Design-startup OCCO biedt efficiënte online-databank met 250 duizend interieurproducten
Habitat
Interieur
Het e-commerce bedrijf OCCO uit Estland vestigt zich dit jaar in Nederland met een digitale tool om eenvoudig interieurproducten te vergelijken en een fysieke showroom. CEO Paul Veetõusme licht toe: “Met één muisklik kunnen gebruikers alle producten van 500 merken vergelijken.”
Wat heeft het designjaar 2021 in petto? Slot: must see expo’s en events!
Event
Aan het begin van het jaar wordt in een serie vooruitgeblikt op de belangrijke exposities, beurzen, manifestaties en events. Met vandaag: wat je echt niet mag missen.
Wat heeft het nieuwe designjaar 2021 in petto? Deel 1: exposities in binnen- en buitenland
Event
In een tweeluik blikt DesignDigger vooruit op een nieuw designjaar. Waar moeten we heen en wat mogen niet missen? De aftrap is een overzicht van alle belangrijke designexposities in binnen- én buitenland .
Licht in de donkere maanden #3 – Dansende zonzoekers van VANTOT
Product
Designduo VANTOT ontwerpt Sunseeker voor het Victoriapark in hartje Eindhoven. De paraplu-vormige lantaarns zijn duurzaam en interactief en nemen een voorschot op de ‘Smart Cities’.
Circulair Warenhuis lanceert collectie van gepimpte kringloopmeubels
Habitat
Product
Ontwerpers Nienke Hoogvliet, Studio Makkink & Bey, Fraser McPhee en Max Lipsey hebben producten ontworpen van restmateriaal. De pas geopende showroom is een sfeervolle oude kas in Leiden.
Licht in donkere maanden #1 – ‘Luminosa’ van Morgan Ruben is een interactieve gloeiworm
Habitat
Product
In de donkere maanden van het jaar toont DesignDigger de meest bijzondere lichtobjecten. Zoals de Utrechtse ontwerper Morgan Ruben die zich laat inspireren door zowel technologie als natuur.
On-demand minibioscoop The (Any) Thing heeft James Bond-interieur van conceptbureau …,staat
Interieur
The (Any) Thing is een innovatieve filmervaring waarbij de bezoekers zelf een film en tijd kunnen kiezen. Het bijpassende, comfortabele interieur is ontworpen door het Amsterdamse bureau …,staat.
3D-geprinte tulpenvazen en vier andere remakes van klassieke Delfts Blauw
Habitat
Product
Een jonge generatie ontwerpers wordt geïnspireerd door het eeuwenoude erfgoed van beschilderd aardewerk. “Ik maak een digitale update van een eeuwenoud ambacht.”
Licht in donkere maanden #1 – ‘Luminosa’ van Morgan Ruben is een interactieve gloeiworm
De interactieve lichtinstallatie Luminosa van Morgan Ruben oogt als een gloeiende zijde draad in het donker, maar is ook ‘intelligent’. De lichtbron is is geïnspireerd op glimwormen.
Voor zijn nieuwste lichtobject Luminose heeft Ruben zich laten inspireren door bioluminescentie, het natuurlijke principe waarbij organismen licht uitstralen, denk aan zee-algen en vuurvliegjes. Ook bij dit ontwerp maakt de ontwerper gebruik van geavanceerde technologie. Tegelijkertijd zoekt Ruben naar manieren om het contrast te verkleinen tussen mens en tech. Dit doet hij door de gebruiker uit te nodigen speelse interactie met zijn lichtobjecten.
De sculpturale lamp is voorzien van een bewegingssensor waarbij handgebaren worden herkent en worden doorgestuurd naar twee digitaal-aangestuurde LED-strips. Als ‘touch screen zonder screen’ communiceert de gebruiker intuïtief met het lichtobject. Bij plaatsing van je hand onder de messing cilinder trek je de lichtbron door de handgeblazen stolp en bepaal je zelf de positie en intensiteit. Deze interactie met een dagelijks object, de lamp in dit geval, doorbreekt routines en maakt ons bewust van onze omgeving en het effect dat wij met ons gedrag daarop (kunnen) hebben.
Luminosa is gebaseerd op de glimworm, die niet groter is dan twee centimeter en langgerekt licht produceert in de achterste segmenten van de staart. Het insect leeft voornamelijk op donkere plekken zoals in grotten. Het blauwgroene licht dient als lokaas waarbij vliegende insecten blijven plakken aan een kleverige draad die het dier afscheidt. Met een bijzondere bijeffect: wanneer de worm zich via het draad naar beneden beweegt, gloeit het licht in tegenovergestelde richting naar boven. Dit fascinerende beeld is terug te zien in de lichtinstallatie van Ruben.
Het lichtobject Folium heeft een organische armatuur dat is geïnspireerd op een plantenblad. Deze vorm is gegroeid uit mycelium, het wortelsysteem van paddenstoelen dat kan uitharden tot een duurzaam bio-materiaal dat zich eenvoudig laat verwerken. Door te experimenteren met temperatuur, licht, vochtigheid en tijd kan het in diverse vormen en kleuren worden gemanipuleerd. Door het armatuur uiteindelijk in aluminium te gieten, heeft Folium een industriële uitstraling met een natuurlijke touch door de delicate structuur van de bladnerven die zichtbaar is gebleven.