Live-interview met ‘koningin van het boek’ Irma Boom in ‘Dutch Masters’ – de sidekick is een Benedictijnermonnik

Live-interview met ‘koningin van het boek’ Irma Boom in ‘Dutch Masters’ – de sidekick is een Benedictijnermonnik

In de serie Dutch Masters van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam is vrijdag 20 mei Irma Boom te gast. Met als rode draad: waarom gaat Irma telkens weer zo diep om het boek als medium te doorgronden? En zoals altijd brengt deze master een Dutch Talent mee: Benedictijnermonnik Thomas Quartier, die dit jaar werd uitgeroepen […]

Nieuwe museum W in Weert kreeg een ‘gouden’ gevel van Maurice Mentjens

Nieuwe museum W in Weert kreeg een ‘gouden’ gevel van Maurice Mentjens

Ontwerper Maurice Mentjens maakte het ontwerp voor het exterieur en interieur van het nieuwe stadsmuseum W in Weert. Hij bedacht de opvallende gouden gevelbekleding en een eigentijds kleurenschema voor het interieur.

Nieuw 10-daags festival Design Fest Gent focust op duurzaamheid en traagheid – “daarom is het ook tweejaarlijks”

Nieuw 10-daags festival Design Fest Gent focust op duurzaamheid en traagheid – “daarom is het ook tweejaarlijks”

Design Fest Gent (nog tot zondag 1 mei) is een nieuw tiendaags evenement verspreid over de binnenstad van Gent. Met lezingen, workshops, performances en een hoofdtentoonstelling over duurzaamheid wil het evenement een actueel overzicht bieden wat design kan – misschien ook wel moet – zijn.

Teun Zwets maakt multifunctioneel meubel van gerecyclede denim van G-Star

Teun Zwets maakt multifunctioneel meubel van gerecyclede denim van G-Star

Het Nederlandse denimmerk G-Star RAW lanceert een nieuw initiatief waarbij jonge kunstenaars en ontwerpers worden uitgenodigd om aan de slag te gaan met restmateriaal. De aftrap is door de Eindhovense ontwerper Teun Zwets.

Kiki van Eijk maakt ‘drijvende’ installatie op Amerika’s grootste popfestival Coachella

Kiki van Eijk maakt ‘drijvende’ installatie op Amerika’s grootste popfestival Coachella

Kiki van Eijk heeft als eerste Nederlandse ontwerper een installatie gemaakt voor popfestival Coachella. De installatie ‘Buoyed’ bestaat uit drie totems die diversiteit verbeelden.

INTERVIEW Noortje van Eekelen van Designalism: “Nieuws moet worden gemaakt door ontwerpers, kunstenaars én ook journalisten”

INTERVIEW Noortje van Eekelen van Designalism: “Nieuws moet worden gemaakt door ontwerpers, kunstenaars én ook journalisten”

Het artistieke platform Designalism organiseert een intensieve workshop waarin ervaren journalisten van drie gevestigde nieuwsorganisaties samenwerken met jonge talentvolle ontwerpers, kunstenaars, experimentele developers en andere creatieven om vernieuwende mediaproducties maakt voor een gevarieerd publiek. In de producties van deze ‘newsroom of the future’ worden design, kunst, journalistiek en technologie ingezet om een onderscheidende nieuwsverslag te realiseren.

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam wordt hoofdcurator van Londen Design Biënnale in 2023

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam wordt hoofdcurator van Londen Design Biënnale in 2023

Het Nieuwe Instituut is in 2023 artistiek directeur van de vierde editie van de Londen Design Biënnale, volgend jaar van 1 tot en met 25 juni. In landenpaviljoen presenteren zich ontwerpers en instituten in het Somerset House in de Engelse hoofdstad.

Innovatief journalistiek platform Designalism zoekt creatief talent voor de ‘newsroom of the future’

Innovatief journalistiek platform Designalism zoekt creatief talent voor de ‘newsroom of the future’

Om innovatieve vormen van nieuwsvoorziening te onderzoeken heeft Designalism een open call uitgeschreven voor voor designers en kunstenaars. Zij werken acht weken met ervaren journalisten in een ‘redactie van de toekomst’.

TERUG NAAR NU #2 – Thuiswerken met de sexy typemachine van Ettore Sottsass

TERUG NAAR NU #2 – Thuiswerken met de sexy typemachine van Ettore Sottsass

In de serie ‘Terug naar nu’ wordt een actuele gebeurtenissen gekoppeld aan een iconisch ontwerp. Want design vertelt immers het verhaal van ons dagelijks leven. Met vandaag: thuiswerken op de analoge iBook van Ettore Sottsass

NFT FILES #5 De digitale leefwereld van de metaverse biedt nu al kansen aan jonge én gevestigde ontwerpers

NFT FILES #5 De digitale leefwereld van de metaverse biedt nu al kansen aan jonge én gevestigde ontwerpers

uitdagingen van het vak liggen in de virtuele omgeving van metaverse. Om deze nieuwe digitale wereld vol te bouwen zijn immers 3D-ontwerpers en architecten nodig. Het mooie is: er zijn nauwelijks creatieve drempels. Al kan metaverse meer zijn dan de nieuwe ‘paper architecture’.

Studio Simone Post richt etalage van Hermès winkel in Tokio in met suikergoed

Studio Simone Post richt etalage van Hermès winkel in Tokio in met suikergoed

Studio Simone Post heeft de etalages voor de vestiging van Hermès in de sjieke wijk Ginza in Tokio ingericht met objecten van suikergoed. Deze kleurrijke wereld van marshmellows is vervaardigd in samenwerking met een snoepfabriek in Friesland.

Nieuwe Nederlandse locatie ‘Certosa Initiative’ op Milan Design Week biedt plek voor 150 deelnemers

Nieuwe Nederlandse locatie ‘Certosa Initiative’ op Milan Design Week biedt plek voor 150 deelnemers

De nieuwe locatie Certosa Initiave op de Milan Design Week is een samenwerking van architectenbureau Beyond Space en Margriet Vollenberg van Organisation in Design. De industriële locatie mikt op een mix van design, architectuur, mode en muziek door internationale deelnemers.

Shahar Livne ontwerpt sieraden voor de herfstshow van modehuis Balenciaga

De Israëlisch-Nederlandse ontwerper Shahar Livne heeft sieraden ontworpen voor modehuis Balenciaga. De collectie was te zien in de show Afterworld: The Age of Tomorrow met de herfstcollectie 2020. De virtuele show bestond uit een sciencefiction videogame. Hiervoor ontwierp Shahar Livne in opdracht van het modemerk een collectie sieraden in de stijl van haar lopende researchproject naar de Metamorphism. De ‘Afterworld’ sieradencollectie wordt vanaf mei wereldwijd verkocht in de Balenciaga shops.

Armband

In het videospel Afterworld: The Age of Tomorrow reizen spelers in vijf zones door een toekomstige wereld. Vanuit de Balenciaga shop in een fictieve maar overduidelijk op New York geïnspireerde stad, vertrekt een autobus naar ‘Afterworld’, een geheime rave in een oerwoud. De dansende avatars zijn gekleed in zwarte oversized outfits met gescheurde spijkerbroeken en lieshoge zilveren laarzen met metalen pantsers en stilettohakken. De sieraden van Live sluiten perfect aan bij deze door Balenciaga gecreëerde dystopische toekomstwereld. De digitale modecreaties kunnen eindeloos worden gedragen en hergebruikt, omdat het verouderingsproces van de materialen is vertraagd.

Van afvalplastic tot het klei-achtige ‘lithoplast’

In dit sinds 2017 doorlopende onderzoek Metamorphism verbeeldt Shahar Livne een toekomst waarin plastic afval zich vermengt met natuurlijke materie om een nieuwe waardevolle grondstof te worden. De vergelijking met aardolie  ligt voor de hand. Dit ‘lithoplast’ is door de verbindingen van het afvalplastic met natuurlijke zouten, mineralen en andere natuurlijke elementen verandert in een kleiachtige materiaal met diverse toepassingsmogelijkheden – van sieraden en huisraad tot een industrieel halffabricaat.

“Balenciaga’s visie voor de toekomst biedt een futuristische kijk op klassieke plastic ontwerpen en dat sluit nauw aan bij mijn manier van denken en mijn researchproject Metamorphism.”

Shahar Livne
Armband

Het is voor het eerst dat Shahar Livne in 2017 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, samenwerkt met een modehuis. Metamorphism trok de aandacht van Balenciaga tijdens haar presentaties in onder andere Design Miami. Het modemerk vroeg de conceptuele materiaalontwerper vervolgens om speciale sieraden te ontwerpen, bestaande uit ringen, armbanden en oorbellen in verschillende maten, vormen en in de kleuren zwart en wit.

Videostill uit Afterworld: The Age of Tomorrow

Van 3D-scan naar edelsmid

De sierobjecten zijn gemaakt afvalplastic uit de oceaan, verzameld en bewerkt door Ocean Works. Shahar Livne heeft het volgens eigen procedé gecombineerd met calciumcarbonaat, een residu van de marmerindustrie en een materiaal dat van nature een rol speelt bij de fossilisatie van organisch materiaal. Het ontwerp is geïnspireerd op vintage collecties van Balenciaga. Livne vertaalde deze in waardevolle en duurzame vintage sieraden die met de hand zijn gemaakt en later 3D-gescand, gereproduceerd en afgewerkt volgens de ambachtelijke methoden van een goudsmid.

Close-up oorringen

Shahar Livne won diverse prijzen, waaronder de Dezeen Awards 2020 als Emerging Designer. In 2019 won ze een Creative Heroes Award en in 2018 was ze finalist bij de Beazley Design of the Year Award. In haar praktijk werkt Live nauw samen met wetenschappers en producenten.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.