INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Unknown Architects gebruikt vier utopische stadsplannen voor interieur van kunstbeurs Unfair

Foto: MWA Hart Nibbrig

De tweejaarlijkse kunstbeurs Unfair Amsterdam vergeeft de opdracht voor de inrichting door middel van een prijsvraag voor jonge architecten. Deze is dit jaar gewonnen door Daan Vulkers en Keimpke Zigterman, die samen het Amsterdamse bureau Unknown Architects vormen. Uitgangspunt van hun ontwerp Collage city is een plattegrond die bestaat uit vier historische stadsontwerpen. “Wij hebben de kunstbeurs benaderd alsof het een tijdelijke stad is.” De beursvloer beslaat de volledige Zuiveringshal op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam en biedt ruimte aan veertig jonge kunstenaars.

Foto: MWA Hart Nibbrig

Na een grondig historisch onderzoek selecteerde Unknown Architects vier utopische stadsplannen uit de 20ste eeuw als vertrekpunt. Voisin is een radicaal stedenbouwkundig plan uit 1925 van Le Corbusier waarbij delen van Parijs werden gesloopt voor kruisvormige hoogbouw. Een stadsplan van Bauhaus-architect Ludwig Hilbesheimer gaat uit van een strenge hiërarchie tussen straten en de verschillende gebruikers. Golden Lane van Alison & Peter Smithsons uit 1952 is een wederopbouw plan voor het na-oorlogse London dat uitging van een strikte scheiding van autoverkeer en voetgangers op verhoogde straten. De meest recente inspiratie is een postmodern stadsplan van Léon Krier uit de tachtig.

Deze zeer uiteenlopende stadsplattegronden vormen de basis van een zeer gevarieerde plattegrond, waarin Unfair-bezoekers als het ware kunnen dwalen. Er zijn lange vergezichten – “brede stadsboulevards” – maar ook doodlopende steegjes en een centraal plein. De letterlijke blikvanger is een loopbrug die een panorama biedt over de hele beursvloer.

Unfair Amsterdam is corona-proof door strikte timeslots van een uur voor de bezoekers. De beurs is nu twee maanden open in plaats van één weekeinde. Ook biedt het grillige ontwerp voldoende uitwijk mogelijkheden op momenten dat bezoekers elkaar tegenkomen.

De opdracht wordt vergeven met de Unfair Architects Award, een prijsvraag die inmiddels een behoorlijk statuur heeft. Eerdere winnaars zijn onder meer Arna Mackic die met Lorien Beijaert als Studio LA in 2014 de kunstbeurs inrichtte. Mackic zou in 2017 de prestigieuze Jonge Maaskantprijs winnen. Het Unfair-ontwerp van 2016 was van Donna van Milligen Bielke, de latere winnaar van de Prix de Rome. De winnaar van 2018 was Tomas Dirrix, die zich liet inspireren door vroegere handelsmarkten die waren gebouwd van tenten en stokken. De wanden in zijn ontwerp hadden scherpe hoeken en verrassende uitsneden en doorkijkjes.

Foto: MWA Hart Nibbrig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *