Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Alleen ontwerpers onder de 30 jaar en wonend in Amsterdam mogen meedoen aan de ontwerpwedstrijd voor het officiële relatiegeschenk van Amsterdam.

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Om nog beter te inzicht te krijgen in de interesses van onze lezers is een enquête opgesteld, met dank aan Artemis Academy Amsterdam. Invullen duurt nog geen 5 minuten.

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Met het boek Making Space laat de bekroonde Studio Modijefsky de beste ontwerpen van de afgelopen tien jaar zien. Basquiat en Bar Botanique zijn de nieuwe klassieke Amsterdamse cafés. Maar Making Space is ook een inspiratieboek met verassende kleurencombinaties, een overload aan ruwe materialen, sierlijke typografie en aansprekende visuele symboliek. Ook is werk te zien van het omvangrijke netwerk van lokale meubelmakers, bronsgieters, stoffeerders, timmerlieden en metaalbewerkers waarmee Studio Modijefsky samenwerkt.

Graffiti en natuursteen

Wat is jullie succesformule om een hippe cafe of restaurant… “Geen van mijn interieurs is ontworpen voor vandaag”, onderbreekt Stam meteen. “Ik zoek altijd naar iets eigens. Wolfort is een producent van ondergoed waarvoor wij een winkelinterieur hebben ontworpen met referenties naar de huid met lichtbruin hout en oranje en roze tinten refereren naar de huid. Tegelijkertijd zijn tactiele materialen als metaal en natuursteen gebruikt. In het pleisterwerk van de muur is graffiti van een nabijgelegen gebouw geschreven, wat toevallig een broeierige verwijzing naar de nacht was: Si la nuit est noire c’est pour y briller. Door zulke referenties overstijgt een ontwerp de waan van de dag.”

Welke ‘trucjes’ heb je ontwikkeld om de waan van de dag juist te overstijgen? “Ik streef ik er naar dat mijn interieurs een doorleefd patina krijgen. Een barst in een tegeltje, een deuk in de stang aan de bar, verf die vaal wordt, dat versterkt de authentieke uitstraling. Kunststof of laminaat worden juist lelijk als het veroudert. Daarom gebruik ik bij voorkeur natuurlijke materialen als staal, steen en leer die waardig oud worden. Dan kunnen een gebruikssporen een verhaal worden van verloren liefdes of hervonden vriendschappen, van gelach en knallende ruzies.”

“Natuurlijk zijn wij altijd on a hunt voor nieuwe materialen en producten. Dat is een intuïtieve zoektocht.”

Esther Stam, oprichter Studio Modijefsky

Maar je probeert toch ook aansluiting te vinden bij het nu? Een interieur te ontwerpen dat de tijdgeest verbeeldt? “Natuurlijk zijn wij altijd on a hunt voor nieuwe materialen en producten. Dat is een intuïtieve zoektocht. Maar ook, wat betekent social distancing voor een café of een winkel? Hoe moet een winkel eruit zien als mensen steeds meer online kopen? Ik let daarom altijd goed wat de doelgroep is. De Roast Room is een á la carte restaurant in het sjiek stadsdeel Oud-Zuid, naast de Rai ook waardoor het bovendien veel buitenlandse zakenmensen trekt. Dat vraagt om een groot gebaar. Basqiaut is een lowkey café naast de Turkse slager in de Javastraat in Oost, een volkse buurt. Daar past juiste een wat rauwere en rafeligere uitstraling. Beetje artyfarty ook, want daar herkent de jonge en creatieve doelgroep zich in. Tegelijkertijd wil je bezoekers ook uit hun comfort zone trekken. Daarvoor ga je tenslotte de deur uit, om iets mee te maken.”

“Voor een pitch voor een interieur in New York hadden wij en atlas gemaakt van de iconische materialen voor New York, zoals het hout van de watertorens op de daken en de zilveren wolkenkrabbers.”

Esther Stam, oprichter Studio Modijefsky

Hoe kun dat gevoel dat mensen een bijzondere avond hebben en iets nieuws meemaken versterken? “Daar zijn heel veel manieren voor. Bijvoorbeeld de indeling van een zaak. Waar staat de stamtafel? Waar is de bar? Wat zijn looproutes? Hiermee kun je het gebruik en dus ook de beleving van een ruimte enorm beïnvloeden.” Stam verduidelijkt: “Een tafeltje in een hoekje met maar één lichtje erboven nodigt uit tot intieme gesprekken. Maar als ik datzelfde tafeltje zo positioneert dat de zon er elke ochtends als eerste op valt, dan wordt het vrolijk ontbijtplekje. Of als ik de zitting van een bank net iets breder maak, gaan mensen erop onderuithangen, wat een informele sfeer geeft die weer uitnodigt tot nou ja, wat dan ook. Want je hebt het natuurlijk nooit helemaal in de hand. Dat moet ook niet, want onze interieurs moeten de mood van de gasten versterken.”

Maakt het ook uit waar een zaak is gevestigd, en daarmee bedoel ik de bebouwde omgeving? “De historische context van een buurt kan een inspiratie zijn, dat er vroeger bijzondere tramhalte voor de deur was bijvoorbeeld. Voor een pitch voor een interieur in New York hadden wij en atlas gemaakt van de iconische materialen voor New York, zoals het hout van de watertorens op de daken en de zilveren wolkenkrabbers. Maar het kan ook subtieler, bijvoorbeeld door samen te werken met lokale ambachtsmensen. Door zulke referenties krijgt een ontwerp logica. Zie je wel, het hoort hier. Ook heel doeltreffend is de bestaande architectonische schil van een zaak zijn, zoals een glas-in-loodraam of dat een locatie feitelijk bestaat uit drie geschakelde panden.”

Wat is de belangrijkste les die je de afgelopen tien jaar hebt geleerd? Zonder aarzeling: “Ondernemen. Een bedrijf runnen. Het beste uit mensen halen. Kloppende offertes maken, waarbij je niet honderden uren voor niets moet werken. Dat klinkt als randfactoren maar het essentiële skills om een goed interieur te kunnen ontwerpen. Ik heb vuistdikke bouwtekeningen, waarmee ik de aannemer, geluid- en elektrotechnici, de bierpompinstallateur, meubelmakers en schilders moet aansturen.”

Feministisch statement

Jouw team bestaat uit acht vrouwen. Waarom? “Het verbaasd mij ook. Als jij tien jaar geleden tegen mij had gezegd: op jouw bureau werken uitsluitend vrouwen. Dan had ik je uitgelachen. Het is ook geen feministisch statement. Al vind ik overigens wel dat vrouwen achtergesteld worden. Maar deze vrouwen zijn gewoon de beste! Het zijn mijn leeuwinnen. Ze missen allemaal net die stereotype vrouwelijke eigenschappen. Als je bij ons zegt dat je iets gaat doen en het dan niet waarmaakt – misschien iets wat mannen wat vaker doen dan vrouwen – dan wordt je opgevreten. Als vrouw wordt je nu eenmaal harder afgerekend op je fouten. Daarom vind ik vrouwen die in hun power staan ge-wel-dig. Daar put ik kracht uit.”

Making Space. Studio Modijefsky. Uitgeverij Lecturis. ISBN : 9789462262430. 512p. €55,00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *