Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

Herengracht Industrie Prijs 2021 presenteert shortlist van vijf interieurprojecten

Herengracht Industrie Prijs 2021 presenteert shortlist van vijf interieurprojecten

Tot de genomineerde projecten voor de belangrijkste interieur award behoren spraakmakende gebouwen als Forum Groningen, Naturalis en de Lochal. Maar ook kleinere projecten als RCO House en Sweets Hotel maken een kans

Creatieve hub Capital C heeft kunstkabinetten en op het dak een smeltende diamant

Creatieve hub Capital C heeft kunstkabinetten en op het dak een smeltende diamant

Capital C in Amsterdam is niet zomaar een kantoorgebouw maar wil “de nieuwe standaard zijn in de nieuwe, informele werkomgevingen waarin inspiratie belangrijker is dan efficiëntie”.

Eenmalige pop-up expo Iwan Baan met foto’s Indiase pelgrimstad

In 2013 maakte de beroemde architectuurfotograaf Iwan Baan een reis naar Kumbh Mela, een stad die eens in de twaalf jaar verrijst op een drooggevallen eiland in de heilige rivier de Ganges in Noord-India. Met meer dan 80 miljoen bezoekende pelgrims is Kumbh Mela de grootste tijdelijke stad ter wereld. “In amper een paar weken tijd wordt een complete stad uit de grond gestampt, inclusief straten, pleinen en bruggen maar ook winkels, tempels en zelfs ziekenhuizen. Werkelijk alles is er”, zegt Gili Crouwel, initiatiefnemer van The Gallery Club. Van 6 tot en met zondag 8 maart hangen de foto’s van de Kumbh Mela op de expositie Undercurrent van The Gallery Club op de Binnenkant 17 in Amsterdam. Ook te zien is werk van fotograaf Roosmarijn Pallandt.

FOTO Iwan Baan

Hoewel Iwan Baan naam maakte als architectuurfotograaf – zijn eerste grote opdracht was van Rem Koolhaas om het bouwproces van de CCTV toren in Beijing vast te leggen – is hij volgens Crouwel veel meer dan dat. “Gebouwen legt hij vast met veel scherpte en gevoel voor verhouding en formaat maar ook in vaste kaders en statisch. Het zijn mensen die de hoofdrol opeisen in zijn foto’s. Altijd zie je wel ergens iemand lopen, spelen, eten, slapen of gewoon verveeld voor zich uit staren. Het gaat uiteindelijk niet om gebouwen maar om hoe deze worden gebruikt door mensen. Het gaat over onszelf eigenlijk. Je voelt je al kijker onderdeel van zijn foto’s.”  

FOTO Iwan Baan

Kenmerkend voor Iwan Baan is zijn bijna obsessieve belangstelling voor tijdelijke woonstructuren. Zo maakte hij ook een indringende fotoreportage over Torre David in de Venezuelaanse hoofdstad Caracas. Deze nooit afgebouwde en daarom leegstaande en vervolgens gekraakte kantoortoren biedt onderdak aan een informele maar levendige woongemeenschap. In de 45 verdiepingen tellende favela zijn winkels, kappers, gyms en andere sociale structuren. Met veel gevoel voor menselijk gedrag legde Iwan Baan het dagelijks  leven in dit bizarre gebouw vast. Daarnaast maakte hij indringende fotoseries van slums in onder meer Kenia en Nigeria. Crouwel: “Wat zijn werk bijzonder maakt is dat hij daarbij zowel tot in de kleinste details inzoomt op de gezichten van bewoners maar ook spectaculaire luchtfoto’s en panorama’s schiet. Je ziet een mens maar ook de mens.”

FOTO Iwan Baan

Ook te zien op Undercurrent zijn foto’s van de fotograaf/kunstenares Roosmarijn Pallandt. Crouwel: “Beide fotografen reizen intensief. Waar Iwan Baan veelal kort op een plek verblijft en daarbij kijkt vanuit architectuur, daar kiest Roosmarijn er voor om juist om twee, soms drie maanden op één plek te blijven en de mens in zijn natuurlijke omgeving te plaatsen. Zij heeft een scherp oog voor de mystiek van het bestaan.” Naast fotografie maakt Roosmarijn Pallandt ook bijzondere platina prints, etsen en video- en geluidsinstallaties. Ook maakt ze met lokale bewoners textiele werken van lokale materialen. “Haar kleurgebruik is ingetogener dan dan Iwan, die juist veelkleurig werkt. Maar beiden fotograferen met een antropologische blik.”

FOTO Roosmarijn Pallandt

The Gallery Club werd in 2015 opgericht door Gili Crouwel. “Wij zijn een platform voor fotografie dat zich presenteert met pop-up exposities enn op internationale foto- en kunstbeurzen. Zo waren wij dit jaar te zien op Photo LA in Los Angeles en Paris Photo in New York. Om fotografen en andere professionals te verbinden met verzamelaars en gewoon liefhebbers organiseren wij ook diners.”

FOTO Roosmarijn Pallandt

Opvallend is dat in Nederland veelal wordt gekozen voor kortlopende exposities van een weekeinde. “De ervaring heeft geleerd dat mensen alleen in het weekeinde komen, en dan ok nog eens naar de opening of de finissage.” Ook kiest Crouwel voor wisselende locaties. “The Gallery Club was als eens te gast bij veilinghuis Sotheby’s in het grachtenhuis van journalist Tracy Metz. Voor deze editie zijn uitgenodigd in De Binnenkant, eveneens een privéhuis dat door de eigenaren wordt opengesteld voor exposities.”

FOTO Roosmarijn Pallandt

Voor de aanstaande expositie Undercurrent van The Gallery Club zijn nog enkele plekken beschikbaar voor het besloten diner. De kosten zijn 81 euro – and yes, the artists will be present! Reserveren kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *