INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Shahar Livne ontwerpt sieraden voor de herfstshow van modehuis Balenciaga

De Israëlisch-Nederlandse ontwerper Shahar Livne heeft sieraden ontworpen voor modehuis Balenciaga. De collectie was te zien in de show Afterworld: The Age of Tomorrow met de herfstcollectie 2020. De virtuele show bestond uit een sciencefiction videogame. Hiervoor ontwierp Shahar Livne in opdracht van het modemerk een collectie sieraden in de stijl van haar lopende researchproject naar de Metamorphism. De ‘Afterworld’ sieradencollectie wordt vanaf mei wereldwijd verkocht in de Balenciaga shops.

Armband

In het videospel Afterworld: The Age of Tomorrow reizen spelers in vijf zones door een toekomstige wereld. Vanuit de Balenciaga shop in een fictieve maar overduidelijk op New York geïnspireerde stad, vertrekt een autobus naar ‘Afterworld’, een geheime rave in een oerwoud. De dansende avatars zijn gekleed in zwarte oversized outfits met gescheurde spijkerbroeken en lieshoge zilveren laarzen met metalen pantsers en stilettohakken. De sieraden van Live sluiten perfect aan bij deze door Balenciaga gecreëerde dystopische toekomstwereld. De digitale modecreaties kunnen eindeloos worden gedragen en hergebruikt, omdat het verouderingsproces van de materialen is vertraagd.

Van afvalplastic tot het klei-achtige ‘lithoplast’

In dit sinds 2017 doorlopende onderzoek Metamorphism verbeeldt Shahar Livne een toekomst waarin plastic afval zich vermengt met natuurlijke materie om een nieuwe waardevolle grondstof te worden. De vergelijking met aardolie  ligt voor de hand. Dit ‘lithoplast’ is door de verbindingen van het afvalplastic met natuurlijke zouten, mineralen en andere natuurlijke elementen verandert in een kleiachtige materiaal met diverse toepassingsmogelijkheden – van sieraden en huisraad tot een industrieel halffabricaat.

“Balenciaga’s visie voor de toekomst biedt een futuristische kijk op klassieke plastic ontwerpen en dat sluit nauw aan bij mijn manier van denken en mijn researchproject Metamorphism.”

Shahar Livne
Armband

Het is voor het eerst dat Shahar Livne in 2017 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, samenwerkt met een modehuis. Metamorphism trok de aandacht van Balenciaga tijdens haar presentaties in onder andere Design Miami. Het modemerk vroeg de conceptuele materiaalontwerper vervolgens om speciale sieraden te ontwerpen, bestaande uit ringen, armbanden en oorbellen in verschillende maten, vormen en in de kleuren zwart en wit.

Videostill uit Afterworld: The Age of Tomorrow

Van 3D-scan naar edelsmid

De sierobjecten zijn gemaakt afvalplastic uit de oceaan, verzameld en bewerkt door Ocean Works. Shahar Livne heeft het volgens eigen procedé gecombineerd met calciumcarbonaat, een residu van de marmerindustrie en een materiaal dat van nature een rol speelt bij de fossilisatie van organisch materiaal. Het ontwerp is geïnspireerd op vintage collecties van Balenciaga. Livne vertaalde deze in waardevolle en duurzame vintage sieraden die met de hand zijn gemaakt en later 3D-gescand, gereproduceerd en afgewerkt volgens de ambachtelijke methoden van een goudsmid.

Close-up oorringen

Shahar Livne won diverse prijzen, waaronder de Dezeen Awards 2020 als Emerging Designer. In 2019 won ze een Creative Heroes Award en in 2018 was ze finalist bij de Beazley Design of the Year Award. In haar praktijk werkt Live nauw samen met wetenschappers en producenten.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *