DDW2021 COLUMN #4 – Ontwerper zoekt industrie – volgend jaar op DDW-TV?

DDW2021 COLUMN #4 – Ontwerper zoekt industrie – volgend jaar op DDW-TV?

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag drie: ontwerper zoekt industrie. Beide zijn onmisbaar om de productieketen te innoveren. Een tv-format kan uitkomst bieden?

Bittere ernst en absurde humor op Dutch Design Week die van meer naar minder wil

Bittere ernst en absurde humor op Dutch Design Week die van meer naar minder wil

Van meer naar genoeg, hoe doen we dat? Twee projecten op de Dutch Design Week wijzen de weg. “Laten wij vooral niet vergeten dat de 80 procent samenleving ook heel leuk kan zijn.”

DDW2021 COLUMN #3 – Design tussen nep echt en echt nep

DDW2021 COLUMN #3 – Design tussen nep echt en echt nep

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag drie: “Van fake news en deep fakes tot augmented realities en data driven polictics – de grenzen tussen on- en offline versmelten.”

DDW2021 COLUMN #2 – Post-industrieel (en post-digitaal) knutseldesign

DDW2021 COLUMN #2 – Post-industrieel (en post-digitaal) knutseldesign

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. Met dag twee: “Met knutseldesign nemen jonge ontwerpers een voorschot op de toekomst.”

DDW2021 COLUMN #1 – Van meer naar genoeg met ‘the magic number’

DDW2021 COLUMN #1 – Van meer naar genoeg met ‘the magic number’

Elke dag, de hele week gidst DesignDigger je langs de belangrijkste, origineelste en ook vreemdste trends en ontwikkelingen op DDW. De aftrap is vandaag: “Dankzij de verbeeldingskracht van ontwerpers wordt minder juist vrolijker en speelser.”

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius ontvangt BNO Piet Zwart Prijs 2021

Hella Jongerius is de winnaar van de BNO Piet Zwart Prijs 2021. De jury koos haar unaniem vanwege haar uitzonderlijke staat van dienst en haar betekenis voor huidige en volgende generaties ontwerpers. Ook is zij meermaals in staat gebleken om ook haar eigen praktijk opnieuw vorm te geven.

LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

LONGREAD TALENT #4 – Ik en de toekomst: Focus, veerkracht en inventiviteit in crisistijd

Op DDW presenteert het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie de nieuwste lichting ontwerpers met een talentenbeurs. DesignDigger blikt vooruit met het vierde en laatste deel in een serie longreads over talent.

Expo in HNI belicht verontrustende Disneyfantasie van witte droomprinsen en keukenmeisjes

Expo in HNI belicht verontrustende Disneyfantasie van witte droomprinsen en keukenmeisjes

In de tentoonstelling ‘De architectuur van een wondere wereld’ focust curator Saskia van Stein op de invloed van het Disney imperium op het denken over gender, kolonialisme en identiteit.

Drie expo’s over thema ‘The Greater Number’ die je niet mag missen op de Dutch Design Week

Drie expo’s over thema ‘The Greater Number’ die je niet mag missen op de Dutch Design Week

Het thema van Dutch Design Week is dit jaar The Greater Number. Deze zoektocht naar een optimaal getal gaat uit van minder in plaats van altijd maar méér. Op deze drie presentaties op DDW kun je zoeken naar jouw ‘greater number’.

PANELGESPREK HOUTBOUW – “Architecten moeten ook nadenken over de sloop van gebouwen”

PANELGESPREK HOUTBOUW – “Architecten moeten ook nadenken over de sloop van gebouwen”

Op uitnodiging van BLOK Plaatmateriaal verkennen drie bouwexperts de rol van hout in de klimaatopgave. De uitdagingen zijn groot. “Maar hout heeft goede kaarten.”

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

DDW-special van DesignDigger LIVE met dubbelinterview met wereldverbeteraars Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet

Op maandag 18 oktober (20-21u) is een speciale – gratis! – editie van DesignDigger LIVE in De Kazerne met Nienke Hoogvliet en Dave Hakkens. In hoeverre zijn hun duurzame ambities haalbaar nu milieuproblemen zo overweldigend worden dat de meeste mensen de hoop verliezen?

LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

LONGREAD TALENT #3- Ik en de ander: Empathisch ontwerptalent focust op mensen, niet op zichzelf (of dingen)

Deel drie uit een serie van vier longreads waarin de balans wordt opgemaakt van zeven jaar Talentontwikkeling door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Wat zijn de dromen en dilemma’s van een aanstormende ontwerpgeneratie? “De blik verschuift van expressie en succes naar ongelijkheid en inclusiviteit.”

Shahar Livne ontwerpt sieraden voor de herfstshow van modehuis Balenciaga

De Israëlisch-Nederlandse ontwerper Shahar Livne heeft sieraden ontworpen voor modehuis Balenciaga. De collectie was te zien in de show Afterworld: The Age of Tomorrow met de herfstcollectie 2020. De virtuele show bestond uit een sciencefiction videogame. Hiervoor ontwierp Shahar Livne in opdracht van het modemerk een collectie sieraden in de stijl van haar lopende researchproject naar de Metamorphism. De ‘Afterworld’ sieradencollectie wordt vanaf mei wereldwijd verkocht in de Balenciaga shops.

Armband

In het videospel Afterworld: The Age of Tomorrow reizen spelers in vijf zones door een toekomstige wereld. Vanuit de Balenciaga shop in een fictieve maar overduidelijk op New York geïnspireerde stad, vertrekt een autobus naar ‘Afterworld’, een geheime rave in een oerwoud. De dansende avatars zijn gekleed in zwarte oversized outfits met gescheurde spijkerbroeken en lieshoge zilveren laarzen met metalen pantsers en stilettohakken. De sieraden van Live sluiten perfect aan bij deze door Balenciaga gecreëerde dystopische toekomstwereld. De digitale modecreaties kunnen eindeloos worden gedragen en hergebruikt, omdat het verouderingsproces van de materialen is vertraagd.

Van afvalplastic tot het klei-achtige ‘lithoplast’

In dit sinds 2017 doorlopende onderzoek Metamorphism verbeeldt Shahar Livne een toekomst waarin plastic afval zich vermengt met natuurlijke materie om een nieuwe waardevolle grondstof te worden. De vergelijking met aardolie  ligt voor de hand. Dit ‘lithoplast’ is door de verbindingen van het afvalplastic met natuurlijke zouten, mineralen en andere natuurlijke elementen verandert in een kleiachtige materiaal met diverse toepassingsmogelijkheden – van sieraden en huisraad tot een industrieel halffabricaat.

“Balenciaga’s visie voor de toekomst biedt een futuristische kijk op klassieke plastic ontwerpen en dat sluit nauw aan bij mijn manier van denken en mijn researchproject Metamorphism.”

Shahar Livne
Armband

Het is voor het eerst dat Shahar Livne in 2017 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, samenwerkt met een modehuis. Metamorphism trok de aandacht van Balenciaga tijdens haar presentaties in onder andere Design Miami. Het modemerk vroeg de conceptuele materiaalontwerper vervolgens om speciale sieraden te ontwerpen, bestaande uit ringen, armbanden en oorbellen in verschillende maten, vormen en in de kleuren zwart en wit.

Videostill uit Afterworld: The Age of Tomorrow

Van 3D-scan naar edelsmid

De sierobjecten zijn gemaakt afvalplastic uit de oceaan, verzameld en bewerkt door Ocean Works. Shahar Livne heeft het volgens eigen procedé gecombineerd met calciumcarbonaat, een residu van de marmerindustrie en een materiaal dat van nature een rol speelt bij de fossilisatie van organisch materiaal. Het ontwerp is geïnspireerd op vintage collecties van Balenciaga. Livne vertaalde deze in waardevolle en duurzame vintage sieraden die met de hand zijn gemaakt en later 3D-gescand, gereproduceerd en afgewerkt volgens de ambachtelijke methoden van een goudsmid.

Close-up oorringen

Shahar Livne won diverse prijzen, waaronder de Dezeen Awards 2020 als Emerging Designer. In 2019 won ze een Creative Heroes Award en in 2018 was ze finalist bij de Beazley Design of the Year Award. In haar praktijk werkt Live nauw samen met wetenschappers en producenten.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *