LONGREAD TALENT #1 – Ik en mijn praktijk: Hoe onderzoekende ontwerptalenten zich opnieuw (moeten) uitvinden

LONGREAD TALENT #1 – Ik en mijn praktijk: Hoe onderzoekende ontwerptalenten zich opnieuw (moeten) uitvinden

In samenwerking met het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie wordt in een serie van vier longreads de balans opgemaakt van zeven jaar Talentontwikkeling. Wat zijn de dromen en dilemma’s van een aanstormende ontwerpgeneratie? Vandaag deel 1: “Het vakgebied is opgerekt met kritisch onderzoek, vrij experiment en verdiepende samenwerking.”

Teun Zwets wint Kazerne Design Award met geïmproviseerde huisraad van straatafval

Teun Zwets wint Kazerne Design Award met geïmproviseerde huisraad van straatafval

De jonge ontwerper Teun Zwets is de winnaar van de Kazerne Design Award, een jaarlijkse prijs voor pas-afgestudeerde ontwerpers van de Design Academy Eindhoven. Zwets kreeg de prijs voor zijn ‘spontane interieurcollectie Teunland,

MILAAN 2021 – SLOT Dit zijn de dominante trends: van circulaire art deco tot intieme huisvlijt

MILAAN 2021 – SLOT Dit zijn de dominante trends: van circulaire art deco tot intieme huisvlijt

De afgelopen week deed DesignDigger verslag van een ietwat teleurstelllende Milan Design Week. Al tekenden zich ook zichtbare trends af. De zes dominante staan hier op een rij.

GLUE PREVIEW Dutch design en Marokkaans ambacht verenigd in vloerkleden, een initiatief van Mina Abouzahra

GLUE PREVIEW Dutch design en Marokkaans ambacht verenigd in vloerkleden, een initiatief van Mina Abouzahra

Ontwerpers Bertjan Pot, Wieki Somers, Amie Dicke en Mattijs van Bergen hebben een ontwerp gemaakt voor One Square Meter Berber. Met dit sociaal designproject van Mina Abouzahra wordt samengewerkt met Marokkaanse ambachtsvrouwen. “Marokko heeft een ongelooflijke ambachtelijke vaardigheden, maar veel daarvan dreigen snel te verdwijnen”

MILAAN2021 DAG #4 Design Academy Eindhoven – Vijf hoopvolle én praktische oplossingen

MILAAN2021 DAG #4 Design Academy Eindhoven – Vijf hoopvolle én praktische oplossingen

De ‘verloren’ afstudeerlichting 2020 van de Design Academy Eindhoven kreeg eindelijk het podium. De werken op de Graduation show in Milaan getuigen van een krachtige, kritische maar hoopvolle en oplossingsgerichte blik op de wereld. Vijf worden er uitgelicht.

MILAAN2021 DAG #3 Alcova – Post-apocalyptisch design dat verwondert en verwart

MILAAN2021 DAG #3 Alcova – Post-apocalyptisch design dat verwondert en verwart

De groepsexpositie Alcova op een verlaten legerkazerne neemt een voorschot op een doemscenario waarin aarde en klimaat zijn uitgeput. Tussen de puinhopen en distels staat rudimentaire design, onverslijtbaar en gemaakt uit noodzaak. Functioneel? Nauwelijks. Maar wel beklemmend.

MILAAN 2021 DAG #2 Masterly – Dutch Design staat tegenwoordig voor duurzaam en zakelijk

MILAAN 2021 DAG #2 Masterly – Dutch Design staat tegenwoordig voor duurzaam en zakelijk

Het ‘officieuze’ Nederlandse paviljoen Masterly profileert Dutch design waarbij experiment, een kritische en onderzoekende houding en ontregelende humor zijn verruild voor duurzaamheid, een geruststellende knipoog en een zakelijke insteek.

MILAAN2021 DAG #1 Rho Fiera – Groot, groter, kleinst

MILAAN2021 DAG #1 Rho Fiera – Groot, groter, kleinst

DesignDigger is de hele week op Milan Design Week en doet dagelijks verslag. De aftrap is vanzelfsprekend vanaf de meubelbeurs zelf, die kleiner was dan ooit. Maar de stoelen zijn juist oversized.

Dit zijn de tien genomineerden voor Hema Design Contest – het publiek beslist een winnaar

Dit zijn de tien genomineerden voor Hema Design Contest – het publiek beslist een winnaar

‘Ontwerp een oplossing die de toekomst van samen vieren beter, leuker en makkelijker maakt’ – dat was de precieze opdracht van de 31ste editie van de Hema Design Contest. Uit tien genomineerden kan nu een winnaar worden gekozen.

Ook deze kunstbiënnales op het Drentse platteland verkennen de plek van de mens in de natuur

Ook deze kunstbiënnales op het Drentse platteland verkennen de plek van de mens in de natuur

Naast de zeven al genoemde design en kunstmanifestaties hebben ook de twee biënnales de natuur als uitgangspunt. Met een uniek programma waarbij de werken letterlijk in de natuur staan.

Kunst en natuur versmelten steeds meer. Hoe is te zien op deze 7 actuele exposities

Kunst en natuur versmelten steeds meer. Hoe is te zien op deze 7 actuele exposities

Het Antropoceen is begonnen. Dus zijn er nu en straks diverse spannende manifestaties die de natuur als uitgangspunt hebben, in musea maar ook in de natuur zelf. Welke móet je zien? En waar komt die fascinatie voor de getemde wildernis vandaan?

Raw Color presenteert nieuwe kleurcollectie voor Kvadrat met kunstzinnige installaties

Raw Color presenteert nieuwe kleurcollectie voor Kvadrat met kunstzinnige installaties

De Eindhovense ontwerpstudio Raw Color heeft een samenhangend palet van twintig kleuren ontwikkeld voor stoffenmerk Kvadrat. Voor de presentatie zijn drie ruimtelijke installaties ontwikkeld.

Multifunctionele RE:Circles van Muller Van Severen verleidt met mat-zachte kleuren

De ronde planken van het Vlaamse ontwerpduo Muller Van Severen zijn geen snijplank of serveerbord, Ze zijn ook geen schaal of eetbord. Tegelijkertijd zijn de minimalistische ronde vormen dat allemaal tegelijk. De collectie RE: Circles bestaat uit een tiental ronde borden in een zacht kleurpalet, vervaardigd van de hoogwaardige kunststof polyethyleen. Dit kunststof is restmateriaal van eerdere collecties van het echtpaar Fien Muller & Hannes van Severen voor het Vlaamse designlabel Valerie Objects.

Het gebruikte polyethyleen heeft bijzondere kwaliteiten; het voelt zacht aan en heeft een aangenaam mat gekleurd oppervlak. Tegelijkertijd is het onverwoestbaar. Het wordt vaak toegepast in de industriële keukens van de voedingsindustrie waar het wordt gebruikt voor snijplanken: rood voor vlees, blauw voor vis en groen voor groenten met als doel de voedselbereiding antibacterieel te houden.

Elke set bestaat uit drie borden , elk met een diameter van 21 cm en een dikte van 10, 15 of 20 millimeter. De drie polyethyleen cirkels hebben een temperatuurbegrenzing van maximaal 70° Celsius en dienen met de hand te worden gereinigd. Door het beperkte en wisselende voorraadmateriaal zullen de dikte en kleuren van de drie cirkels een verrassing blijven tot aan het openen van de verpakking.

Het materiaal van de RE: Circles heeft het patina van een materiaal dat heeft geleefd, wat kenmerkend is voor de zachte textuur van PE. Dat is uiteindelijk de look die de ontwerpers in gedachten hadden toen ze dit materiaal kozen voor hun ontwerp. De RE:circles is als limited edition verkrijgbaar bij slechts veertig wereldwijde dealers, voor een adviesverkoopprijs van 115 euro.

Fotograaf Fien Muller en beeldhouwer Hannes Van Severen maakten hun eerste interieurobjecten in 2001 voor in Galerie Valerie Traan in Antwerpen. Inmiddels werken ze fulltime als ontwerpers van ingetogen en verfijnde interieurobjecten. Kenmerkend is de combinatie van minimalistisch metaal, warme kleuren en natuurlijke afwerkingsmaterialen. Alle eigen productiestukken zijn handgemaakt door kleinschalige fabrikanten en bekwame ambachtslieden, met een eerlijkheid over de rauwheid en onregelmatigheid van het gekozen materiaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *