INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Superlichte klaptafel wint ‘Pure Talent Contest’ op IMM Keulen

Een van de leukste presentaties op de interieurbeurs IMM in Keulen is ook dit jaar weer de Pure Talent Contest. Uit honderden inzendingen uit de hele wereld selecteert een internationale jury (dit jaar met onder meer Sebastian Herkner en Giulio Cappellini) twintig nominaties. Opvallende trend dit jaar is dat de gebruiker bij het ontwerp wordt betrokken. Meubels kunnen in een handomdraai aan persoonlijke wensen worden aangepast. Ook bijzonder: elektrische apparaten die analoog zijn gemaakt.

Winnaar: klaptafel LEVI

De winnaar van de Pure Talent Contest is de klaptafel LEVI van het jonge Duitse duo Marie Kurstjens & Iva Coskun. Op een kruisvormig buisframe van lichtgewicht metaal rust een houten dik blad, dat hol is van binnen een daardoor ook lichtgewicht. Het tafelblad ligt los op de het frame maar kan door de stroeve verbinding van rubber oppervlakken niet schuiven. Maar als het blad wordt opgetild kan het eenvoudig worden verplaatst. Het kruisvormige frame kan worden ingeklapt waardoor de tafel in één handomdraai plat tegen de muur of elkaar kan worden gestapeld. Slim, efficiënt en betaalbaar.

Eervolle vermelding: mechanische stofzuiger OMIT

De Japanse ontwerpstudio Rope ontwikkelde OMIT, een kruimeldief die met de hand wordt aangedreven. De basis is een mechanische vacuümpomp, waardoor het stofzuigertje niet alleen stil en duurzaam is maar ook praktisch want eenvoudig te gebruiken op plekken waar geen stopcontact is.

Hiroyuki Morita – OMIT

Niet in de prijzen viel de Tenok van de jonge Duitse ontwerper Tim Krahmer, die een zelfbouw stofzuiger ontwikkelde die geheel is opgebouwd uit 3D-geprinte onderdelen en een standaard elektrische schakelbord en moeren en bouten onderdelen uit de lokale bouwmarkt.

Tim Krahmer – Tenok

Eervolle vermelding: de speelse lamp JOJO

De lamp JoJo van de de Duitse Sofia Souidi heeft een tijdmechanisme dat wordt geactiveerd door aan een touwtje te trekken. Hoe langer het touw wordt uitgetrokken (net als een jojo inderdaad) hoe langer dan lamp brandt. Totdat hij uiteindelijk dimt en dooft. Doordat de lamp net als een kaars langzaam uitgaat, wordt je als gebruiker beter bewust van je omgeving.

Sofia Souidi – JoJo

De Nederlandse inbreng: de vloerkleed-zak BRAIDED WEAVE

Sofie Leenen bedacht Braided Weave, een geweven vloerkleed. Door de zoom van het ronde kleed loopt een koord, dat kan worden aangetrokken. Het kleed kan dan als een zak aan de muur worden gehangen of worden meegenomen worden. Handig voor bij de klaptafel ook!

Sofia Leenen – Braided Weave

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *