Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

Herengracht Industrie Prijs 2021 presenteert shortlist van vijf interieurprojecten

Herengracht Industrie Prijs 2021 presenteert shortlist van vijf interieurprojecten

Tot de genomineerde projecten voor de belangrijkste interieur award behoren spraakmakende gebouwen als Forum Groningen, Naturalis en de Lochal. Maar ook kleinere projecten als RCO House en Sweets Hotel maken een kans

Creatieve hub Capital C heeft kunstkabinetten en op het dak een smeltende diamant

Creatieve hub Capital C heeft kunstkabinetten en op het dak een smeltende diamant

Capital C in Amsterdam is niet zomaar een kantoorgebouw maar wil “de nieuwe standaard zijn in de nieuwe, informele werkomgevingen waarin inspiratie belangrijker is dan efficiëntie”.

XML maakt van parkeergarage een strak interieur met voetganger in hoofdrol

Het Amsterdamse architectenbureau XML heeft een nieuw strak ontwerp gemaakt van parkeerfaciliteit P1 in de Johan Cruyff Arena in Amsterdam-Zuidoost. XML, dat in 2008 werd opgericht door Max Cohen de Lara en David Mulder van der Vegt, werk hierbij samen met creative director Alfons Hooikaas en wayfinding expert Studiostaak. De P1 ArenA is met bijna 2400 plaatsen één van de grootste parkeergarages van Nederland. Bijzonder aan het ontwerp is dat de harde, levenloze omgeving van een parkeergarage is benadert als een interieur.

FOTO Ossip van Duivenbode.

Routing, lichtplan en architectonische interventies als zebrapaden en looproutes en paaltjes zijn in één ontwerp samengebracht. Als grondtoon voor de garage is gekozen voor een rustig pallet van grijstonen. De architectonische ‘fundamentals’ als vloeren en plafond zijn zoveel mogelijk in deze grijstonen vormgegeven. Dit vormt een neutrale canvas voor een opvallende bewegwijzering. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen drie typen borden: zwart voor auto’s, rood voor voetgangers en grijs voor algemene informatieborden.

Het meest opvallende visuele element zijn de oplichtende rood-wit geblokte voetgangerspaden die bezoekers automatisch naar de uitgang van de garage leiden. De belichting komt van armaturen in een ritmisch patroon. Deze banen van licht functioneren bovendien ook op afstand als oriëntatielijnen in de garage. Ook wordt alle informatie voor voetgangers uitsluitend langs deze paden aangeboden, De daadwerkelijke parkeerzones hebben juist de generieke grijze betonkleur van parkeergarage, wat een scherp contrast en fraai grafisch patroon oplevert.

Voor de oriëntatie in de garage is het van belang dat in- en uitgangen en betaalautomaten snel kunnen worden gevonden. De vloer, wanden en plafonds van in- en uitgangen en andere belangrijke oriëntatiepunten in de garage zijn rood gemaakt, alsof deze zones in rode verf gedrenkt zijn. Deze rode oriëntatiepunten zijn zo van grote afstand herkenbaar. Het ontwerp XML laveert daardoor behendig tussen grafische verleiding en harde functionaliteit.

Het ontwerp is de eerste realisatie uit het nieuwe handboek Parkeergarages voor de gemeente Amsterdam dat is ontwikkeld door het team XML / Alfons Hooikaas / Studiostaak. Op basis van dit handboek zullen de komende jaren alle parkeergarages van de gemeente Amsterdam opnieuw worden ingericht. In de loop der tijd heeft de Gemeente Amsterdam een groot aantal parkeergarages verworven. Deze parkeergarages liggen verspreid door de stad en hebben een sterk van elkaar verschillende uitstraling. Wat uitgerekend P1 Arena tot een gepaste pilot maakt is dat deze niet alleen door bezoekers van voetbalwedstrijden wordt gebruikt maar ook als transferium voor doorreis per metro. De garage is daarmee de vestibule van de binnenstad.

XML onderscheidt zich met sterk een onderzoekgerichte en analytische ontwerpmethode. Pas als alle data zijn verzameld, volgt de ontwerpfase. Het Amsterdamse bureau werkt aan projecten van verschillende schaalniveaus: van masterplanning tot mixed-use gebouwen, van high-end woningbouw en villa’s tot publieke interieurs. XML heeft internationale erkenning gekregen voor zijn innovatieve ontwerpen zoals het ontwerp voor een hoofdkantoor voor de Verenigde Naties in Bonn en het kunstpaviljoen ‘Art Square’ in Hong Kong. Het bureau ontwierp interieurs voor boutique-fitness keten Rocycle en warenhuis de Bijenkorf. Op dit moment zijn een viertal woongebouwen ontworpen door XML in aanbouw in Hoorn.


In 2016 publiceerde XML het boek Parliament, dat inmiddels een standaardwerk is over de architectuur van politieke vergaderruimtes. XML deed hiervoor zes jaar onderzoek naar de parlementszalen van alle 193 VN-lidstaten. Alle 193 plenaire zalen zijn afgedrukt op dezelfde schaal 1:400 zodat het voor het eerst mogelijk is om ze met elkaar te vergelijken. Daarnaast verzamelden de twee architecten informatie over elk parlement; het zetelaantal, hoe vaak het wordt verkozen, het aantal politieke partijen, hoeveel mensen één zetel vertegenwoordigt etc. Deze unieke inventarisatie is gebundeld in het encyclopedische boek Parliament, ontworpen door grafisch ontwerpstudio Haller Brun.

In samenwerking met Studio Makink & Bey ontwierp XML een vergaderruimte voor Europese regeringsleiders als onderdeel van het Nederlandse Voorzitterschap van de Europese Unie. XML heeft twee eerste prijzen gewonnen in Europan en was finalist voor de Prix de Rome, de oudste en grootste Nederlandse staatsprijs voor architectuur voor architecten onder de 40 jaar.  Ook was werk van XML onderdeel van de hoofdtentoonstelling van de 14e Architectuurbiënnale van Venetië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *