LOGO ICOON #2 Nike: een ‘swoosh’ vol Goddelijke beweging

LOGO ICOON #2 Nike: een ‘swoosh’ vol Goddelijke beweging

Een goed ontworpen logo is een bepalende succesfactor voor een merk of product. Daarom worden in deze serie iconische logo’s onderzocht. Wat is de succesfactor van de ‘swoosh’ van Nike, het meest herkenbare – en daardoor wellicht ook meest waardevolle – sportlogo, dat dit jaar zijn 50ste verjaardag viert?

Kantoorontwerp van Beyond Space met golvende gordijnen weerspiegelt het Amsterdamse IJ

Kantoorontwerp van Beyond Space met golvende gordijnen weerspiegelt het Amsterdamse IJ

Het Amsterdamse architectenbureau Beyond Space heeft een kantoor annex showroom ontworpen met opvallende gordijnen. De golvende “constructie van stof” weerspiegelt de locatie aan het IJ in Amsterdam.

Eindhovense ontwerpers en merken presenteren nieuw werk op 3-daags event Design Open

Eindhovense ontwerpers en merken presenteren nieuw werk op 3-daags event Design Open

Een groot aantal Eindhovense ontwerpers en andere initiatieven laten tijdens het weekend van 13 t/m 17 juni publiek toe in hun studio’s en werkplaatsen. tijdens het event Design Open. Om zo hun nieuwste producten te kunnen tonen aan een professioneel publiek. Bezoek is op afspraak.

Spoorwegmuseum toont unieke treinaffiches – van art deco tot Anthon Beeke

Spoorwegmuseum toont unieke treinaffiches – van art deco tot Anthon Beeke

De tentoonstelling ‘Spoor van verbeelding’ in het Spoorwegmuseum toont historische spoorwegaffiches. De verzameling Nederlandse affiches schetst een fraai beeld van hoe reizigers door de tijd heen werden verleid om de trein te nemen.

Expositie ‘Waterschool’ van Studio Makkink & Bey onderdeel van Architectuurbiënnale van Rotterdam

Expositie ‘Waterschool’ van Studio Makkink & Bey onderdeel van Architectuurbiënnale van Rotterdam

Met deze tentoonstelling die is opgezet als een alternatieve school wordt verkend hoe de toekomstige bewoners van het nieuwe woongebied MH4 in Rotterdam op een duurzame manier kunnen leven op, rond en met water. Te zien is werk van meer dan dertig geselecteerde ontwerpers, architecten en kunstenaars.

‘Ocean Chair’ van Zuiver is vervaardigd van afvalplastic uit zee

‘Ocean Chair’ van Zuiver is vervaardigd van afvalplastic uit zee

De ‘Ocean Chair van designlabel Zuiver is gemaakt van plastic afval dat uit de oceanen is gehaald. hiervoor wordt samengewerkt met het internationale ReSae Project. Hert ontwerp is van de Amsterdamse ontwerpstudio APE.

Covid-proof designbeurs OBJECT reguleert bezoekersstroom met verruimde openingstijden

Covid-proof designbeurs OBJECT reguleert bezoekersstroom met verruimde openingstijden

Designbeurs OBJECT (1-4 juli) is dit jaar een dag langer open. Het event opent op donderdag om open te blijven tot zondag. Daarmee duurt deze negende editie maar liefst vier dagen lang. Ook worden de openingstijden verruimd, om de bezoekersstromen nog beter te reguleren.

WEGGEEFACTIE – Vijf vrijkaarten voor talkshow ‘Designalism: Design + Journalism’ op 9 juni

WEGGEEFACTIE – Vijf vrijkaarten voor talkshow ‘Designalism: Design + Journalism’ op 9 juni

In de talkshow Designalism: Design + Journalism’ op 9 juni (20:00 – 21:30) vertellen professionals en innovators op het snijvlak van design, kunst en journalistiek over hun beroepspraktijk. Het event wordt live gestreamed vanuit het Instituut voor Beeld en Geluid Den Haag. DesignDigger geeft vijf vrijkaart weg!

THEO PLOEG – TECH TALK #5  “Waarom we moeten leren luisteren naar complotdenkers”

THEO PLOEG – TECH TALK #5 “Waarom we moeten leren luisteren naar complotdenkers”

Elke laatste vrijdag van de maand (of incidenteel een eerste maandag) laat Theo Ploeg zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Vandaag: waarom complotdenkers. ons bewust maken van de absurditeit van wat wij zien als normaal.

DRIFT verheft het maakproces van ‘paardenbloemlamp’ tot een 4-daagse performance in Carré

DRIFT verheft het maakproces van ‘paardenbloemlamp’ tot een 4-daagse performance in Carré

Lonneke Gordijn en Ralph Nauta van de Amsterdamse ontwerpstudio DRIFT tonen voor de eerste en laatste keer het maakproces van Fragile Future, het kunstwerk met paardenbloemen dat te zien was in het verjaardagsinterview van Konigin Máxima. Dat doen zijn vier dagen lang op het podium van Carré.

Kunstenaar Florentijn Hofman plaatst groene cocon voor persoonlijke transformatie in Schiedamse kerk

Kunstenaar Florentijn Hofman plaatst groene cocon voor persoonlijke transformatie in Schiedamse kerk

Kunstenaar Florentijn Hofman heeft een groen, opblaasbaar kunstwerk geplaatst tussen de zuilen van de Grote of Sint Janskerk in Schiedam. Bezoekers kunnen deze ‘Stadscocon’ betrden voor een “persoonlijke transformatie, aldus Hofman.

Super Salone in Milaan van 5-10 september wordt verkoopbeurs met alle meubelmerken op één lange wand, een idee van curator Stefano Boeri

Super Salone in Milaan van 5-10 september wordt verkoopbeurs met alle meubelmerken op één lange wand, een idee van curator Stefano Boeri

Onder de noemer Super Salone wordt de verplaatste meubelbeurs van Milaan Design Week in aangepaste vorm gehouden van 5 tot 10 september 2021. Nieuw is onder meer een digitaal platform voor het kopen van meubels en een flexibele wand in plaats van de reguliere beursstands. Het concept is bedacht de Italiaanse architect Stefano Boeri, die is aangesteld als hoofdcurator.

De corona-files #1 – Museum zet robot in voor online tours

De meeste musea grijpen de Corona-crisis en bijbehorende sluiting aan om online activiteiten onder de aandacht te brengen. Hoe loopt uiteen van podcastst tot doe-tips voor jongeren . Als zijn er ook innovatieve initiatieven zoals virtuele robot-rondleidingen en gratis exposities achter de voorruit. Een overzicht:

Tetem, Enschede

Een innovatieve oplossingen voor de lock-down van de culturele instellingen biedt expositieruimte Tetem in Enschede. Met Double, een op afstand bestuurbare robot, kunnen bezoekers toch de lopende expositie The Swarm zien. Deze ’telepresence robot’ geeft iedereen de kans om langs de werken te rijden en te bekijken. Toepasselijk is dat de The Swarm een installatie is van kleine computers die elk hun individuele rol spelen. Tegelijkertijd vormen ze gezamenlijk een theatervoorstelling samen ze door verschillende geschriften reizen, van Kafka’s De Metamorfose tot artikelen over zwermintelligentie en onderzoeksdocumenten over de zesde massa-uitsterving.

De robot-tours zijn elke donderdag en zondag tussen 14-16u. Op donderdag 26 maart om 12u wordt op de Tetem website bekend gemaakt hoe je verbinding kunt maken met de robot. Alvast kijken hoe de robot werkt en hoe je kunt inloggen kan HIER.

Design  Museum Den Bosch

In de etalage naast de entree toont Design Museum Den Bosch de mini-expositie Keramiek in quarantaine. Het is een overzicht van internationale topstukken uit de collectie van het museum, hoogstpersoonlijk geselecteerd door directeur Timo de Rijk. De tentoonstelling is gratis en voor iedereen te zien die langs de ramen van het museum loopt. Natuurlijk zijn de stukken veilig op tenminste anderhalve meter afstand van elkaar geplaatst. Te zien op de foto is de collectie Blue ware van de Londense studio Glithero, waarbij gebruik is gemaakt van lichtgevoelige glazuur. Ook te zien zijn bijzonder keramische werken van onder meer Miquel Barceló, Jean Lurcat en Ettore Sottsass. 

FOTO Ben Nienhuis

Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut doet een poging om het eigen online archief te ordenen. Dat geeft soms een bijzondere urgentie aan eerdere programma’s zoals de Reading Room van 16 maart 2017. Daarin blikte Giovanna Borasi terug op haar befaamde project Imperfect Health: The Medicalization of Architecture, en sprak Nabil Ahmet over zijn werk met waterverontreiniging in de Bengaalse Delta. De introductie en verspreiding van virussen en bacteriën – en dus ook de uitbraak van Covid-19 – is direct verbonden aan globalisering en klimaatverandering, zo bleek toen al. Daarnaast zijn livestreams van de event-reek Thursday Evening Live! op de website gezet en worden publicaties opnieuw gedeeld. Interessant leesvoer is een essay van kunstcriticus Antwaun Sargent naar aanleiding van de – nu dus gesloten – expositie The Hoodie. Daarin wordt onder meer ingegaan de relatie tussen van de capuchontrui en de identiteit, het lichaam en het construct van zwarte mannen in de samenleving, de kunst en de popcultuur. Kijken en lezen kan HIER

Stedelijk Museum in Amsterdam

Onder de noemer Stay at Home heeft het Stedelijk in Amsterdam diverse online-activiteiten geïnitieerd. Tijdens de thuisblijfdagen zendt het Stedelijk Museum elke vrijdag een live tour uit via Instagram die ook is terug te kijken op de eigen website. Vrijdag 20 maart trapte directeur Rein Wolfs af met een Live Tour door De Collectie – Stedelijk BASE. Terugkijken kan HIER

Daarnaast is een serie mini-docs online gezet over spraakmakende tentoonstellingen van de afgelopen jaren, zoals de solo’s van Mike Kelley, Studio Drift en de expositie Ed van der Elsken: Camera in Love of ‘the making of’ een reusachtige doek van Keith Haring.

Voor de kleintjes (5-12 jaar) is er een online workshop. Geef je creativiteit een boost en ga aan de slag met een van de online workshops uit onze Maak het met kunstenaars-serie. Maak een dagboek collage met Joppe Rovers of maak een geluksvogel tekening met Dewy Elzinga. Voor pubers is de serie What the Art?! online gezet. Hierin gaan Bllikopeners (jonge suppoosten van het Stedelijk) op bezoek bij verschillende kunstenaars om hen uit te horen over hun werk. Aan het eind van iedere video volgt een opdracht gegeven door de kunstenaar zelf. Met onder meer Raquel van Haver en Bonne Reijn.

Groninger Museum

Het Groninger Museum vraag iets meer van de virtuele bezoekers met  de Quarantaine Doe Tips. Elke week worden nieuwe opdrachten op de museumwebsite gezet om met verf, papier, textiel, camera en/of andere materialen aan de slag te gaan. Extra leuk: je kunt er mooie prijzen mee verdienen. De doelgroep zijn jongeren tot 21 jaar, afgaande op de woordkeus en de opdrachten. De eerste was: “Ontwerp je eigen bevrijdings(broek)rok. Beplak, beschilder, kleur of naai er op los en maak je mooiste creatie.” Inzendingen worden gedeeld op sociale media.

Kunstmuseum, Den Haag

Het Kunstmuseum in Den Haag licht elke dag een ander topstuk uit op Instagram en Facebook – van Vincent Van Gogh tot Panamarenko, van Mondriaan tot Louise Bourgeois, en van wonderschoon Delfts blauw tot de prachtige creaties van Chanel. Daarnaast geven conservatoren virtuele rondleidingen die online zijn terug te kijken. De eerste was van conservator 19e eeuwse kunst Frouke van Dijke over de expo Breitner vs Israels. Deze kan HIER worden bekeken.  

Rijksmuseum

Tot slot het Rijksmuseum, dat weliswaar weinig nieuws biedt online. Maar van de Nederlandse topmusea is deze website veruit het best uitgerust. Hoogtepunten zijn:

Sleutels van Rijks is live-programma waarbij bekende Nederlanders na sluitingstijd de sleutels krijgen van het Rijksmuseum en op onderzoek gaan in het gebouw en de collectie. Elke aflevering wordt eerst live-gestreamed op Instagram en is aansluitend HIER terug te kijken. Met onder meer rapper DIO, modejournalist Cécile Narinx, columniste Paulien Cornelisse en actrice Anna Drijver.

In de podcast In Het Rijks vertellen conservatoren, experts en kunstenaars bijzondere verhalen over kunstwerken en hun makers. Hoe meer je hoort, hoe meer je ziet. In de meest recente aflevering Caravaggio-Bernini gaan schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en conservator Frits Scholten in gesprek over het bruisende Rome aan het begin van de 17de eeuw. Waar komt Pfeijffers fascinatie voor Caravaggio vandaan en hoe zag die spannende en vernieuwende kunst, de barok, er uit? Luisteren kan HIER.

In de Rijks-blog 10 dingen leer je per keer weer iets meer over kunst en geschiedenis. Wat zijn bijvoorbeeld 10 essentiële dingen die je moet weten over de Nachtwacht? Of wat zijn 10 dingen die je moet weten over Rembrandt? Lees HIER.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *