LONGREAD Satyendra Pahkalé: “De toekomst is maakbaar. Maar niet zonder design.”

LONGREAD Satyendra Pahkalé: “De toekomst is maakbaar. Maar niet zonder design.”

De huidige pandemie biedt mogelijkheden om onze wereld socialer en rechtvaardiger in te richten. Dat het kan, heeft de toekomst al bewezen. Maar dan alleen als deze toekomst met zorg en toewijding wordt ontworpen. “Design gáát over de toekomst”.

Preview van expo ‘Radical Austria’ in Designmuseum Den Bosch met virtuele rondleiding door curator Bart Lootsma

Preview van expo ‘Radical Austria’ in Designmuseum Den Bosch met virtuele rondleiding door curator Bart Lootsma

Curator Bart Lootsma geeft met designjournalist Jeroen Junte op maandag 12 april om 15.30u een virtuele rondleiding over de expositie ‘Radical Austria – Everything is Architecture’ in Designmuseum Den Bosch.

Hoe ‘media architectuur’ onze steden verandert – “En ons leven zal verbeteren!”

Hoe ‘media architectuur’ onze steden verandert – “En ons leven zal verbeteren!”

Media architectuur is een combinatie van architectuur, stedenbouw, digitale media, design en kunst. Het speelt een rol in bijna alle aspecten van het stadsleven: van klimaatadaptatie tot sociale cohesie. “Media architectuur vormt onze steden en daarmee ons leven.”

INTERVIEW Aric Chen -“Blockbusters zijn geen prioriteit voor Het Nieuwe Instituut. Actuele relevantie wel!”

INTERVIEW Aric Chen -“Blockbusters zijn geen prioriteit voor Het Nieuwe Instituut. Actuele relevantie wel!”

De Amerikaanse curator en onderzoeker Aric Chen is benoemd als nieuwe artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. In een exclusief interview met DesignDigger introduceert hij zijn plannen. “Blockbuster tentoonstellingen zijn niet mijn primaire doel.”

Aric Chen benoemd als algemeen &  artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut

Aric Chen benoemd als algemeen & artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut

De Amerikaanse curator en onderzoeker Aric Chen wordt de nieuwe artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De ingang van de werkzaamheden start op 1 mei aanstaande. Hij volgt daarmee Guus Beumer op, die met pensioen gaat.

Multifunctionele ‘Tiny table’ is zit-sta werkplek én bijzettafeltje voor de woonkamer

Multifunctionele ‘Tiny table’ is zit-sta werkplek én bijzettafeltje voor de woonkamer

Tiny table is het eerste ontwerp van Buro Now van ontwerpers Stijn van Woerkom en Victor le Noble. Uitgangspunt is een multifunctionele compacte thuiswerkplek, die na werktijd ook nog past in een huiselijk interieur.

Designmuseum Cube maakt doorstart als onderdeel van nieuw Discovery Museum

Designmuseum Cube maakt doorstart als onderdeel van nieuw Discovery Museum

De drie culturele instellingen op het Museumplein in Kerkrade fuseren in het Discovery Museum. De focus zal liggen op het ontdekken van wetenschap, technologie, ontwerp en de aarde. Het is de bundeling van Columbus earth center, designmuseum Cube en Continium discovery center.

Met Soft Distancing introduceert De Vorm een veilige én creatieve werkomgeving

Met Soft Distancing introduceert De Vorm een veilige én creatieve werkomgeving

Het Nederlandse designlabel lanceert een collectie gestoffeerde schermen in diverse kleuren, afmetingen en functionaliteit. Het bewaren van fysieke afstand wordt verenigd met een prettig leefklimaat. Soft Distancing is geschikt voor kantoor, school of restaurant.

Hoe kleur ons welzijn beïnvloedt – Panone-expert legt het uit op kleur-webinair van Forbo

Hoe kleur ons welzijn beïnvloedt – Panone-expert legt het uit op kleur-webinair van Forbo

Forbo Flooring organiseert op dinsdag 6 april aanstaande haar tweede internationale webinar, dat deze keer over kleur gaat.

Theo Ploeg – Tech Talk #3 “NFT’s? Believe the hype! Vooralsnog tenminste…”

Theo Ploeg – Tech Talk #3 “NFT’s? Believe the hype! Vooralsnog tenminste…”

Elke laatste vrijdag van de maand laat Theo Ploeg zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Vandaag: zijn NFT’s meer dan een hype?

‘Vrouwelijke rolmodellen’ Hella Jongerius en Claudy Jongstra onderscheiden door BNO

‘Vrouwelijke rolmodellen’ Hella Jongerius en Claudy Jongstra onderscheiden door BNO

Hella Jongerius en Claudy Jongstra zijn benoemd tot erelid van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO). “Beide vrouwelijke ontwerpers volgen beiden al decennia lang een consequent en tegelijk avontuurlijk pad, en verrassen telkens weer.”

Het Nieuwe Instituut verwerft unieke maquette van De Stijl-icoon Theo van Doesburg

Het Nieuwe Instituut verwerft unieke maquette van De Stijl-icoon Theo van Doesburg

De interieurmaquette van architect en kunstenaar Theo van Doesburg geldt als een meesterwerk van de abstracte kunst. Het voor 550 duizend verworven voor de Rijkscollectie. Het radicale ontwerp voor Café-restaurant Aubette markeert het moment waarop architectuur en schilderkunst binnen De Stijl versmolten tot één discipline.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november werd de vijfde editie van de talkshow Design Digger Live gelivestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Onder de noemer ‘Ego -design’ werd de trend onderzocht dat ook identiteit en emoties – kortom, de hele mens – een ontwerp kan zijn. Hoofdgast was curator, vormgever, boekenmaker en allround cultuurcriticus Mieke Gerritzen. Aanleiding was haar recente boek Help Je Zelf! De opkomst van self design, uitgebracht door uitgeverij Valiz. Verder waren er presentaties van animatiefilmer Deborah van Putten, modeontwerper Hugo Out en documentairemaker Mariska Stapel.

Het programma kan worden teruggekeken via onderstaande link:

Succesverhalen in onzekere tijden

Het thema van deze Design Digger Live is Ego-design. Met als aanleding het boek Help Je Zelf! De opkomst van self design een reactie van Mieke Gerritzen op stroom aan zelfhulpboeken en -cursussen die de laatste jaren zijn gelanceerd. De mogelijkheden om ons leven vorm te geven zijn groter dan ooit. We ontwerpen onze eigen identiteit, creëren ons eigen beeld en presenteren ons zoals we gezien willen worden. De verschillende fantasierijke methoden en ideeën om jezelf te upgraden – door een dieet te volgen om het perfecte lichaam te krijgen, je talenten om te zetten in een succesvol bedrijf, of geluk te vinden door een nieuwe liefde te ontmoeten – worden gezien als nieuwe vormen van creativiteit of zelfontwerp. De moderne mens is voortdurend bezig met het ontwerpen van zichzelf.

Tegelijkertijd worden er ook steeds hogere eisen gesteld aan onze persoonlijkheid. aan ons meer van ons gevraagd. Wie ben je, wie wil je zijn en wat moet je doen om daar te komen? Onze identiteit werd vroeger gevormd door onze gemeenschappen, families en vrienden. Maar in het online tijdperk wordt van ons verwacht dat we onze eigen succesverhalen schrijven op sociale mediaplatforms waarin wij rijk, mooi, gelukkig en succesvol zijn. Maar wij leven in tijden van grote onzekerheid: gezondheid, klimaat en economie zijn in crisis. Hoe gaat de moderne mens om met deze stress en de druk om steeds weer een verbeterde versie van zichzelf te realiseren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *