INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Een van de uitdagingen voor de komende decennia wordt vergrijzing. Met Prosthetic X speelt Isaac Monté in op een bevolking die steeds ouder wordt. Met negen protheses worden gegevens verzamelt van de drager die inzicht geven in zijn of haar gezondheidstoestand. Tegelijkertijd stimuleren de protheses een gezond gedrag, bijvoorbeeld een wandeling maken als beweging maar ok uit een isolement te breken. Aan de hand van de sociale, mentale en fysieke invloeden vertellen negen protheses, op interactieve wijze, over je innerlijke gezondheid.

De gezondheidsdata die de negen protheses verzamelen worden verstuurd naar de tiende (de X dus) artificiële prothese: het ‘exo-orgaan’. Deze kan bijvoorbeeld een geliefde of mantelzorger dragen om toezicht te houden op de status van de andere negen protheses. De data die de negen protheses verzamelen worden beïnvloed door sociale interacties, externe prikkels en interne stimuli.

Voorbeelden van invloeden van buitenaf zijn onder andere UV stralingen, luchtkwaliteit en radiogolven. Interne invloeden als bloeddruk en hardslag worden op non-invasieve wijze oftewel ‘op de huid’ gemeten. Een van de prototypes speelt in op de effecten van radiogolven zoals de intensiteit van bluetooth en wifi. Dit uit zich in een roze-kleurig dataorgaan wat groeit en krimpt aan de hand van de gemeten intensiteit.

Monté ziet design als maatschappelijk middel om de kloof tussen lichaam en technologie te verkleinen door het intiem en een fysieke verschijning te geven. “De grens tussen mens en machine vervaagd steeds meer, we worden steeds meer een hybride vorm en proberen een betere versie te worden van onszelf: iets tussen mens en machine in”, aldus Monté. De vormgeving van de protheses is gebaseerd op biomimicry. “Door de organische vorm worden de protheses een echt onderdeel van je lichaam.” 

Isaac Monté

Naast Prosthetic X focust Monté zich op de uitbreiding van Crystal Series, een doorlopend project sinds 2016. Deze collectie bestaat onder meer uit vazen, sieraden en lampen – elk uniek in vorm en kleur. De objecten zijn de uitkomst van een natuurlijk kristallisatie proces van mineralen. Hiervoor experimenteert Monté met mineralen om stalagmieten te laten groeien en hun vorm en kleur te beïnvloeden. Ook ontwikkelde hij organische pigmenten en kleurstoffen om de kleur van de kristallen te veranderen. Hieruit is een serie kleine interieurobjecten ontstaan, of zelf letterlijk gegroeid. 

Vase, Crystal Series

Prosthetic X bevindt zich nu nog in de artistieke fase, waarbij Monté wil aanzetten tot een dialoog over technologie en gezondheid, privacy, ouder worden en het schoonheidsideaal. In de verdere ontwikkeling zullen de protheses evalueren tot wearables die als ‘sieraden’ op het hoofd en om de handen zich zullen bevinden. De negen protheses zullen in 2021 als installatie rondreizen naar musea en exposities. Dit innovatieve project is eind vorige maand op de Dutch Design Week gepresenteerd. Monté werkt hiervoor samen met In4Art en wordt ondersteund door SIDNfonds, het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie en V2.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *