Nieuws

‘Corona-prooff’ Dutch Design Week met beperkt studiobezoek en uitgebreid online-programma

Dutch Design Week (17-25 oktober) in Eindhoven verandert dit jaar ingrijpend. In overleg met de gemeente Eindhoven en Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost is besloten dat een evenement met de gebruikelijke 350 duizend bezoekers niet realistisch is. Daarom zullen er geen grote centrale locaties worden ingericht; ook de georganiseerde vervoersopties worden geschrapt. Wel wordt er een beperkt aantal studiobezoeken aangeboden voor geselecteerde, veelal professionele bezoekers. “We gaan deze editie niet voor kwantiteit maar voor kwaliteit. Een compact programma biedt meer ruimte voor intimiteit, verdieping en relevantie. Daarmee sluit het evenement toch goed aan bij deze tijd”, aldus DDW-directeur Martijn Paulen.

Martijn Paulen – FOTO Jeroen van der Wielen

Daarnaast wordt een uitgebreid online-programma opgetuigd. “De plannen daarvoor zijn wij nu aan het uitwerken. De komende weken en maanden zal meer daarover bekend worden”, aldus Paulen. Vast staat in elk geval dat de deelnemers prominent worden uitgelicht op een sterk verbeterd digitaal DDW-platform. Ook worden nieuwe online formats ontwikkeld, waaronder gestreamde DDW Talks, zoom-interviews, video’s en andere unieke content. “Hiermee kunnen ook ruimte bieden aan de ontwerpers en partners die niet fysiek in Eindhoven kunnen deelnemen.”

Martijn Paulen: “We gaan deze editie niet voor kwantiteit maar voor kwaliteit.”
Foto Max Kneefel

Geen Klokgebouw

De afgelopen maanden zijn diverse scenario’s onderzocht, waaronder een afgeslankt Klokgebouw waar drieduizend bezoekers per dag een vaste route konden volgen. “Maar telkens als deze scenario’s waren uitgewerkt konden ze meteen in de prullenbak, omdat de veiligheidssituatie weer was veranderd.” Uiteindelijk bleek een regulier bezoekersprogramma onhaalbaar. “Daarom dit jaar geen Klokgebouw of geen Veemgebouw. Dit zijn de blockbusters van DDW dus dat was even sikken.” Partner-events als Manifestations gaan vooralsnog wel door; hoe is nog de vraag. De optie om van DDW een testlab te maken voor diverse ontwerpen met betrekking tot de anderhalvemeter samenleving bleek evenmin haalbaar. “Beheersbaarheid en veiligheid is uiteindelijk belangrijker dan experiment en innovatie. Maar dat individuele ontwerpers en instellingen zullen inspelen op de actualiteit is logisch.”

Het Klokgebouw

Graduation Show

In nauwe samenspraak met de Eindhovense ontwerpers is een “gedecentraliseerd” programma ontwikkeld. “De vraag vanuit de design community om een live programma aan te bieden was groot. Ontmoeting is een essentieel onderdeel van DDW. De eerste keer dat wij letterlijk aan tafel konden met een afvaardiging van Eindhovense ontwerpers hadden wij kippenvel.” Bij dit bottom-up programma ligt de focus op relevante ontmoetingen tussen de deelnemende ontwerpers en professionele bezoekers. “Daarmee gaat de organisatie terug naar de kern waar vanuit DDW ooit is gestart en blijft zij trouw aan haar DNA, de ontwerper die centraal staat.” Ook komt er een Graduation Show van de Design Academy. “Hoe deze eruit gaat zien, staat nog niet vast.”

De organisatie van DDW zal de protocollen voor deze studiobezoeken de komende maanden verder uitwerken. Uitgangspunt hierbij is zijn de richtlijnen en het advies van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Concreet betekent dit dat alle deelnemers per afgesproken tijdslot een maximumaantal bezoekers krijgt toegewezen op basis van het netto beschikbare vloeroppervlakte van de exporuimte, bijvoorbeeld tien, dertig of het maximum van honderd personen. Daarnaast zal er een maximumaantal DDW bezoekers per dag gelden om druk op de stedelijke infrastructuur te voorkomen. Musea als het Van Abbe en MU zullen werken reserveringen met vaste timeslots.

Landelijke uitstraling

Vooralsnog zijn er nog geen concrete plannen om de focus van DDW van Eindhoven te verleggen naar landelijke spreiding van het fysieke programma, al dat wordt ook niet uitgesloten. “Vooralsnog is de uitdaging om de bestaande plannen goed uit te werken is groot genoeg. Maar als de afgelopen maanden ons iets hebben geleerd is het wel dat dingen soms razendsnel kunnen veranderen. Wij richten ons op de mogelijkheden die nu realistisch zijn. Natuurlijk kan het zijn dat randvoorwaarden verder versoepelen, of juist strakker worden. We zullen daar samen met de ontwerpers adaptief mee omgaan. ”

Het is de intentie dat DDW ook dit jaar in elk geval de volle negen dagen zal duren. “Wij kijken naar opties om het festival misschien wel langer te laten duren. Er zijn ontwerpers die al hebben geopperd dat ze ook de daaropvolgende maanden een dag per week hun open studio willen stellen voor professionals. Als DDW zouden wij dan een bemiddelende rol kunnen spelen.”

Ontwerpers en instellingen in Eindhoven kunnen zich vanaf 15 juni hier aanmelden voor deelname.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *