Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Alleen ontwerpers onder de 30 jaar en wonend in Amsterdam mogen meedoen aan de ontwerpwedstrijd voor het officiële relatiegeschenk van Amsterdam.

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Om nog beter te inzicht te krijgen in de interesses van onze lezers is een enquête opgesteld, met dank aan Artemis Academy Amsterdam. Invullen duurt nog geen 5 minuten.

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

Amanda Pinatih nieuwe curator design bij Stedelijk Museum

De nieuwe conservator Vormgeving van het Stedelijk Museum Amsterdam is de jonge kunsthistoricus Amanda Pinatih. Zij is medeoprichter van het Design Museum Dharavi in Mumbai en maakte deel uit van Crafts Council Nederland. Ook was Pinatih gastdocent aan verschillende academies. 

Amanda Pinatih heeft een geëngageerd visie op de betekenis van design. Met haar eerdere tentoonstellingen en projecten toont ze betrokkenheid bij sociale, maatschappelijke, politieke, dekoloniale, technologische en economische vraagstukken. “Musea kunnen ingrijpende sociale veranderingen laten zien die de wereld momenteel ondergaat. Als conservator Vormgeving heb ik een eigen, interdisciplinaire visie waarbij originele manieren van nieuwe verhalen vertellen voorop staan.” 

Amanda Pinatih

Pinatih ziet vormgeving in een geëngageerd perspectief en reageerde met haar tentoonstellingen en projecten op sociale, maatschappelijke, politieke, dekoloniale, technologische en economische vraagstukken. Als curator ontwikkelt zij interdisciplinaire tentoonstellingen vanuit een mondiaal perspectief. Ook experimenteert zij graag met makers die het ontwerpproces met het maakproces combineren.  

Het Design Museum Dharavi presenteert lokaal talent uit deze sloppenwijk – een van de grootste ter wereld – met een nomadische expositieruimte en kenmerkt zich door design in te zetten als een tool voor sociale verandering. Pinatih realiseerde het instituut met haar partner Jorge Manes Rubio. Het Design Museum Dharavi was te zien in The Design Museum in Londen en de tentoonstelling Broken Nature in de Triennale Milano van afgelopen jaar. In het oprichtingsjaar won het museum de Leading Cultural Destination Award 2016 voor Best New Museum – Asia Pacific en was het genomineerd voor de Beazley Design of the Year Award 2016.   

Design Museum Dharavi

Voor de Crafts Council Nederland maakte Pinatih de presentatie HOW&WOW waar jonge makers naast gevestigde namen werden tentoongesteld. Daarbij stond telkens de vraag centraal wie de erfgoedmakers van morgen zijn en hoe culturele identiteit daar een rol bij speelt. Op dit moment werkt zij met ontwerper Mina Abouzah aan de tentoonstelling One Square Meter Berber af voor de 1-54 Contemporary African Art Fair in Marrakech. 

HOW&WOW op Dutch Design WeekGelijktijdig met haar aanstelling bij het Stedelijk Museum Amsterdam onderzoekt Pinatih als PhD-kandidaat aan de Vrije Universiteit Amsterdam hoe collecties met een koloniale oorsprong uit Nederlandse musea een rol kunnen spelen bij de identiteitsvorming van jongere doelgroepen met een migratieachtergrond. De basis daarvoor vormen objecten die tijdens de koloniale periode van Indonesië naar Nederland zijn gekomen. Ook bij het Stedelijk zal Pinatih onderzoeken hoe de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam vanuit een meerstemmig perspectief kan worden benaderd.

Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum Amsterdam: “Met de aanstelling van Amanda Pinatih halen we iemand in huis die de rijke vormgevingscollectie van het Stedelijk Museum kan voorzien van nieuwe perspectieven. Haar experimentele werkwijze typeert zich door andere vormen van kennisoverdracht te ontwikkelen en door te onderzoeken hoe historische collecties participatief en associatief kunnen werken op nieuwere generaties. De geëngageerde houding van Pinatih is een verfrissende toevoeging aan het Stedelijk.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *