Nieuws

Shahar Livne ontwerpt sieraden voor de herfstshow van modehuis Balenciaga

De Israëlisch-Nederlandse ontwerper Shahar Livne heeft sieraden ontworpen voor modehuis Balenciaga. De collectie was te zien in de show Afterworld: The Age of Tomorrow met de herfstcollectie 2020. De virtuele show bestond uit een sciencefiction videogame. Hiervoor ontwierp Shahar Livne in opdracht van het modemerk een collectie sieraden in de stijl van haar lopende researchproject naar de Metamorphism. De ‘Afterworld’ sieradencollectie wordt vanaf mei wereldwijd verkocht in de Balenciaga shops.

Armband

In het videospel Afterworld: The Age of Tomorrow reizen spelers in vijf zones door een toekomstige wereld. Vanuit de Balenciaga shop in een fictieve maar overduidelijk op New York geïnspireerde stad, vertrekt een autobus naar ‘Afterworld’, een geheime rave in een oerwoud. De dansende avatars zijn gekleed in zwarte oversized outfits met gescheurde spijkerbroeken en lieshoge zilveren laarzen met metalen pantsers en stilettohakken. De sieraden van Live sluiten perfect aan bij deze door Balenciaga gecreëerde dystopische toekomstwereld. De digitale modecreaties kunnen eindeloos worden gedragen en hergebruikt, omdat het verouderingsproces van de materialen is vertraagd.

Van afvalplastic tot het klei-achtige ‘lithoplast’

In dit sinds 2017 doorlopende onderzoek Metamorphism verbeeldt Shahar Livne een toekomst waarin plastic afval zich vermengt met natuurlijke materie om een nieuwe waardevolle grondstof te worden. De vergelijking met aardolie  ligt voor de hand. Dit ‘lithoplast’ is door de verbindingen van het afvalplastic met natuurlijke zouten, mineralen en andere natuurlijke elementen verandert in een kleiachtige materiaal met diverse toepassingsmogelijkheden – van sieraden en huisraad tot een industrieel halffabricaat.

“Balenciaga’s visie voor de toekomst biedt een futuristische kijk op klassieke plastic ontwerpen en dat sluit nauw aan bij mijn manier van denken en mijn researchproject Metamorphism.”

Shahar Livne
Armband

Het is voor het eerst dat Shahar Livne in 2017 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, samenwerkt met een modehuis. Metamorphism trok de aandacht van Balenciaga tijdens haar presentaties in onder andere Design Miami. Het modemerk vroeg de conceptuele materiaalontwerper vervolgens om speciale sieraden te ontwerpen, bestaande uit ringen, armbanden en oorbellen in verschillende maten, vormen en in de kleuren zwart en wit.

Videostill uit Afterworld: The Age of Tomorrow

Van 3D-scan naar edelsmid

De sierobjecten zijn gemaakt afvalplastic uit de oceaan, verzameld en bewerkt door Ocean Works. Shahar Livne heeft het volgens eigen procedé gecombineerd met calciumcarbonaat, een residu van de marmerindustrie en een materiaal dat van nature een rol speelt bij de fossilisatie van organisch materiaal. Het ontwerp is geïnspireerd op vintage collecties van Balenciaga. Livne vertaalde deze in waardevolle en duurzame vintage sieraden die met de hand zijn gemaakt en later 3D-gescand, gereproduceerd en afgewerkt volgens de ambachtelijke methoden van een goudsmid.

Close-up oorringen

Shahar Livne won diverse prijzen, waaronder de Dezeen Awards 2020 als Emerging Designer. In 2019 won ze een Creative Heroes Award en in 2018 was ze finalist bij de Beazley Design of the Year Award. In haar praktijk werkt Live nauw samen met wetenschappers en producenten.


        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *