Guus Beumer vertrekt mei 2021 als directeur van Het Nieuwe Instituut

Guus Beumer vertrekt mei 2021 als directeur van Het Nieuwe Instituut

Na acht jaar treedt Guus Beumer terug als artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut. De zoektocht naar een opvolger is reeds begonnen.

3D-geprinte tulpenvazen en vier andere remakes van klassieke Delfts Blauw

3D-geprinte tulpenvazen en vier andere remakes van klassieke Delfts Blauw

Een jonge generatie ontwerpers wordt geïnspireerd door het eeuwenoude erfgoed van beschilderd aardewerk. “Ik maak een digitale update van een eeuwenoud ambacht.”

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Alleen ontwerpers onder de 30 jaar en wonend in Amsterdam mogen meedoen aan de ontwerpwedstrijd voor het officiële relatiegeschenk van Amsterdam.

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Om nog beter te inzicht te krijgen in de interesses van onze lezers is een enquête opgesteld, met dank aan Artemis Academy Amsterdam. Invullen duurt nog geen 5 minuten.

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Corona-files #6: Troostrijk food-concept van Chloé Rutzerveld

“Bij voedsel wordt in de eerste plaats aan bouw- en brandstoffen voor ons lichaam gedacht. Maar eten is ook een onmisbare manier om te socializen. Juist deze functie staat in de huidige lockdown-samenleving onder druk”, zegt food designer Chloé Rutzerveld. “Door het corona-virus kunnen we niet meer gezellig uiteten of met de opa en oma en de rest van de  familie aan tafel.” Daarbij kan voedsel ook troost bieden. “Door lekker te eten vergeet je even je zorgen.” Kortom, de waarde van voedsel wordt uitgerekend in deze lockdown-tijden niet volledig onderkent.

Daarom ontwikkelde Rutzerveld het voedselconcept We lusten je rauw, Covid-19!, een serie van drie conceptuele gerechtjes. “Inspiratie kreeg ik van anatomische votieven die mensen al vanaf de 4e eeuw voor Christus aan de goden offeren. Dit zijn aardewerk beeldjes  van menselijk lichaamsdelen: handen, benen, ogen, longen, maar ook borsten en genitaliën. Door dergelijke objecten in tempels en heiligdommen te plaatsen, hoopte men dat de goden de ziekte en het betreffende lichaamsdeel zou genezen.” De gerechtjes van Chloé Rutzerveld hebben eenzelfde emotionele lading voor de omgang met Covid-19. “Het zou toch fijn zijn als deze onzichtbare vijand een fysieke vorm krijgt, zodat we het als hedendaagse votieven letterlijk kunnen verslinden. Of in de pan te hakken. Er zijn in het Nederlands tal van zulke uitdrukkingen.”

Corona ice cream – Chloé Rutzerveld

Het meest plastisch is een ijsje gemaakt van puur fruit. “Vandaar de titel We lusten je rauw, Covid-19!.” Een smoothie is in een mal van in de vorm van een viruscel gegoten; de uitstaande paarse vruchtendeeltjes zijn er later aan geplakt. Ook is polenta, een Italiaans gerecht van maïsmeel in een long-vormige mal gegoten. De longblaasjes ten slotte zijn verbeeld door bevroren tomatensoep dat langzaam ontdooit. “Het virus leidt vaak tot een longontsteking, doordat het op hol geslagen immuunsysteem ook gezonde cellen aanvalt waardoor longblaasjes vollopen met vocht in plaats van lucht en de longen uiteindelijk niet meer genoeg zuurstof kunnen opnemen.”

Alveoli tomato soup – Chloé Rutzerveld

De meeste voedselprojecten van Chloé Rutzerveld gaan veelal over het zichtbaar maken van de invloed van technologie op ons eten. “Dit project is wat luchtiger. Het gaat letterlijk over de buitenkant van ons voedsel.” Maar de achterliggende gedachte is niet minder ernstig. “Door de lockdown neemt de waardering voor voedsel toe. Mensen hebben meer tijd om in de keuken te staan. Inkopen doen op de boerderij is een welkom uitje. De grote uitdaging is om dat gevoel vast te houden. Hopelijk helpen projecten als deze daarbij.”

Chloe Rutzerveld
FOTO Maikel Samuels

Inmiddels werkt Chloé Rutzerveld aan een nieuw project dat de kloof tussen hyper-efficiënt smart food en de sensorische en emotionele beleving van voedsel verkent. “Er komst steeds meer voedsel op de markt dat dankzij nieuwe technologie extreem voedzaam is, denk bijvoorbeeld aan microbieel geproduceerd eiwitpoeder. Daar is op zich niet op tegen. Het is zelfs een heel duurzame manier om alle benodigde voedingsstoffen te produceren in de toekomst. Maar het mag niet ten koste gaan van de beleving van voedsel. Voedsel is ook in alle opzichten  een basisbehoefte. Ik wil mensen daarover aan het denken zetten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *