Nieuws

Weggeef-exemplaar van ‘Carchitecture’, ronkend stijlboek vol bolides en beton

“Als huizen op industriële schaal zouden worden gebouwd, zoals een autochassis, dan zou er met ongelooflijk  precisie worden gebouwd.” Met deze quote van Le Corbusier op de openingspagina is de toon meteen gezet in het boek Carchitecture. Houses with horsepower. Architectuur en autodesign zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen omdat hoe onze moderne steden zich hebben ontwikkeld is bepaald door de auto, net als het landschap eromheen trouwens, door de vele snelwegen die er doorheen lopen. Bovendien zijn veel architecten fervente autoliefhebbers. Het essay Why Le Corbusier might better have been called La Carbusier gewijd is zelfs geheel gewijd aan ‘s mans liefde voor dit “symbool van dynamiek en vooruitgang”.

In dit boek van de Vlaamse journalisten Thijs Demeulmeester en Bert Voet en fotograaf Thomas De Bruyne zijn de mooiste auto’s voor meeslepende architectuur geplaatst. Dat heeft dan ook iets voyeuristisch – alsof schaars geklede pitspoezen op de fameuze Pirelli-kalenders zijn vervangen door baksteen, beton en stucwerk en lijvig boekwerk met essays en achtergronden. Af en toe pipet er alleen voor bumper achter een stenen muur; soms is alleen een achterlicht zichtbaar. Meet zo makkelijk beneemt een glimmende cabriolet al het zicht op een verfijnd bouwwerk van  Arne Jacobsen, het fameuze pompstation Skovshoved iets buiten Copenhagen.

Ferrari’s, tankstations en post-moderne villa’s

Maar het vervelt geen moment, die eindeloze parade aan beton, bakstenen en bolides. De combinaties soms verrassend – een klassieke jaguar voor een Duits kasteel. Soms ietwat voorspelbaar: een jeep voor een alpentop, natuurlijk. Maar altijd fraai stijlvol, een futuristische DoLorean (voor de leek, de auto met de vleugeldeuren uit de film Back to the Future) voor een postmodern woonpakhuis. Opvallend detail: in het hele boek zijn slechts drie mensen te zien. Een man die naast zijn Mercedes Benz SLS AMG Coupe ligt op de oprijlaan van zijn betonvilla. En een vader en zoon (natuurlijk) die vol bewondering langs een Alfa Romeo Montreal fietsen.

De combinatie van de verschillende gebouwen aan bijpassende auto’s is onderverdeeld in zes overzichtelijke categorieën. Bij Classical Gas is gekozen voor klassieke sportauto’s als de Ferrari 458 van de legendarische ontwerper Pininfanrina, de karakteristieke zwarte Londonse taxi FX4 (in dienst van 1958 tot 1997) of de eerste BMW na de Tweedewereldoorlog, de 502. Deze sierlijke oldtimers staan voor Belgische landhuizen, Engelse cottages of Zuid-Franse herenhuizen. Brutal power zoekt in het een meer masculiene approach met de hoekige Porsche 924 voor een brutalistische bungalow of vierkante Maserati Biturbo voor een geometrisch kantoorgebouw met gitzwarte gevelpanelen.

Carchitecture is een ronkend bladerboek met toch ook veel inside informatie. Zo wordt kort maar bondig uitgelegd hoe de Hexacubes tot stand kwamen. Deze vooruitstrevende modulaire architectuur uit 1972 bestaat kunststof wooncapsules die in principe eindeloos kunnen worden geschakeld van een tiny house tot een complete gezinswoning. De architect van dienst Georges Candilis begon zijn loopbaan ooit bij Le Corbusier, waarmee de cirkel in dit boek weer rond is.

Porsche 911 voor de Hexacubes van Georges Cantilis

Carchitecture. Houses with horsepower. Auteurs Thijs Demeulmeester & Bart Voet, fotografie Thomas De Bruyne. Uitgeverij Lannoo. ISBN 9789401461030. 192 pagina’s € 39.99

4 reacties op: Weggeef-exemplaar van ‘Carchitecture’, ronkend stijlboek vol bolides en beton

  1. Patrick van Dam says:

    Prachtig boek. Als fotograaf en architectuur liefhebber zou ik graag kans maken op het weggeef exemplaar. Maar hoe?

    1. Jeroen Junte says:

      Als de post rechtstreeks in je browser opent, zie hoe. Maar al binnen een half uur waren alle beschikbare exemplaren vergeven. Maar hopelijk doen we in de toekomst vaker van deze weggeefacties!

  2. Huub Smits says:

    Goedemorgen,

    De auto op de cover van het fantastische boek Carchitecture is een 1958 Cadillac Coupe DeVille series 62.
    Pink, natuurlijk ?

    Leuke actie, succes met adering Digger,
    Groet,
    Huub Smits

    1. Jeroen Junte says:

      Dag Huub, dank voor je reactie. Maar als binnen een kwartier was de eerste goede inzending al binnen. Hopelijk kunnen we in de toekomst vaker van deze weggeefacties doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *