontvangen. Ik wil producten ontwerpen die een positieve impact hebben.”

Robert Bronwasser

Recentelijk publiceerde Bronwasser het boek Enjoy Everyday Design waarin hij naast de highlights uit zijn designcarrière laat zien maar ook diverse concepten voor alledaagse producten, waaronder dus een Smarter Phone. “Hiermee wil ik mensen inspireren en laten zien dat design meer is dan vorm. En vooral het belang van design voor alledaagse producten, want voor producten die je dagelijks gebruikt is het juist heel belangrijk dat deze goed zijn ontworpen. Niets is zo leuk als je ontwerpen overal tegenkomen en enthousiaste reacties van mensen ontvangen. Ik wil producten ontwerpen die een positieve impact hebben. Daarnaast is het feit dat mijn ontwerpen – vaak in grote oplages – écht gemaakt en gebruikt worden, heel dankbaar.”

Het boek Enjoy Everyday Design van Robert Bronwasser kost € 50 en is HIER verkrijgbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *