OPEN CALL Welke rol moeten ontwerpers spelen in de toekomstige metaverse? Werkbudget van 500 euro voor longread, podcast of beeldessay

OPEN CALL Welke rol moeten ontwerpers spelen in de toekomstige metaverse? Werkbudget van 500 euro voor longread, podcast of beeldessay

De metaverse wordt het nieuwe internet waar we niet op maar ‘in gaan’ met een vr-bril augmented reality of andere immersieve ervaringen. Welke rol kunnen – of moeten – ontwerpers spelen  in de bouw van deze digitale wereld? DesignDigger schrijft een OPEN CALL uit voor een longread, podcast of beeldessay dat deze vraag onderzoekt. Het beste voorstel krijgt 500 werkbudget. Deadline voor inzending is 12 december.

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

LONGREAD Wat moeten we met de metaverse? Het antwoord is aan ons – en niet aan ‘big tech’

LONGREAD Wat moeten we met de metaverse? Het antwoord is aan ons – en niet aan ‘big tech’

Het afgelopen jaar pompten de grote technologiebedrijven tientallen miljarden dollars in de metaverse, die virtuele wereld waar we samen komen om te spelen, werken, leren of winkelen. Of dat inderdaad zo’n geweldige toevoeging aan ons leven wordt, is volgens VR- en videogames-onderzoeker Mirjam Vosmeer nog maar de vraag.

Ontwerper Marjan van Aubel wil onze natuurlijke verbondenheid met de zon herstellen

Ontwerper Marjan van Aubel wil onze natuurlijke verbondenheid met de zon herstellen

‘Solar designer’ Marjan van Aubel is donderdag keynote speaker op het Society 5.0 Festival in Amsterdam. DesignDigger geeft twee kaarten weg voor dit festival. “De zon is een – bijna – eeuwige en bovendien gratis energiebron. Daar moeten meer gebruik van maken.”

INTERVIEW Alice Rawsthorn: “Design is een universele taal die mensen kan samenbrengen”

INTERVIEW Alice Rawsthorn: “Design is een universele taal die mensen kan samenbrengen”

Door hun constructieve mentaliteit zijn ontwerpers de voor hand liggende aanjagers van maatschappelijke vernieuwing. Aldus Alice Rawsthorn in haar nieuwe boek ‘Design Emergency’. Op 12 & 13 oktober spreekt de gerenommeerde Britse designcriticus op het Society 5.0 Festival in Amsterdam. “Design zou zich meer moeten richten op de keerzijde van technologie.”

INTERVIEW Internetpionier Geert Lovink: “Een gereguleerd socialemediaplatform zou algemeen beschikbaar moeten – zijn net als drinkwater”

INTERVIEW Internetpionier Geert Lovink: “Een gereguleerd socialemediaplatform zou algemeen beschikbaar moeten – zijn net als drinkwater”

Geert Lovink is keynote speaker op het Society 5.0 Festival in Amsterdam (12 & 13 oktober 2022). Zijn boodschap: we moeten het internet terugclaimen van bigtech als Facebook, Google en Amazon. In zijn nieuwe boek Stuck on the platform, uitgekomen bij Valiz in Amsterdam, legt hij hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen. “Er moeten alternatieve platforms komen die in dienst van de samenleving staan in plaats van een beursgenoteerd bedrijf.”

INTERVIEW ‘Solar sisters’ Pauline van Dongen en Marjan van Aubel: “De zon staat voor vreugde én gratis energie”

INTERVIEW ‘Solar sisters’ Pauline van Dongen en Marjan van Aubel: “De zon staat voor vreugde én gratis energie”

Een dubbelinterview met de twee initiatiefnemers van de eerste Solar Biënnale in Rotterdam: met kunst, design, technologie, wetenschap en filosofie. Alles kan zonne-energie opwekken in de wereld van modeontwerper Pauline van Dongen en productdesigner Marjan van Aubel. “De zon is onze grootste inspiratiebron.”

Première documentaire over Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet op DesignDigger LIVE in Pakhuis de Zwijger op 14 september

Première documentaire over Dave Hakkens en Nienke Hoogvliet op DesignDigger LIVE in Pakhuis de Zwijger op 14 september

Op een speciale editie van het kwartaalprogramma DesignDigger LIVE gaat de documentaire ‘A World To Shape’ over de bevlogen ontwerpers Nienke Hoogvliet en Dave Hakkens in première. Het event is op woensdag 14 september (20-21.30u) in Pakhuis de Zwijger.

DESIGNALISM NEWSROOM #1 – In de journalistiek van de toekomst zijn ontwerpers onmisbaar

DESIGNALISM NEWSROOM #1 – In de journalistiek van de toekomst zijn ontwerpers onmisbaar

Designalism is een innovatieve vorm van journalistiek waarbij verslaggevers samenwerken met creatieve disciplines. Gevestigde media als de Volkskrant, de NOS en het cross-mediale platform Pointer werken er samen met jonge creatieven.

Nieuwe subsidieronde ‘Bouwen Aan Talent’ voor samenwerking jonge en ervaren ontwerpers

Nieuwe subsidieronde ‘Bouwen Aan Talent’ voor samenwerking jonge en ervaren ontwerpers

Bouwen aan talent is een subsidieregeling van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie om een impuls geven aan uitwisseling van ideeën en kennis tussen gevestigde en startende ontwerpers en makers binnen de creatieve industrie. Deelnemers krijgen tot wel 10 duizend euro subsidie.  

Bouwen Aan Talent #2 – De geometrische kunstinstallatie van Siba Sahabi en Merijn Sabée

Bouwen Aan Talent #2 – De geometrische kunstinstallatie van Siba Sahabi en Merijn Sabée

Het programma Bouwen Aan Talent van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie geeft startende ontwerpers de ruimte hun praktijk te verdiepen door samen te werken met een ervaren vakgenoot. In een tweeluik komen de deelnemers aan het woord. In deel 2 zijn dat de ervaren productontwerper Siba Sahabi en de pas afgestudeerde interaction designer Merijn Sabée.

Pode presenteert mix van speels én klassiek op IMM Keulen

Het jonge designlabel Pode, het eigenwijze broertje van Leolux, heeft afgelopen vijf jaar een herkenbare identiteit opgebouwd. “De collectie is fris en een beetje gedurfd, waarmee een iets jonger publiek wordt aangesproken. Daarmee wordt ook rekening met een toegankelijke prijsstelling”, aldus artdirector Claire & Roderick Vos. Al is de nieuwe collectie die op IMM Keulen werd gepresenteerd minder streng en uitbundiger geworden, met meer kleur en een gedurfdere vormtaal. “Als merk zitten wij een beetje in de pubertijd”, lacht Vos.

Yonoh – Cabut

De groeiende internationale ambitie van Pode wordt uitgedrukt met de Cabut, een fauteuil van het Spaanse ontwerpduo Yonoh. Wat als eerste opvalt aan de comfortabele Cabut is de uitvergrote hoofdsteun. Alsof de vrolijke en toch ook ietwat traditionele fauteuil is ontworpen voor mensen met een reusachtig hoofd.

Yonoh – Cabut

Voor het ontwerp liet de Spaanse ontwerpstudio Yonoh zich inspireren door het traditionele volkscarnaval in zijn woonplaats Valencia. Duizenden feestvierders lopen met reusachtige zelfontworpen maskers, soms wel meer dan een meter hoog, in een parade door de straten van de Catalaanse kustplaats. “Het Catalaanse woord voor deze maskers, of eigenlijk voor een groot hoofd, is cabut”, zegt Clara del Portillo, die samenwerkt met Alex Selma als Yonoh.

Studio Roderick Vos – Bibo

Van Studio Roderick Vos is de de Bibo, een luie fauteuil waar je een hele middag of kunt zitten – of in wilt blijven zitten. Van achter heeft de Bibo een smal signatuur. “Je ziet alleen maar die heldere ovalen contour”, zegt ontwerper Vos. Maar van voren loop de comfortabele fauteuil breed uit.

“Het lijkt alsof de armleuningen je willen omhelzen.” Waar de fauteuil vanachter heel strak oogt, zijn het je aan de voorkant vooral de dikke kussens die meteen opvallen. “Daardoor kun je in één oogopslag zien dat deze fauteuil lekker zit. Bovendien zijn de gekromde armleuningen aan de uiteinden recht, waardoor de fauteuil uitnodigend oogt, bijna gretig. Hij slaat letterlijk zijn armen om je heen.”

Susanne de Graef – Colla

De Colla van ontwerper Susanne de Graef is een bank met verrassende combinaties. In de hoeken is de stretch stof geplooid in rechte banen. De armsteun loopt in rechte maar vloeiend vlakken over in de rugleuning. De bank oogt daardoor als kuip met sierlijke hoekige vormen, die worden aangezet door de dikke stiknaad. “Ik wilde een bank ontwerpen met een strakke, grafische uitstraling. Een bank die stand alone een ruimte kan vullen. Een blikvanger die vanzelfsprekend zijn plek opeist.”

Susanne de Graef – Colla

Maar De Graef is niet het soort ontwerper die zich uitput in extravagante decoraties en andere gekkigheid. “Een goed meubel laat zich combineren, ook met een tafel of een fauteuil in misschien wel een compleet andere stijl. Ik heb daarom ook gestreefd naar terughoudendheid.” Dit soort tegenstrijdigheden kunnen zomaar resulteren in een halfslachtig compromis. Niet bij de Colla, die precies de juiste mix heeft van een eenvoudig maar krachtig silhouet en expressieve details.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *