Milan Design Week verplaatst naar  7 t/m 12 juni 2022

Milan Design Week verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022

De Salone del Mobile in Milaan wordt verplaatst naar 7 t/m 12 juni 2022. De gebruikelijke datum van medio april was voor de organisatie nog te risicovol. De belangrijkste designbeurs ter wereld viert dit jaar het zestigjarige jubileum.

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

PREVIEW 2022 DEEL #1 – Van Strandbeesten tot Formafantasma: alle tentoonstellingen van 2022 op een rij

Aan het begin van dit nieuwe jaar zet Design Digger alle grote tentoonstellingen, beurzen en openingen, designweeks en andere manifestaties op een rij. Met vandaag: de actuele exposities in de Nederlandse musea. Van materiaalexperiment in Stedelijk tot Theo Jansen in het Kunstmuseum.

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Expo ‘Roaring Twenties’ toont non-binaire feestpakjes en stijlvol minimalisme van toen én nu

Aan de hand van kunst, mode en design vergelijkt de sprankelende expositie ‘The Roaring Twenties’ de onstuimige jaren twintig van de vorige en deze eeuw. Van revue-ster Josephine Baker en het badpak voor mannen naar Beyoncé en 3D-printen.

De vijf dominante trends van 2021 – van natuur-inclusief en deepfakes tot theaterrevues en NFT’s

De vijf dominante trends van 2021 – van natuur-inclusief en deepfakes tot theaterrevues en NFT’s

Het ‘Dutch Designers Yearbook’ is een kloek overzicht van 2021. Een preview van dit jaarboek aan de hand de hoogtepunten – van natuur-inclusief design en virtuele expo’s tot deep fakes of theaterrevues.

Dit waren de vijf meest gelezen stukken op DesignDigger in 2021

Dit waren de vijf meest gelezen stukken op DesignDigger in 2021

Wat waren de meest spraakmakende events van 2021? Welke personen haalden het nieuws? Voordat wij ons opmaken voor 2022 wordt nog één keer teruggeblikt op afgelopen jaar.

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Zo woont architect Mels Crouwel – modern monument aan Noord-Zuidlijn

Een monumentaal wevershuis in Amsterdam is door architect Mels Crouwel verbouwd tot een eigentijds woonhuis. In het strakke design zijn de sporen van de rijke geschiedenis zichtbaar gebleven.

Deel 3 (slot) van de nieuwe podcast-serie  Designers write: ‘Over de valkuilen van duurzaam ontwerpen’

Deel 3 (slot) van de nieuwe podcast-serie Designers write: ‘Over de valkuilen van duurzaam ontwerpen’

‘Designers write’ is een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. Vandaag het afsluitende deel 3: Dit gaat pijn doen!

IMM Köln wordt een jaar doorgeschoven – eerste designevent van 2022 afgelast

IMM Köln wordt een jaar doorgeschoven – eerste designevent van 2022 afgelast

Daar gaan we weer. Het eerste designevent van 2022 – de meubelbeurs IMM Köln – is afgelast. De organisatie verwacht het event pas in 2023 op het verwachte niveau te kunnen realiseren.

Deel 2 van de nieuwe podcast-serie  Designers write: ‘What design can NOT do’

Deel 2 van de nieuwe podcast-serie Designers write: ‘What design can NOT do’

‘Designers write’ is een nieuwe serie van drie podcasts over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. Vandaag deel 2 – Wie wijn ‘wij’?

Dutch Invertuals lanceert online-expo ‘Objects for a New Kind of Society’

Dutch Invertuals lanceert online-expo ‘Objects for a New Kind of Society’

Het Eindhovense platform Dutch Invertuals presenteert werk van elf ontwerpers in en speciaal gecreëerde website. De digitale expositie sluit aan de bij de fysieke manifestatie op de laatste DDW in oktober 2021.

Simone Post ontwerpt kleurrijke muurschildering voor hoofdkantoor Vlisco

Simone Post ontwerpt kleurrijke muurschildering voor hoofdkantoor Vlisco

De Rotterdamse ontwerper Simone Post heeft met de grootste muurschildering van Nederland een spectaculaire make-over van het hoofdkantoor van Vlisco gerealiseerd. De wilde, kleurrijke schildering is geïnspireerd op haar wandkleden ‘Wildflowers’.

Nieuwe podcast ‘Designers write’ verkent rol van ontwerper in maatschappelijke crises van nu

Nieuwe podcast ‘Designers write’ verkent rol van ontwerper in maatschappelijke crises van nu

‘Designers write’ is een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. De komende weken presenteert DesignDigger alle drie edities.

Digging back – 2011

Design Digger blikt terug op een turbulent design-decennium. In de jaren tien gaven de avontuurlijke en kunstzinnige ‘Dutch Designers’ het stokje over aan een aanstormende post-crisis ontwerpgeneratie met een focus op maatschappelijke thema’s als zorg, het klimaat en inclusiviteit. De 3D-printer kwam, zag… maar overwon vooralsnog niet. En na een krachtige retro-beweging eindigen de jaren tien toch uitbundig met innovatieve materialen en expressieve kleuren.

Droog goes digital

Tien jaar geleden werd er tijden Milan Design Week nog reikhalzend uitgekeken naar de presentatie van het platform Droog. De presentaties in Milaan worden gebruikt om actuele thema’s aan te snijden. Dit jaar is dat downloadable design, een collectie digitale ontwerpen op basis waarvan met computergestuurde freesmachines , 3D-printers of op ambachtelijke wijze kant-en-klare producten kunnen worden gemaakt. Wat Droog lanceert is slechts een online-platform waar deze digitale ontwerpen kunnen worden gedownload. Consumenten kunnen met deze digitale productie-specificaties het ontwerp zelf of door anderen laten maken.

Droog – Downloadable design

Dit platform, dat  Make-me.com zal heten, zou later dat jaar online gaan. Het kwam er niet van . Droog blijkt niet alleen te vroeg maar ook te optimistisch over de introductie van 3D-printen als volwaardige productietechniek. Maar in Milan baart Droog er veel opzien mee.

Droog – Downloadable design

Een nieuw icon: de Endless Chair van Dirk van der Kooij

Niet meer voor te stellen maar even leek het erop dat Dirk van der Kooij (1984) niet mocht afstuderen aan de Design Academy Eindhoven. Zijn omgebouwde robotarm waarmee hij zelf stoelen uitprintte kon de eindexamencommissie door technische haperingen niet overtuigen. Inmiddels is Dirk van der Kooij een internationaal bekende naam. De oorspronkelijke Endless Chair, die is opgebouwd uit vingerdikke plastic draden, is een echte klassieker.

Dirk van der Kooij

In zijn werkplaats staan inmiddels meerdere robotarmen, afdankertjes uit de Chinese auto-industrie. Gewoon een heel simpele machine eigenlijk die pallets verplaatst. Door de software aan te passen en een spuit aan het uiteinde te monteren, print de machine nu stoelen van lange draden van gerecycled plastic van oude koelkasten. Deze techniek heeft Van der Kooij zo verfijnd, dat ik stoelen, een salontafel en lampen in verschillende afmetingen kan printen. De lampen zijn van transparante kunststof, die is vervaardigd van gerecyclede cd-hoesjes. Het kán dus wel, een iconische meubel dat is 3D-geprint en dat ook nog eens voor iedereen toegankelijk is.

Studio Marcel Wanders voor KLM

De definitieve acceptatie van Dutch design als marketing tool zijn het servies en de drinkbekers  die Marcel Wanders ontwerpt voor KLM.

Brittaina rules

Van Brexit had nog niemand gehoord en Groot-Brittannië – of eigenlijk: Londen – roest zich nadrukkelijk op het internationale designtoneel. Spraakmakende nieuwe interieurlabels zijn Decode, Channels, Modus en Pinch – niet toevallig merknamen die niet zouden misstaan op de doos van een computergame. Opvallende nieuwkomer is ook Another Country, dat combineert de klassieke Britse countrystyle en Scandinavisch minimalisme met verfijnde afwerking van Italiaanse design.

Another Country

Daarnaast kregen bestaande meubelmerken SCP en Isokon, dat al in de jaren dertig meubels van de grote modernist Marcel Breuer produceerde, een grote metamorfose. Wat ze gemeen hebben is de klassieke countrystyle met een hedendaagse want minimalistische twist. Het is degelijk en exclusief tegelijk; de term modernist chique is reeds gevallen. Ook opvallend: veel collecties worden ambachtelijke geproduceerd op eigen bodem. Marketing is even belangrijk als het ontwerp: om Another Country onder de aandacht te brengen wordt een pop-upstore geopend in Harrods. In samenwerking met de glossy Monocle is een gelimiteerde oplage bankjes gelanceerd. Het combineren van traditie en hype, laat dat maar aan de Britten over.

Isokon

Prouvé RAW Collection

Een opmerkelijke samenwerking is die tussen de erfgenamen van Jean Prouvé, meubelfabrikant Vitra en het Nederlandse denimmerk G-Star. Opvallend Want waarom moet het nuchtere utiliteitsdesign van Jean Prouvé nou een update krijgen door zo’n überhippe spijkerbroekenfabrikant? Maar de inbreng van G-Star aan de zeventien nieuwe meubels van de Prouve RAW Collection subtiel.

Stoelen zijn níet bekleed met spijkerstof en een lamp is afgewerkt zónder ritsen of een leren riem. Er is juist gekozen voor authentieke materialen als blank eiken en ongepolijst aluminium en een ‘modernistische’ kleurpalet van donkergrijs, roomwit, Bordeauxrood en zwart. Ook al is de maatvoering aangepast aan nieuwe ergonomische inzichten, de vorm blijft onmiskenbaar van Prouvé. Echt zichtbaar is de G-Star inbreng bij de fotografie en de vormgeving van de folders en ander reclame.

Vitra – Raw Prouvé
Vitra – Raw Prouvé

Rop van Mierlo

Grafisch vormgever Rop van Mierlo schildert dieren op nat papier waardoor ze een pluizige vorm krijgen en soms zelfs wat wazig zijn. De dieren vullen het papier en houden het midden tussen functionele illustraties en kunstzinnige impressies van de dierenwereld.

Rop van Mierlo

Toeval en onzekerheid in het maakproces en eindresultaat vormen een belangrijk onderdeel van zijn ontwerpstijl. De spanning van herkenning (“een pinguin!”) en abstractie (“of toch een panda?”) maakt zijn werk intrigerend en uniek. Van Mierlo al werd onderscheiden met een Dutch Design Award voor zijn eigenzinnige boek Wild Animals.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *