INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

De corona-files #1 – Museum zet robot in voor online tours

De meeste musea grijpen de Corona-crisis en bijbehorende sluiting aan om online activiteiten onder de aandacht te brengen. Hoe loopt uiteen van podcastst tot doe-tips voor jongeren . Als zijn er ook innovatieve initiatieven zoals virtuele robot-rondleidingen en gratis exposities achter de voorruit. Een overzicht:

Tetem, Enschede

Een innovatieve oplossingen voor de lock-down van de culturele instellingen biedt expositieruimte Tetem in Enschede. Met Double, een op afstand bestuurbare robot, kunnen bezoekers toch de lopende expositie The Swarm zien. Deze ’telepresence robot’ geeft iedereen de kans om langs de werken te rijden en te bekijken. Toepasselijk is dat de The Swarm een installatie is van kleine computers die elk hun individuele rol spelen. Tegelijkertijd vormen ze gezamenlijk een theatervoorstelling samen ze door verschillende geschriften reizen, van Kafka’s De Metamorfose tot artikelen over zwermintelligentie en onderzoeksdocumenten over de zesde massa-uitsterving.

De robot-tours zijn elke donderdag en zondag tussen 14-16u. Op donderdag 26 maart om 12u wordt op de Tetem website bekend gemaakt hoe je verbinding kunt maken met de robot. Alvast kijken hoe de robot werkt en hoe je kunt inloggen kan HIER.

Design  Museum Den Bosch

In de etalage naast de entree toont Design Museum Den Bosch de mini-expositie Keramiek in quarantaine. Het is een overzicht van internationale topstukken uit de collectie van het museum, hoogstpersoonlijk geselecteerd door directeur Timo de Rijk. De tentoonstelling is gratis en voor iedereen te zien die langs de ramen van het museum loopt. Natuurlijk zijn de stukken veilig op tenminste anderhalve meter afstand van elkaar geplaatst. Te zien op de foto is de collectie Blue ware van de Londense studio Glithero, waarbij gebruik is gemaakt van lichtgevoelige glazuur. Ook te zien zijn bijzonder keramische werken van onder meer Miquel Barceló, Jean Lurcat en Ettore Sottsass. 

FOTO Ben Nienhuis

Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut doet een poging om het eigen online archief te ordenen. Dat geeft soms een bijzondere urgentie aan eerdere programma’s zoals de Reading Room van 16 maart 2017. Daarin blikte Giovanna Borasi terug op haar befaamde project Imperfect Health: The Medicalization of Architecture, en sprak Nabil Ahmet over zijn werk met waterverontreiniging in de Bengaalse Delta. De introductie en verspreiding van virussen en bacteriën – en dus ook de uitbraak van Covid-19 – is direct verbonden aan globalisering en klimaatverandering, zo bleek toen al. Daarnaast zijn livestreams van de event-reek Thursday Evening Live! op de website gezet en worden publicaties opnieuw gedeeld. Interessant leesvoer is een essay van kunstcriticus Antwaun Sargent naar aanleiding van de – nu dus gesloten – expositie The Hoodie. Daarin wordt onder meer ingegaan de relatie tussen van de capuchontrui en de identiteit, het lichaam en het construct van zwarte mannen in de samenleving, de kunst en de popcultuur. Kijken en lezen kan HIER

Stedelijk Museum in Amsterdam

Onder de noemer Stay at Home heeft het Stedelijk in Amsterdam diverse online-activiteiten geïnitieerd. Tijdens de thuisblijfdagen zendt het Stedelijk Museum elke vrijdag een live tour uit via Instagram die ook is terug te kijken op de eigen website. Vrijdag 20 maart trapte directeur Rein Wolfs af met een Live Tour door De Collectie – Stedelijk BASE. Terugkijken kan HIER

Daarnaast is een serie mini-docs online gezet over spraakmakende tentoonstellingen van de afgelopen jaren, zoals de solo’s van Mike Kelley, Studio Drift en de expositie Ed van der Elsken: Camera in Love of ‘the making of’ een reusachtige doek van Keith Haring.

Voor de kleintjes (5-12 jaar) is er een online workshop. Geef je creativiteit een boost en ga aan de slag met een van de online workshops uit onze Maak het met kunstenaars-serie. Maak een dagboek collage met Joppe Rovers of maak een geluksvogel tekening met Dewy Elzinga. Voor pubers is de serie What the Art?! online gezet. Hierin gaan Bllikopeners (jonge suppoosten van het Stedelijk) op bezoek bij verschillende kunstenaars om hen uit te horen over hun werk. Aan het eind van iedere video volgt een opdracht gegeven door de kunstenaar zelf. Met onder meer Raquel van Haver en Bonne Reijn.

Groninger Museum

Het Groninger Museum vraag iets meer van de virtuele bezoekers met  de Quarantaine Doe Tips. Elke week worden nieuwe opdrachten op de museumwebsite gezet om met verf, papier, textiel, camera en/of andere materialen aan de slag te gaan. Extra leuk: je kunt er mooie prijzen mee verdienen. De doelgroep zijn jongeren tot 21 jaar, afgaande op de woordkeus en de opdrachten. De eerste was: “Ontwerp je eigen bevrijdings(broek)rok. Beplak, beschilder, kleur of naai er op los en maak je mooiste creatie.” Inzendingen worden gedeeld op sociale media.

Kunstmuseum, Den Haag

Het Kunstmuseum in Den Haag licht elke dag een ander topstuk uit op Instagram en Facebook – van Vincent Van Gogh tot Panamarenko, van Mondriaan tot Louise Bourgeois, en van wonderschoon Delfts blauw tot de prachtige creaties van Chanel. Daarnaast geven conservatoren virtuele rondleidingen die online zijn terug te kijken. De eerste was van conservator 19e eeuwse kunst Frouke van Dijke over de expo Breitner vs Israels. Deze kan HIER worden bekeken.  

Rijksmuseum

Tot slot het Rijksmuseum, dat weliswaar weinig nieuws biedt online. Maar van de Nederlandse topmusea is deze website veruit het best uitgerust. Hoogtepunten zijn:

Sleutels van Rijks is live-programma waarbij bekende Nederlanders na sluitingstijd de sleutels krijgen van het Rijksmuseum en op onderzoek gaan in het gebouw en de collectie. Elke aflevering wordt eerst live-gestreamed op Instagram en is aansluitend HIER terug te kijken. Met onder meer rapper DIO, modejournalist Cécile Narinx, columniste Paulien Cornelisse en actrice Anna Drijver.

In de podcast In Het Rijks vertellen conservatoren, experts en kunstenaars bijzondere verhalen over kunstwerken en hun makers. Hoe meer je hoort, hoe meer je ziet. In de meest recente aflevering Caravaggio-Bernini gaan schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en conservator Frits Scholten in gesprek over het bruisende Rome aan het begin van de 17de eeuw. Waar komt Pfeijffers fascinatie voor Caravaggio vandaan en hoe zag die spannende en vernieuwende kunst, de barok, er uit? Luisteren kan HIER.

In de Rijks-blog 10 dingen leer je per keer weer iets meer over kunst en geschiedenis. Wat zijn bijvoorbeeld 10 essentiële dingen die je moet weten over de Nachtwacht? Of wat zijn 10 dingen die je moet weten over Rembrandt? Lees HIER.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *