INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Eenmalige pop-up expo Iwan Baan met foto’s Indiase pelgrimstad

In 2013 maakte de beroemde architectuurfotograaf Iwan Baan een reis naar Kumbh Mela, een stad die eens in de twaalf jaar verrijst op een drooggevallen eiland in de heilige rivier de Ganges in Noord-India. Met meer dan 80 miljoen bezoekende pelgrims is Kumbh Mela de grootste tijdelijke stad ter wereld. “In amper een paar weken tijd wordt een complete stad uit de grond gestampt, inclusief straten, pleinen en bruggen maar ook winkels, tempels en zelfs ziekenhuizen. Werkelijk alles is er”, zegt Gili Crouwel, initiatiefnemer van The Gallery Club. Van 6 tot en met zondag 8 maart hangen de foto’s van de Kumbh Mela op de expositie Undercurrent van The Gallery Club op de Binnenkant 17 in Amsterdam. Ook te zien is werk van fotograaf Roosmarijn Pallandt.

FOTO Iwan Baan

Hoewel Iwan Baan naam maakte als architectuurfotograaf – zijn eerste grote opdracht was van Rem Koolhaas om het bouwproces van de CCTV toren in Beijing vast te leggen – is hij volgens Crouwel veel meer dan dat. “Gebouwen legt hij vast met veel scherpte en gevoel voor verhouding en formaat maar ook in vaste kaders en statisch. Het zijn mensen die de hoofdrol opeisen in zijn foto’s. Altijd zie je wel ergens iemand lopen, spelen, eten, slapen of gewoon verveeld voor zich uit staren. Het gaat uiteindelijk niet om gebouwen maar om hoe deze worden gebruikt door mensen. Het gaat over onszelf eigenlijk. Je voelt je al kijker onderdeel van zijn foto’s.”  

FOTO Iwan Baan

Kenmerkend voor Iwan Baan is zijn bijna obsessieve belangstelling voor tijdelijke woonstructuren. Zo maakte hij ook een indringende fotoreportage over Torre David in de Venezuelaanse hoofdstad Caracas. Deze nooit afgebouwde en daarom leegstaande en vervolgens gekraakte kantoortoren biedt onderdak aan een informele maar levendige woongemeenschap. In de 45 verdiepingen tellende favela zijn winkels, kappers, gyms en andere sociale structuren. Met veel gevoel voor menselijk gedrag legde Iwan Baan het dagelijks  leven in dit bizarre gebouw vast. Daarnaast maakte hij indringende fotoseries van slums in onder meer Kenia en Nigeria. Crouwel: “Wat zijn werk bijzonder maakt is dat hij daarbij zowel tot in de kleinste details inzoomt op de gezichten van bewoners maar ook spectaculaire luchtfoto’s en panorama’s schiet. Je ziet een mens maar ook de mens.”

FOTO Iwan Baan

Ook te zien op Undercurrent zijn foto’s van de fotograaf/kunstenares Roosmarijn Pallandt. Crouwel: “Beide fotografen reizen intensief. Waar Iwan Baan veelal kort op een plek verblijft en daarbij kijkt vanuit architectuur, daar kiest Roosmarijn er voor om juist om twee, soms drie maanden op één plek te blijven en de mens in zijn natuurlijke omgeving te plaatsen. Zij heeft een scherp oog voor de mystiek van het bestaan.” Naast fotografie maakt Roosmarijn Pallandt ook bijzondere platina prints, etsen en video- en geluidsinstallaties. Ook maakt ze met lokale bewoners textiele werken van lokale materialen. “Haar kleurgebruik is ingetogener dan dan Iwan, die juist veelkleurig werkt. Maar beiden fotograferen met een antropologische blik.”

FOTO Roosmarijn Pallandt

The Gallery Club werd in 2015 opgericht door Gili Crouwel. “Wij zijn een platform voor fotografie dat zich presenteert met pop-up exposities enn op internationale foto- en kunstbeurzen. Zo waren wij dit jaar te zien op Photo LA in Los Angeles en Paris Photo in New York. Om fotografen en andere professionals te verbinden met verzamelaars en gewoon liefhebbers organiseren wij ook diners.”

FOTO Roosmarijn Pallandt

Opvallend is dat in Nederland veelal wordt gekozen voor kortlopende exposities van een weekeinde. “De ervaring heeft geleerd dat mensen alleen in het weekeinde komen, en dan ok nog eens naar de opening of de finissage.” Ook kiest Crouwel voor wisselende locaties. “The Gallery Club was als eens te gast bij veilinghuis Sotheby’s in het grachtenhuis van journalist Tracy Metz. Voor deze editie zijn uitgenodigd in De Binnenkant, eveneens een privéhuis dat door de eigenaren wordt opengesteld voor exposities.”

FOTO Roosmarijn Pallandt

Voor de aanstaande expositie Undercurrent van The Gallery Club zijn nog enkele plekken beschikbaar voor het besloten diner. De kosten zijn 81 euro – and yes, the artists will be present! Reserveren kan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *