Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

Herengracht Industrie Prijs 2021 presenteert shortlist van vijf interieurprojecten

Herengracht Industrie Prijs 2021 presenteert shortlist van vijf interieurprojecten

Tot de genomineerde projecten voor de belangrijkste interieur award behoren spraakmakende gebouwen als Forum Groningen, Naturalis en de Lochal. Maar ook kleinere projecten als RCO House en Sweets Hotel maken een kans

Creatieve hub Capital C heeft kunstkabinetten en op het dak een smeltende diamant

Creatieve hub Capital C heeft kunstkabinetten en op het dak een smeltende diamant

Capital C in Amsterdam is niet zomaar een kantoorgebouw maar wil “de nieuwe standaard zijn in de nieuwe, informele werkomgevingen waarin inspiratie belangrijker is dan efficiëntie”.

De corona-files #1 – Museum zet robot in voor online tours

De meeste musea grijpen de Corona-crisis en bijbehorende sluiting aan om online activiteiten onder de aandacht te brengen. Hoe loopt uiteen van podcastst tot doe-tips voor jongeren . Als zijn er ook innovatieve initiatieven zoals virtuele robot-rondleidingen en gratis exposities achter de voorruit. Een overzicht:

Tetem, Enschede

Een innovatieve oplossingen voor de lock-down van de culturele instellingen biedt expositieruimte Tetem in Enschede. Met Double, een op afstand bestuurbare robot, kunnen bezoekers toch de lopende expositie The Swarm zien. Deze ’telepresence robot’ geeft iedereen de kans om langs de werken te rijden en te bekijken. Toepasselijk is dat de The Swarm een installatie is van kleine computers die elk hun individuele rol spelen. Tegelijkertijd vormen ze gezamenlijk een theatervoorstelling samen ze door verschillende geschriften reizen, van Kafka’s De Metamorfose tot artikelen over zwermintelligentie en onderzoeksdocumenten over de zesde massa-uitsterving.

De robot-tours zijn elke donderdag en zondag tussen 14-16u. Op donderdag 26 maart om 12u wordt op de Tetem website bekend gemaakt hoe je verbinding kunt maken met de robot. Alvast kijken hoe de robot werkt en hoe je kunt inloggen kan HIER.

Design  Museum Den Bosch

In de etalage naast de entree toont Design Museum Den Bosch de mini-expositie Keramiek in quarantaine. Het is een overzicht van internationale topstukken uit de collectie van het museum, hoogstpersoonlijk geselecteerd door directeur Timo de Rijk. De tentoonstelling is gratis en voor iedereen te zien die langs de ramen van het museum loopt. Natuurlijk zijn de stukken veilig op tenminste anderhalve meter afstand van elkaar geplaatst. Te zien op de foto is de collectie Blue ware van de Londense studio Glithero, waarbij gebruik is gemaakt van lichtgevoelige glazuur. Ook te zien zijn bijzonder keramische werken van onder meer Miquel Barceló, Jean Lurcat en Ettore Sottsass. 

FOTO Ben Nienhuis

Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut doet een poging om het eigen online archief te ordenen. Dat geeft soms een bijzondere urgentie aan eerdere programma’s zoals de Reading Room van 16 maart 2017. Daarin blikte Giovanna Borasi terug op haar befaamde project Imperfect Health: The Medicalization of Architecture, en sprak Nabil Ahmet over zijn werk met waterverontreiniging in de Bengaalse Delta. De introductie en verspreiding van virussen en bacteriën – en dus ook de uitbraak van Covid-19 – is direct verbonden aan globalisering en klimaatverandering, zo bleek toen al. Daarnaast zijn livestreams van de event-reek Thursday Evening Live! op de website gezet en worden publicaties opnieuw gedeeld. Interessant leesvoer is een essay van kunstcriticus Antwaun Sargent naar aanleiding van de – nu dus gesloten – expositie The Hoodie. Daarin wordt onder meer ingegaan de relatie tussen van de capuchontrui en de identiteit, het lichaam en het construct van zwarte mannen in de samenleving, de kunst en de popcultuur. Kijken en lezen kan HIER

Stedelijk Museum in Amsterdam

Onder de noemer Stay at Home heeft het Stedelijk in Amsterdam diverse online-activiteiten geïnitieerd. Tijdens de thuisblijfdagen zendt het Stedelijk Museum elke vrijdag een live tour uit via Instagram die ook is terug te kijken op de eigen website. Vrijdag 20 maart trapte directeur Rein Wolfs af met een Live Tour door De Collectie – Stedelijk BASE. Terugkijken kan HIER

Daarnaast is een serie mini-docs online gezet over spraakmakende tentoonstellingen van de afgelopen jaren, zoals de solo’s van Mike Kelley, Studio Drift en de expositie Ed van der Elsken: Camera in Love of ‘the making of’ een reusachtige doek van Keith Haring.

Voor de kleintjes (5-12 jaar) is er een online workshop. Geef je creativiteit een boost en ga aan de slag met een van de online workshops uit onze Maak het met kunstenaars-serie. Maak een dagboek collage met Joppe Rovers of maak een geluksvogel tekening met Dewy Elzinga. Voor pubers is de serie What the Art?! online gezet. Hierin gaan Bllikopeners (jonge suppoosten van het Stedelijk) op bezoek bij verschillende kunstenaars om hen uit te horen over hun werk. Aan het eind van iedere video volgt een opdracht gegeven door de kunstenaar zelf. Met onder meer Raquel van Haver en Bonne Reijn.

Groninger Museum

Het Groninger Museum vraag iets meer van de virtuele bezoekers met  de Quarantaine Doe Tips. Elke week worden nieuwe opdrachten op de museumwebsite gezet om met verf, papier, textiel, camera en/of andere materialen aan de slag te gaan. Extra leuk: je kunt er mooie prijzen mee verdienen. De doelgroep zijn jongeren tot 21 jaar, afgaande op de woordkeus en de opdrachten. De eerste was: “Ontwerp je eigen bevrijdings(broek)rok. Beplak, beschilder, kleur of naai er op los en maak je mooiste creatie.” Inzendingen worden gedeeld op sociale media.

Kunstmuseum, Den Haag

Het Kunstmuseum in Den Haag licht elke dag een ander topstuk uit op Instagram en Facebook – van Vincent Van Gogh tot Panamarenko, van Mondriaan tot Louise Bourgeois, en van wonderschoon Delfts blauw tot de prachtige creaties van Chanel. Daarnaast geven conservatoren virtuele rondleidingen die online zijn terug te kijken. De eerste was van conservator 19e eeuwse kunst Frouke van Dijke over de expo Breitner vs Israels. Deze kan HIER worden bekeken.  

Rijksmuseum

Tot slot het Rijksmuseum, dat weliswaar weinig nieuws biedt online. Maar van de Nederlandse topmusea is deze website veruit het best uitgerust. Hoogtepunten zijn:

Sleutels van Rijks is live-programma waarbij bekende Nederlanders na sluitingstijd de sleutels krijgen van het Rijksmuseum en op onderzoek gaan in het gebouw en de collectie. Elke aflevering wordt eerst live-gestreamed op Instagram en is aansluitend HIER terug te kijken. Met onder meer rapper DIO, modejournalist Cécile Narinx, columniste Paulien Cornelisse en actrice Anna Drijver.

In de podcast In Het Rijks vertellen conservatoren, experts en kunstenaars bijzondere verhalen over kunstwerken en hun makers. Hoe meer je hoort, hoe meer je ziet. In de meest recente aflevering Caravaggio-Bernini gaan schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en conservator Frits Scholten in gesprek over het bruisende Rome aan het begin van de 17de eeuw. Waar komt Pfeijffers fascinatie voor Caravaggio vandaan en hoe zag die spannende en vernieuwende kunst, de barok, er uit? Luisteren kan HIER.

In de Rijks-blog 10 dingen leer je per keer weer iets meer over kunst en geschiedenis. Wat zijn bijvoorbeeld 10 essentiële dingen die je moet weten over de Nachtwacht? Of wat zijn 10 dingen die je moet weten over Rembrandt? Lees HIER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *