INTERVIEW Joost van Bleiswijk over expo in Centraal Museum: “Ik tast grenzen van functie en vorm af.”

INTERVIEW Joost van Bleiswijk over expo in Centraal Museum: “Ik tast grenzen van functie en vorm af.”

Met zijn solo-expositie ‘Reconnect’ in het Centraal Museum in Utrecht geeft productontwerper Joost van Bleiswijk inzicht in zijn scheppingsproces. “Ik ben niet van de Eureka-momenten. Bij mij moeten ideeën de kans krijgen om te rijpen.”

Holocaustmonument van Daan Roosegaarde grote winnaar Media Architecture Awards 20/21

Holocaustmonument van Daan Roosegaarde grote winnaar Media Architecture Awards 20/21

Het holocaustmonument ‘Levenslicht’ van de Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde, bestaande uit 104.000 oplichtende stenen, is winnaar in de categorie Spatial Media Art, de grootste categorie van de Media Architecture Awards (MAA2021). Met onderscheidingen voor onder meer een cinematografisch straatprotest in Brazilië en een off-the-grid nacht-uitkijk onderstrepen de winnaars de grote diversiteit van de discipline media architectuur.

INTERVIEW Rive Roshan: “Wij ontwerpen één groot spel van herkenning en vervreemding.”

INTERVIEW Rive Roshan: “Wij ontwerpen één groot spel van herkenning en vervreemding.”

Het Amsterdamse ontwerpduo Rive Roshan transformeert functionele gebruiksvoorwerpen als een tafel of een spiegel tot gracieuze kunstobjecten. In Museum JAN staat nu de eerste solo-expositie van Golnar Roshan (1986) en Ruben De La Rive Box (1981). “Dat je niet meteen ziet wat de functie van een object is vinden wij een pré.”

Designbeurs OBJECT lanceert talentprogramma voor pas-afgestudeerde ontwerpers

Designbeurs OBJECT lanceert talentprogramma voor pas-afgestudeerde ontwerpers

Designbeurs OBJECT lanceert in samenwerking met de Gemeente Rotterdam een speciaal talentprogramma. Het doel is om jonge creatieven een springplank te bieden naar het designveld. OBJECT is van 1 t/m 4 juli in het HAKA gebouw in Rotterdam.

DESIGN DIGGER LIVE #8 focust met ‘Design in de wijken’ in creatieve stadsontwikkeling

DESIGN DIGGER LIVE #8 focust met ‘Design in de wijken’ in creatieve stadsontwikkeling

Steeds vaker nemen ontwerpers en kunstenaars het voortouw nemen in stadsverbetering en nemen daarbij de rol in van buurtregisseur, beleidsmaker of commerciële ontwikkelaar. In samenwerking met het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie focust DESIGN DIGGER LIVE #8 in op dit ‘Design in de wijk’

Studio Truly Truly lanceert eerste collectie als artdirectors van Leolux

Studio Truly Truly lanceert eerste collectie als artdirectors van Leolux

Vorig jaar werden Kate & Joel Booy, samen de Rotterdamse ontwerpstudio Truly Truly, aangesteld als artdirectors van Leolux. Nu lanceren ze hun eerste meubelcollectie van elegante meubels met een verrassende twist. “Het is fantastisch dat we al onze kennis en ideeën kwijt kunnen in één opdracht.”

Fotograaf Frank van der Salm reduceert steden tot abstracte en levenloze geometrie in ‘NOWHERE’

Fotograaf Frank van der Salm reduceert steden tot abstracte en levenloze geometrie in ‘NOWHERE’

Met een boek van Irma Boom en expositie in het Nederlands Fotomuseum blikt Frank van der Salm terug op een kwart eeuw architectuurfotografi9e.

Online-platform Designalism presenteert overlap tussen design en journalistiek

Online-platform Designalism presenteert overlap tussen design en journalistiek

‘Designalism’ is een nieuwe mengvorm van journalistiek, kunst en design. “Zo kunnen nieuwe doelgroepen van jongeren of laaggeletterden kennis maken met journalistiek nieuws”, aldus initiatiefnemer Noortje van Eekelen.

Alles moet kapot in online-expositie ‘De Afbreekeconomie’ van Boijmans

Alles moet kapot in online-expositie ‘De Afbreekeconomie’ van Boijmans

“De Afbreekeconomie is een tentoonstelling over het maken en kapotmaken van dingen. Het gaat hier niet over economische groei of efficiënt produceren. Maar juist over hoe we alles weer kunnen afbreken wat we als mens maken. Het kantelt ons economisch model”, zegt curator Annemartine van Kesteren van Museum Boijmans van Beuningen. Om de economische structuren […]

Satyendra Pakhalé ontwerpt onmisbare vaccin-koeler voor niet-Westerse landen – nu alleen nog een producent

Satyendra Pakhalé ontwerpt onmisbare vaccin-koeler voor niet-Westerse landen – nu alleen nog een producent

De Amsterdamse ontwerper van Indiase komaf werkte meer dan tien jaar aan de ontwikkeling van een draagbare en stapelbare medicijnkoeler voor niet-Westerse landen. Nu alleen nog een producent die het aandurft. “Maar het is in het belang van ons allemaal dat het snel op de markt komt.”

LONGREAD Satyendra Pahkalé: “De toekomst is maakbaar. Maar niet zonder design.”

LONGREAD Satyendra Pahkalé: “De toekomst is maakbaar. Maar niet zonder design.”

De huidige pandemie biedt mogelijkheden om onze wereld socialer en rechtvaardiger in te richten. Dat het kan, heeft de toekomst al bewezen. Maar dan alleen als deze toekomst met zorg en toewijding wordt ontworpen. “Design gáát over de toekomst”.

Preview van expo ‘Radical Austria’ in Designmuseum Den Bosch met virtuele rondleiding door curator Bart Lootsma

Preview van expo ‘Radical Austria’ in Designmuseum Den Bosch met virtuele rondleiding door curator Bart Lootsma

Curator Bart Lootsma geeft met designjournalist Jeroen Junte op maandag 12 april om 15.30u een virtuele rondleiding over de expositie ‘Radical Austria – Everything is Architecture’ in Designmuseum Den Bosch.

Licht in donkere maanden #1 – ‘Luminosa’ van Morgan Ruben is een interactieve gloeiworm

De interactieve lichtinstallatie Luminosa van Morgan Ruben oogt als een gloeiende zijde draad in het donker, maar is ook ‘intelligent’. De lichtbron is is geïnspireerd op glimwormen.

Luminosa van Morgan Ruben

Voor zijn nieuwste lichtobject Luminose heeft Ruben zich laten inspireren door bioluminescentie, het natuurlijke principe waarbij organismen licht uitstralen, denk aan zee-algen en vuurvliegjes. Ook bij dit ontwerp maakt de ontwerper gebruik van geavanceerde technologie. Tegelijkertijd zoekt Ruben naar manieren om het contrast te verkleinen tussen mens en tech. Dit doet hij door de gebruiker uit te nodigen speelse interactie met zijn lichtobjecten.

Luminosa van Morgan Ruben

De sculpturale lamp is voorzien van een bewegingssensor waarbij handgebaren worden herkent en worden doorgestuurd naar twee digitaal-aangestuurde LED-strips. Als ‘touch screen zonder screen’ communiceert de gebruiker intuïtief met het lichtobject. Bij plaatsing van je hand onder de messing cilinder trek je de lichtbron door de handgeblazen stolp en bepaal je zelf de positie en intensiteit. Deze interactie met een dagelijks object, de lamp in dit geval, doorbreekt routines en maakt ons bewust van onze omgeving en het effect dat wij met ons gedrag daarop (kunnen) hebben. 

Luminosa van Morgan Ruben

Luminosa is gebaseerd op de glimworm, die niet groter is dan twee centimeter en langgerekt licht produceert in de achterste segmenten van de staart. Het insect leeft voornamelijk op donkere plekken zoals in grotten. Het blauwgroene licht dient als lokaas waarbij vliegende insecten blijven plakken aan een kleverige draad die het dier afscheidt. Met een bijzondere bijeffect: wanneer de worm zich via het draad naar beneden beweegt, gloeit het licht in tegenovergestelde richting naar boven. Dit fascinerende beeld is terug te zien in de lichtinstallatie van Ruben.

Folium van Morgan Ruben

Het lichtobject Folium heeft een organische armatuur dat is geïnspireerd op een plantenblad. Deze vorm is gegroeid uit mycelium, het wortelsysteem van paddenstoelen dat kan uitharden tot een duurzaam bio-materiaal dat zich eenvoudig laat verwerken. Door te experimenteren met temperatuur, licht, vochtigheid en tijd kan het in diverse vormen en kleuren worden gemanipuleerd. Door het armatuur uiteindelijk in aluminium te gieten, heeft Folium een industriële uitstraling met een natuurlijke touch door de delicate structuur van de bladnerven die zichtbaar is gebleven.

Folium van Morgan Ruben

Folium is een samenwerking met Grown Bio. Dit Nederlandse biotechbedrijf maakt onder meer biologisch afbreekbare verpakkingen uit mycelium.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *