Nieuws

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Een van de uitdagingen voor de komende decennia wordt vergrijzing. Met Prosthetic X speelt Isaac Monté in op een bevolking die steeds ouder wordt. Met negen protheses worden gegevens verzamelt van de drager die inzicht geven in zijn of haar gezondheidstoestand. Tegelijkertijd stimuleren de protheses een gezond gedrag, bijvoorbeeld een wandeling maken als beweging maar ok uit een isolement te breken. Aan de hand van de sociale, mentale en fysieke invloeden vertellen negen protheses, op interactieve wijze, over je innerlijke gezondheid.

De gezondheidsdata die de negen protheses verzamelen worden verstuurd naar de tiende (de X dus) artificiële prothese: het ‘exo-orgaan’. Deze kan bijvoorbeeld een geliefde of mantelzorger dragen om toezicht te houden op de status van de andere negen protheses. De data die de negen protheses verzamelen worden beïnvloed door sociale interacties, externe prikkels en interne stimuli.

Voorbeelden van invloeden van buitenaf zijn onder andere UV stralingen, luchtkwaliteit en radiogolven. Interne invloeden als bloeddruk en hardslag worden op non-invasieve wijze oftewel ‘op de huid’ gemeten. Een van de prototypes speelt in op de effecten van radiogolven zoals de intensiteit van bluetooth en wifi. Dit uit zich in een roze-kleurig dataorgaan wat groeit en krimpt aan de hand van de gemeten intensiteit.

Monté ziet design als maatschappelijk middel om de kloof tussen lichaam en technologie te verkleinen door het intiem en een fysieke verschijning te geven. “De grens tussen mens en machine vervaagd steeds meer, we worden steeds meer een hybride vorm en proberen een betere versie te worden van onszelf: iets tussen mens en machine in”, aldus Monté. De vormgeving van de protheses is gebaseerd op biomimicry. “Door de organische vorm worden de protheses een echt onderdeel van je lichaam.” 

Isaac Monté

Naast Prosthetic X focust Monté zich op de uitbreiding van Crystal Series, een doorlopend project sinds 2016. Deze collectie bestaat onder meer uit vazen, sieraden en lampen – elk uniek in vorm en kleur. De objecten zijn de uitkomst van een natuurlijk kristallisatie proces van mineralen. Hiervoor experimenteert Monté met mineralen om stalagmieten te laten groeien en hun vorm en kleur te beïnvloeden. Ook ontwikkelde hij organische pigmenten en kleurstoffen om de kleur van de kristallen te veranderen. Hieruit is een serie kleine interieurobjecten ontstaan, of zelf letterlijk gegroeid. 

Vase, Crystal Series

Prosthetic X bevindt zich nu nog in de artistieke fase, waarbij Monté wil aanzetten tot een dialoog over technologie en gezondheid, privacy, ouder worden en het schoonheidsideaal. In de verdere ontwikkeling zullen de protheses evalueren tot wearables die als ‘sieraden’ op het hoofd en om de handen zich zullen bevinden. De negen protheses zullen in 2021 als installatie rondreizen naar musea en exposities. Dit innovatieve project is eind vorige maand op de Dutch Design Week gepresenteerd. Monté werkt hiervoor samen met In4Art en wordt ondersteund door SIDNfonds, het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie en V2.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *