LONGREAD Satyendra Pahkalé: “De toekomst is maakbaar. Maar niet zonder design.”

LONGREAD Satyendra Pahkalé: “De toekomst is maakbaar. Maar niet zonder design.”

De huidige pandemie biedt mogelijkheden om onze wereld socialer en rechtvaardiger in te richten. Dat het kan, heeft de toekomst al bewezen. Maar dan alleen als deze toekomst met zorg en toewijding wordt ontworpen. “Design gáát over de toekomst”.

Preview van expo ‘Radical Austria’ in Designmuseum Den Bosch met virtuele rondleiding door curator Bart Lootsma

Preview van expo ‘Radical Austria’ in Designmuseum Den Bosch met virtuele rondleiding door curator Bart Lootsma

Curator Bart Lootsma geeft met designjournalist Jeroen Junte op maandag 12 april om 15.30u een virtuele rondleiding over de expositie ‘Radical Austria – Everything is Architecture’ in Designmuseum Den Bosch.

Hoe ‘media architectuur’ onze steden verandert – “En ons leven zal verbeteren!”

Hoe ‘media architectuur’ onze steden verandert – “En ons leven zal verbeteren!”

Media architectuur is een combinatie van architectuur, stedenbouw, digitale media, design en kunst. Het speelt een rol in bijna alle aspecten van het stadsleven: van klimaatadaptatie tot sociale cohesie. “Media architectuur vormt onze steden en daarmee ons leven.”

INTERVIEW Aric Chen -“Blockbusters zijn geen prioriteit voor Het Nieuwe Instituut. Actuele relevantie wel!”

INTERVIEW Aric Chen -“Blockbusters zijn geen prioriteit voor Het Nieuwe Instituut. Actuele relevantie wel!”

De Amerikaanse curator en onderzoeker Aric Chen is benoemd als nieuwe artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. In een exclusief interview met DesignDigger introduceert hij zijn plannen. “Blockbuster tentoonstellingen zijn niet mijn primaire doel.”

Hoe kleur ons welzijn beïnvloedt – Panone-expert legt het uit op kleur-webinair van Forbo

Hoe kleur ons welzijn beïnvloedt – Panone-expert legt het uit op kleur-webinair van Forbo

Forbo Flooring organiseert op dinsdag 6 april aanstaande haar tweede internationale webinar, dat deze keer over kleur gaat.

Het Nieuwe Instituut verwerft unieke maquette van De Stijl-icoon Theo van Doesburg

Het Nieuwe Instituut verwerft unieke maquette van De Stijl-icoon Theo van Doesburg

De interieurmaquette van architect en kunstenaar Theo van Doesburg geldt als een meesterwerk van de abstracte kunst. Het voor 550 duizend verworven voor de Rijkscollectie. Het radicale ontwerp voor Café-restaurant Aubette markeert het moment waarop architectuur en schilderkunst binnen De Stijl versmolten tot één discipline.

LONGREAD: Waarom Instagram funest is voor design! En wat is daar aan te doen?

LONGREAD: Waarom Instagram funest is voor design! En wat is daar aan te doen?

Door corona zijn musea gesloten en beurzen afgelast. Instagram is daardoor belangrijker dan ooit. Met als gevolg dat design uitsluitend nog wordt beoordeeld op like-ability. Kan dit vervlakkende tij nog worden gekeerd?

Smarter Phone van Robert Bronwasser niet alleen slimmer maar vooral mooier

Smarter Phone van Robert Bronwasser niet alleen slimmer maar vooral mooier

De mobiele telefoon is een prototype uit het boek Enjoy Everyday Design dat de Amsterdamse ontwerper Robert Bronwasser onlangs lanceerde. Centraal in zijn ontwerpen staat het SMILE-principe: Smart, Modest, Iconic, Logica and Enjoyable.

INTERVIEW  Dirk van der Kooij: “Ik word gewoon geil van dikke klodders plastic”

INTERVIEW Dirk van der Kooij: “Ik word gewoon geil van dikke klodders plastic”

De ‘Stop Stool’ is de nieuwste creatie van ontwerper Dirk van der Kooij. Net als zijn overige producten is ook dit eigenzinnige ontwerp met een zelfontwikkelde productietechniek vervaardigd van afvalplastic. “Je ziet in een oogopslag hoe mijn meubels zijn gemaakt.”

INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”

INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”

Met een zelfgebouwd design-lab reed de Floris Schoonderbeek door Nederland. Op locatie werkte hij samen met experts uit verschillende disciplines. Recalculating Route noemt Schoonderbeek dit onconventionele ontwerpproces. “Door te werken in situaties die je niet kent, wordt je gedwongen om je open te stellen voor de ideeën van een ander.”

Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks

Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks

Het driedaagse modefestival bestaat uit modeshows, performances, exposities, cross-overs met theater en dans, fashion talks en expertmeetings. Dit jaar zijn alle events uitsluitend online te bezoeken.

VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”

VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”

‘A Pop of Colour’ heet de nieuwe Fatboy-collectie van ontwerper Carole Baijings. In een exclusief interview met DesignDigger vertelt zij over de toepassing van kleur en geometrie.

Licht in donkere maanden #1 – ‘Luminosa’ van Morgan Ruben is een interactieve gloeiworm

De interactieve lichtinstallatie Luminosa van Morgan Ruben oogt als een gloeiende zijde draad in het donker, maar is ook ‘intelligent’. De lichtbron is is geïnspireerd op glimwormen.

Luminosa van Morgan Ruben

Voor zijn nieuwste lichtobject Luminose heeft Ruben zich laten inspireren door bioluminescentie, het natuurlijke principe waarbij organismen licht uitstralen, denk aan zee-algen en vuurvliegjes. Ook bij dit ontwerp maakt de ontwerper gebruik van geavanceerde technologie. Tegelijkertijd zoekt Ruben naar manieren om het contrast te verkleinen tussen mens en tech. Dit doet hij door de gebruiker uit te nodigen speelse interactie met zijn lichtobjecten.

Luminosa van Morgan Ruben

De sculpturale lamp is voorzien van een bewegingssensor waarbij handgebaren worden herkent en worden doorgestuurd naar twee digitaal-aangestuurde LED-strips. Als ‘touch screen zonder screen’ communiceert de gebruiker intuïtief met het lichtobject. Bij plaatsing van je hand onder de messing cilinder trek je de lichtbron door de handgeblazen stolp en bepaal je zelf de positie en intensiteit. Deze interactie met een dagelijks object, de lamp in dit geval, doorbreekt routines en maakt ons bewust van onze omgeving en het effect dat wij met ons gedrag daarop (kunnen) hebben. 

Luminosa van Morgan Ruben

Luminosa is gebaseerd op de glimworm, die niet groter is dan twee centimeter en langgerekt licht produceert in de achterste segmenten van de staart. Het insect leeft voornamelijk op donkere plekken zoals in grotten. Het blauwgroene licht dient als lokaas waarbij vliegende insecten blijven plakken aan een kleverige draad die het dier afscheidt. Met een bijzondere bijeffect: wanneer de worm zich via het draad naar beneden beweegt, gloeit het licht in tegenovergestelde richting naar boven. Dit fascinerende beeld is terug te zien in de lichtinstallatie van Ruben.

Folium van Morgan Ruben

Het lichtobject Folium heeft een organische armatuur dat is geïnspireerd op een plantenblad. Deze vorm is gegroeid uit mycelium, het wortelsysteem van paddenstoelen dat kan uitharden tot een duurzaam bio-materiaal dat zich eenvoudig laat verwerken. Door te experimenteren met temperatuur, licht, vochtigheid en tijd kan het in diverse vormen en kleuren worden gemanipuleerd. Door het armatuur uiteindelijk in aluminium te gieten, heeft Folium een industriële uitstraling met een natuurlijke touch door de delicate structuur van de bladnerven die zichtbaar is gebleven.

Folium van Morgan Ruben

Folium is een samenwerking met Grown Bio. Dit Nederlandse biotechbedrijf maakt onder meer biologisch afbreekbare verpakkingen uit mycelium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *