Nieuws

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november werd de vijfde editie van de talkshow Design Digger Live gelivestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Onder de noemer ‘Ego -design’ werd de trend onderzocht dat ook identiteit en emoties – kortom, de hele mens – een ontwerp kan zijn. Hoofdgast was curator, vormgever, boekenmaker en allround cultuurcriticus Mieke Gerritzen. Aanleiding was haar recente boek Help Je Zelf! De opkomst van self design, uitgebracht door uitgeverij Valiz. Verder waren er presentaties van animatiefilmer Deborah van Putten, modeontwerper Hugo Out en documentairemaker Mariska Stapel.

Het programma kan worden teruggekeken via onderstaande link:

Succesverhalen in onzekere tijden

Het thema van deze Design Digger Live is Ego-design. Met als aanleding het boek Help Je Zelf! De opkomst van self design een reactie van Mieke Gerritzen op stroom aan zelfhulpboeken en -cursussen die de laatste jaren zijn gelanceerd. De mogelijkheden om ons leven vorm te geven zijn groter dan ooit. We ontwerpen onze eigen identiteit, creëren ons eigen beeld en presenteren ons zoals we gezien willen worden. De verschillende fantasierijke methoden en ideeën om jezelf te upgraden – door een dieet te volgen om het perfecte lichaam te krijgen, je talenten om te zetten in een succesvol bedrijf, of geluk te vinden door een nieuwe liefde te ontmoeten – worden gezien als nieuwe vormen van creativiteit of zelfontwerp. De moderne mens is voortdurend bezig met het ontwerpen van zichzelf.

Tegelijkertijd worden er ook steeds hogere eisen gesteld aan onze persoonlijkheid. aan ons meer van ons gevraagd. Wie ben je, wie wil je zijn en wat moet je doen om daar te komen? Onze identiteit werd vroeger gevormd door onze gemeenschappen, families en vrienden. Maar in het online tijdperk wordt van ons verwacht dat we onze eigen succesverhalen schrijven op sociale mediaplatforms waarin wij rijk, mooi, gelukkig en succesvol zijn. Maar wij leven in tijden van grote onzekerheid: gezondheid, klimaat en economie zijn in crisis. Hoe gaat de moderne mens om met deze stress en de druk om steeds weer een verbeterde versie van zichzelf te realiseren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *