INTERVIEW  Dirk van der Kooij: “Ik word gewoon geil van dikke klodders plastic”

INTERVIEW Dirk van der Kooij: “Ik word gewoon geil van dikke klodders plastic”

De ‘Stop Stool’ is de nieuwste creatie van ontwerper Dirk van der Kooij. Net als zijn overige producten is ook dit eigenzinnige ontwerp met een zelfontwikkelde productietechniek vervaardigd van afvalplastic. “Je ziet in een oogopslag hoe mijn meubels zijn gemaakt.”

Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

Marjan van Aubel lanceert lamp met zonnepanelen ‘Sunne’ op Kickstarter

De lamp ‘Sunne’ van de Amsterdamse ontwerper Marjan van Aubel brandt op zonne-energie. “Ik stel me een toekomst voor waarin alle objecten autonoom zijn en zichzelf van stroom kunnen voorzien door middel van zonne-energie ontwerp.”

Vierdaagse editie van designbeurs OBJECT Rotterdam start op 1 juli

Vierdaagse editie van designbeurs OBJECT Rotterdam start op 1 juli

De 9de editie van designbeurs Object Rotterdam is van 1 tot en met 4 juli, evenals de voorgaande jaren in het monumentale HAKA-gebouw.

INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”

INTERVIEW Floris Schoonderbeek: “Fieldtrips door de natuur geven onverwachte inspiratie”

Met een zelfgebouwd design-lab reed de Floris Schoonderbeek door Nederland. Op locatie werkte hij samen met experts uit verschillende disciplines. Recalculating Route noemt Schoonderbeek dit onconventionele ontwerpproces. “Door te werken in situaties die je niet kent, wordt je gedwongen om je open te stellen voor de ideeën van een ander.”

Theo Ploeg – Tech Talk #2 “Luisteren is het nieuwe kijken”

Theo Ploeg – Tech Talk #2 “Luisteren is het nieuwe kijken”

Elke laatste vrijdag van de maand laat Theo Ploeg zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Vandaag: Waarom audio het nieuwe hip is

Grafisch ontwerpers doen met ruim 160 alternatieve verkiezingsposters een dringende stemoproep

Grafisch ontwerpers doen met ruim 160 alternatieve verkiezingsposters een dringende stemoproep

Algemene Beschouwingen is oproep aan Nederlandse ontwerpers voor een alternatieve verkiezingsposter te ontwerpen. Op de verkiezingsdag 17 maart wordt er ook één winnende poster gekozen.

Floris Schoonderbeek ontwikkelt nieuwe productlijn op roadtrips met expert meet-ups

Floris Schoonderbeek ontwikkelt nieuwe productlijn op roadtrips met expert meet-ups

Zijn nieuwe collectie Floris Schoonderbeek heeft zijn nieuwste collectie ontwikkelt op roadtrips met zijn zelfgebouwde ontwerp-lab, de ‘fieldstation’. Tijdens dit veldonderzoek werkt hij samen met uiteenlopende experts.

Forbo lanceert serie filmportretten van ontwerpers en architecten

Forbo lanceert serie filmportretten van ontwerpers en architecten

De producent van linoleumvloeren lanceert sfeervolle portretten van onder meer Christien Meindertsma en architect Remi Versteeg.

Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks

Digitale editie van FASHIONCLASH biedt virtuele modeshows en online-talks

Het driedaagse modefestival bestaat uit modeshows, performances, exposities, cross-overs met theater en dans, fashion talks en expertmeetings. Dit jaar zijn alle events uitsluitend online te bezoeken.

VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”

VIDEO-INTERVIEW Carole Baijings: “Kleur is mijn liefde, de natuur mijn inspiratiebron”

‘A Pop of Colour’ heet de nieuwe Fatboy-collectie van ontwerper Carole Baijings. In een exclusief interview met DesignDigger vertelt zij over de toepassing van kleur en geometrie.

BNO-onderzoek wijst uit: “Ontwerpers somber over 2020 maar hoopvol over 2021”

BNO-onderzoek wijst uit: “Ontwerpers somber over 2020 maar hoopvol over 2021”

De helft van de ontwerpers vreest voor 2020 een afname van de omzet. Voor 2021 wordt een licht herstel verwacht. Opvallend: ontwerpbureaus zijn daarbij positiever dan de ZZP-ers.

Multifunctionele RE:Circles van Muller Van Severen verleidt met mat-zachte kleuren

Multifunctionele RE:Circles van Muller Van Severen verleidt met mat-zachte kleuren

Het Belgische designlabel Valerie Objects lanceert RE: Circles, een collectie multifunctionele ronde keukenbladen in een uitgebalanceerd kleurpalet. Het is ontworpen door het echtpaar Fien Muller en Hannes van Severen

Digging back – 2010

Design Digger blikt terug op een turbulent design-decennium. In de jaren tien gaven de avontuurlijke en kunstzinnige ‘Dutch Designers’ het stokje over aan een aanstormende post-crisis ontwerpgeneratie met een focus op maatschappelijke thema’s als zorg, het klimaat en inclusiviteit. De 3D-printer kwam, zag… maar overwon vooralsnog niet. En na een krachtige retro-beweging eindigen de jaren tien toch uitbundig met innovatieve materialen en expressieve kleuren.

Milan Design Week

Het is crisis – en dat is goed te merken op de Salone del Mobile. Zelfs Italiaanse paradepaardjes als Edra en Kartell gaan back to basics. Edra, dat normaal gesproken zwoele meubels van leer en velours uitbrengt, heeft de nieuwe collectie Barbarians gedoopt. Met kasten en lampen vervaardigd van gebroken spiegels en een simpele tafel van grove klei, ontworpen door de Braziliaanse broertjes Humerberto & Fernando Campana. Kartell verruilt de bontgekleurde plastic stoelen voor een zwarte collectie. Daardoor is overigens opeens goed te zien dat veel van die stoelen eigenlijk een schitterende vorm hebben.

Ook begint zich een stevige retro-trend te manifesteren. Zoals de heruitgave van de Sedia 1 van de Italiaanse meesterontwerper Enzo Mari. In 1974 werkte Mari aan een  serie zelfbouwmeubels waarvan deze recht-toe-recht-aan stoel in productie is genomen door het bedaagde Finse meubelmerk Artek. De stoel kan via internet worden besteld in de vorm van 13 vurenhouten plankjes en een doosje spijkers. Op internet staat een instructiefilmpje waarin Mari zelf uitlegt hoe de stoel moet worden gemonteerd.

Enzo Mari

Tot slot wordt een belangrijke trend geïntroduceerd die Milaan bijna het hele decennium zal domineren: de immersive installation. Om in het overstelpende aanbod van interieurproducten, auto’s  en zelfs champagnehuizen de aandacht van de tienduizenden bezoekers vast te houden, profileren steeds meer merken zich met zinsbegoochelende ervaringen. De Japanse ontwerper Tokujin Yoshioka presenteert in een verduisterde ruimte slechts één lamp,, die oogt als een fonkelende ster. Stellar, zoals Yoshioka zijn lamp heeft gedoopt, is een adembenemende ode aan onze levensbron, de zon.

Tokujin Yoshioka

Sony lanceert een serie prachtige producten van het Britse ontwerpersduo Barber/Osgerby in een verduisterd landschap van grijze stenen van zachte kunststof. Het terug-naar-de-baarmoedergevoel van gedempt licht en geluid in deze beklemmende omgeving Monolith blijft langer bij hangen dan de verstilde lampen met geïntegreerde luidsprekers en tv-kasten.

Barber/Osgerby

Hella Jongerius – Misfit

Hella Jongerius (1963) zoekt consequent naar manieren om unieke producten te ontwerpen die opvallen door een afwijkende vorm of verrassend materiaalgebruik. Vandaar dus de naam Misfit voor dit museale oeuvre-overzicht. Tegelijk met de expositie in het Boijmans verscheen bij de gerenommeerde uitgeverij Phaidon de gelijknamige monografie Misfit (ISBN 9780714859873), waarvoor ze samenwerkte boekontwerpster Irma Boom en kunstcritica Louise Schouwenberg.

boek Hella Jongerius

Wat Jongerius’ ambachtelijke benadering zo bijzonder maakt, is dat ze nadrukkelijk geen one-offs vervaardigt maar juist kiest voor een industriële productie. Maar wie de moeite neemt om zelf ook op onderzoek te gaan, ziet uiteindelijk juist haarfijn waar het Jongerius om is te doen: een onaangepast product ontwerpen dat door de afwijkende vorm, kleur of decoratie juist langer blijven hangen dan de voorspelbare perfectie van het cliché. En dan te bedenken dat haar meest indrukwekkende werk als art director Colour & Materials voor Vitra nog moet volgen!

Studio Joost Grootens wint Rotterdam Designprijs

Inmiddels bestaat de Rotterdam Designprijs niet meer. Maar in 2010 was dit nog dé toonaangevende prijs. De winnaar van de 2-jaarlijkse award is grafisch ontwerper Joost Grootens voor zijn baanbrekende atlassen. “Met zijn systematische ontwerpmethodiek en de heldere manier van rangschikken biedt Grootens een alternatief voor oprukkende digitalisering van het grafisch ontwerp. Een schijnbaar verouderd medium als de atlas voorziet hij daarmee van nieuwe relevantie.” Aldus de juryvoorzitter Alice Rawsthorne.

Joost Grootens

Wieki Somers – Frozen in Time

Het ambacht en het handgemaakte sierobject staan nog op een voetstuk. In de Parijse galerie Kreo lanceert de Rotterdamse Studio Wieki Somers een serie prachtige verstilde objecten die zijn geïnspireerd op een bizar natuurfenomeen.

In de jaren tachtig volgde een strenge vorst meteen op een zware een regenbui. Met als gevolg dat alles werd bedekt onder een dunne ijslaag – van elektriciteitsdraden en bomen tot fietsen en wegen. Het complete leven leek te zijn bevroren. Alsof de tijd stil stond. Dit inspireerde Somers tot het vervaardigen van Frozen in Time, een serie sierlijke objecten die zijn overgoten met een laag semi-transprante epoxy. Vazen, kandelaars en lampen leken bedekt met een ijslaag. De delicate decoraties van bloemstrengen werden daardoor functionele onderdelen als een handvat of een voet.

Wieki Somers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *