Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Alleen ontwerpers onder de 30 jaar en wonend in Amsterdam mogen meedoen aan de ontwerpwedstrijd voor het officiële relatiegeschenk van Amsterdam.

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Om nog beter te inzicht te krijgen in de interesses van onze lezers is een enquête opgesteld, met dank aan Artemis Academy Amsterdam. Invullen duurt nog geen 5 minuten.

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

Digging back – 2010

Design Digger blikt terug op een turbulent design-decennium. In de jaren tien gaven de avontuurlijke en kunstzinnige ‘Dutch Designers’ het stokje over aan een aanstormende post-crisis ontwerpgeneratie met een focus op maatschappelijke thema’s als zorg, het klimaat en inclusiviteit. De 3D-printer kwam, zag… maar overwon vooralsnog niet. En na een krachtige retro-beweging eindigen de jaren tien toch uitbundig met innovatieve materialen en expressieve kleuren.

Milan Design Week

Het is crisis – en dat is goed te merken op de Salone del Mobile. Zelfs Italiaanse paradepaardjes als Edra en Kartell gaan back to basics. Edra, dat normaal gesproken zwoele meubels van leer en velours uitbrengt, heeft de nieuwe collectie Barbarians gedoopt. Met kasten en lampen vervaardigd van gebroken spiegels en een simpele tafel van grove klei, ontworpen door de Braziliaanse broertjes Humerberto & Fernando Campana. Kartell verruilt de bontgekleurde plastic stoelen voor een zwarte collectie. Daardoor is overigens opeens goed te zien dat veel van die stoelen eigenlijk een schitterende vorm hebben.

Ook begint zich een stevige retro-trend te manifesteren. Zoals de heruitgave van de Sedia 1 van de Italiaanse meesterontwerper Enzo Mari. In 1974 werkte Mari aan een  serie zelfbouwmeubels waarvan deze recht-toe-recht-aan stoel in productie is genomen door het bedaagde Finse meubelmerk Artek. De stoel kan via internet worden besteld in de vorm van 13 vurenhouten plankjes en een doosje spijkers. Op internet staat een instructiefilmpje waarin Mari zelf uitlegt hoe de stoel moet worden gemonteerd.

Enzo Mari

Tot slot wordt een belangrijke trend geïntroduceerd die Milaan bijna het hele decennium zal domineren: de immersive installation. Om in het overstelpende aanbod van interieurproducten, auto’s  en zelfs champagnehuizen de aandacht van de tienduizenden bezoekers vast te houden, profileren steeds meer merken zich met zinsbegoochelende ervaringen. De Japanse ontwerper Tokujin Yoshioka presenteert in een verduisterde ruimte slechts één lamp,, die oogt als een fonkelende ster. Stellar, zoals Yoshioka zijn lamp heeft gedoopt, is een adembenemende ode aan onze levensbron, de zon.

Tokujin Yoshioka

Sony lanceert een serie prachtige producten van het Britse ontwerpersduo Barber/Osgerby in een verduisterd landschap van grijze stenen van zachte kunststof. Het terug-naar-de-baarmoedergevoel van gedempt licht en geluid in deze beklemmende omgeving Monolith blijft langer bij hangen dan de verstilde lampen met geïntegreerde luidsprekers en tv-kasten.

Barber/Osgerby

Hella Jongerius – Misfit

Hella Jongerius (1963) zoekt consequent naar manieren om unieke producten te ontwerpen die opvallen door een afwijkende vorm of verrassend materiaalgebruik. Vandaar dus de naam Misfit voor dit museale oeuvre-overzicht. Tegelijk met de expositie in het Boijmans verscheen bij de gerenommeerde uitgeverij Phaidon de gelijknamige monografie Misfit (ISBN 9780714859873), waarvoor ze samenwerkte boekontwerpster Irma Boom en kunstcritica Louise Schouwenberg.

boek Hella Jongerius

Wat Jongerius’ ambachtelijke benadering zo bijzonder maakt, is dat ze nadrukkelijk geen one-offs vervaardigt maar juist kiest voor een industriële productie. Maar wie de moeite neemt om zelf ook op onderzoek te gaan, ziet uiteindelijk juist haarfijn waar het Jongerius om is te doen: een onaangepast product ontwerpen dat door de afwijkende vorm, kleur of decoratie juist langer blijven hangen dan de voorspelbare perfectie van het cliché. En dan te bedenken dat haar meest indrukwekkende werk als art director Colour & Materials voor Vitra nog moet volgen!

Studio Joost Grootens wint Rotterdam Designprijs

Inmiddels bestaat de Rotterdam Designprijs niet meer. Maar in 2010 was dit nog dé toonaangevende prijs. De winnaar van de 2-jaarlijkse award is grafisch ontwerper Joost Grootens voor zijn baanbrekende atlassen. “Met zijn systematische ontwerpmethodiek en de heldere manier van rangschikken biedt Grootens een alternatief voor oprukkende digitalisering van het grafisch ontwerp. Een schijnbaar verouderd medium als de atlas voorziet hij daarmee van nieuwe relevantie.” Aldus de juryvoorzitter Alice Rawsthorne.

Joost Grootens

Wieki Somers – Frozen in Time

Het ambacht en het handgemaakte sierobject staan nog op een voetstuk. In de Parijse galerie Kreo lanceert de Rotterdamse Studio Wieki Somers een serie prachtige verstilde objecten die zijn geïnspireerd op een bizar natuurfenomeen.

In de jaren tachtig volgde een strenge vorst meteen op een zware een regenbui. Met als gevolg dat alles werd bedekt onder een dunne ijslaag – van elektriciteitsdraden en bomen tot fietsen en wegen. Het complete leven leek te zijn bevroren. Alsof de tijd stil stond. Dit inspireerde Somers tot het vervaardigen van Frozen in Time, een serie sierlijke objecten die zijn overgoten met een laag semi-transprante epoxy. Vazen, kandelaars en lampen leken bedekt met een ijslaag. De delicate decoraties van bloemstrengen werden daardoor functionele onderdelen als een handvat of een voet.

Wieki Somers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *