Nieuws

Amanda Pinatih nieuwe curator design bij Stedelijk Museum

De nieuwe conservator Vormgeving van het Stedelijk Museum Amsterdam is de jonge kunsthistoricus Amanda Pinatih. Zij is medeoprichter van het Design Museum Dharavi in Mumbai en maakte deel uit van Crafts Council Nederland. Ook was Pinatih gastdocent aan verschillende academies. 

Amanda Pinatih heeft een geëngageerd visie op de betekenis van design. Met haar eerdere tentoonstellingen en projecten toont ze betrokkenheid bij sociale, maatschappelijke, politieke, dekoloniale, technologische en economische vraagstukken. “Musea kunnen ingrijpende sociale veranderingen laten zien die de wereld momenteel ondergaat. Als conservator Vormgeving heb ik een eigen, interdisciplinaire visie waarbij originele manieren van nieuwe verhalen vertellen voorop staan.” 

Amanda Pinatih

Pinatih ziet vormgeving in een geëngageerd perspectief en reageerde met haar tentoonstellingen en projecten op sociale, maatschappelijke, politieke, dekoloniale, technologische en economische vraagstukken. Als curator ontwikkelt zij interdisciplinaire tentoonstellingen vanuit een mondiaal perspectief. Ook experimenteert zij graag met makers die het ontwerpproces met het maakproces combineren.  

Het Design Museum Dharavi presenteert lokaal talent uit deze sloppenwijk – een van de grootste ter wereld – met een nomadische expositieruimte en kenmerkt zich door design in te zetten als een tool voor sociale verandering. Pinatih realiseerde het instituut met haar partner Jorge Manes Rubio. Het Design Museum Dharavi was te zien in The Design Museum in Londen en de tentoonstelling Broken Nature in de Triennale Milano van afgelopen jaar. In het oprichtingsjaar won het museum de Leading Cultural Destination Award 2016 voor Best New Museum – Asia Pacific en was het genomineerd voor de Beazley Design of the Year Award 2016.   

Design Museum Dharavi

Voor de Crafts Council Nederland maakte Pinatih de presentatie HOW&WOW waar jonge makers naast gevestigde namen werden tentoongesteld. Daarbij stond telkens de vraag centraal wie de erfgoedmakers van morgen zijn en hoe culturele identiteit daar een rol bij speelt. Op dit moment werkt zij met ontwerper Mina Abouzah aan de tentoonstelling One Square Meter Berber af voor de 1-54 Contemporary African Art Fair in Marrakech. 

HOW&WOW op Dutch Design WeekGelijktijdig met haar aanstelling bij het Stedelijk Museum Amsterdam onderzoekt Pinatih als PhD-kandidaat aan de Vrije Universiteit Amsterdam hoe collecties met een koloniale oorsprong uit Nederlandse musea een rol kunnen spelen bij de identiteitsvorming van jongere doelgroepen met een migratieachtergrond. De basis daarvoor vormen objecten die tijdens de koloniale periode van Indonesië naar Nederland zijn gekomen. Ook bij het Stedelijk zal Pinatih onderzoeken hoe de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam vanuit een meerstemmig perspectief kan worden benaderd.

Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum Amsterdam: “Met de aanstelling van Amanda Pinatih halen we iemand in huis die de rijke vormgevingscollectie van het Stedelijk Museum kan voorzien van nieuwe perspectieven. Haar experimentele werkwijze typeert zich door andere vormen van kennisoverdracht te ontwikkelen en door te onderzoeken hoe historische collecties participatief en associatief kunnen werken op nieuwere generaties. De geëngageerde houding van Pinatih is een verfrissende toevoeging aan het Stedelijk.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *