Nieuws

Licht in donkere maanden #1 – ‘Luminosa’ van Morgan Ruben is een interactieve gloeiworm

De interactieve lichtinstallatie Luminosa van Morgan Ruben oogt als een gloeiende zijde draad in het donker, maar is ook ‘intelligent’. De lichtbron is is geïnspireerd op glimwormen.

Luminosa van Morgan Ruben

Voor zijn nieuwste lichtobject Luminose heeft Ruben zich laten inspireren door bioluminescentie, het natuurlijke principe waarbij organismen licht uitstralen, denk aan zee-algen en vuurvliegjes. Ook bij dit ontwerp maakt de ontwerper gebruik van geavanceerde technologie. Tegelijkertijd zoekt Ruben naar manieren om het contrast te verkleinen tussen mens en tech. Dit doet hij door de gebruiker uit te nodigen speelse interactie met zijn lichtobjecten.

Luminosa van Morgan Ruben

De sculpturale lamp is voorzien van een bewegingssensor waarbij handgebaren worden herkent en worden doorgestuurd naar twee digitaal-aangestuurde LED-strips. Als ‘touch screen zonder screen’ communiceert de gebruiker intuïtief met het lichtobject. Bij plaatsing van je hand onder de messing cilinder trek je de lichtbron door de handgeblazen stolp en bepaal je zelf de positie en intensiteit. Deze interactie met een dagelijks object, de lamp in dit geval, doorbreekt routines en maakt ons bewust van onze omgeving en het effect dat wij met ons gedrag daarop (kunnen) hebben. 

Luminosa van Morgan Ruben

Luminosa is gebaseerd op de glimworm, die niet groter is dan twee centimeter en langgerekt licht produceert in de achterste segmenten van de staart. Het insect leeft voornamelijk op donkere plekken zoals in grotten. Het blauwgroene licht dient als lokaas waarbij vliegende insecten blijven plakken aan een kleverige draad die het dier afscheidt. Met een bijzondere bijeffect: wanneer de worm zich via het draad naar beneden beweegt, gloeit het licht in tegenovergestelde richting naar boven. Dit fascinerende beeld is terug te zien in de lichtinstallatie van Ruben.

Folium van Morgan Ruben

Het lichtobject Folium heeft een organische armatuur dat is geïnspireerd op een plantenblad. Deze vorm is gegroeid uit mycelium, het wortelsysteem van paddenstoelen dat kan uitharden tot een duurzaam bio-materiaal dat zich eenvoudig laat verwerken. Door te experimenteren met temperatuur, licht, vochtigheid en tijd kan het in diverse vormen en kleuren worden gemanipuleerd. Door het armatuur uiteindelijk in aluminium te gieten, heeft Folium een industriële uitstraling met een natuurlijke touch door de delicate structuur van de bladnerven die zichtbaar is gebleven.

Folium van Morgan Ruben

Folium is een samenwerking met Grown Bio. Dit Nederlandse biotechbedrijf maakt onder meer biologisch afbreekbare verpakkingen uit mycelium.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *