Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Alleen ontwerpers onder de 30 jaar en wonend in Amsterdam mogen meedoen aan de ontwerpwedstrijd voor het officiële relatiegeschenk van Amsterdam.

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Om nog beter te inzicht te krijgen in de interesses van onze lezers is een enquête opgesteld, met dank aan Artemis Academy Amsterdam. Invullen duurt nog geen 5 minuten.

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

Vlaamse safari langs ‘design met dieren’ – deel 2

In het Vlaamse stadje Genk opent kunstenaar Koen van Mechelen deze zomer zijn nieuwe kunstcentrum Labiomista. Aanleiding voor een roadtrip langs dieren, design en kunst, waarbij al een tussenstop werd gemaakt bij de Verbeke Foundation in Kemzeke (tussen Antwerpen en Brugge). Nu wordt de expositie Dieren Op Maat in het Design Museum in Gent bezocht.

Mens en dier zijn de afgelopen duizenden jaren steeds meer met elkaar vervlochten. Op de eerste rotstekeningen stonden immers bizons afgebeeld. Soms is de band hecht en wederkerig, bijvoorbeeld bij aaibare huisdieren of blindengeleidehonden. Een metgezel. Soms is de verhouding functioneel, zoals de koe die melk geeft en de kip die eieren legt. En steeds vaker is de verhouding volledig uit balans; bij dierproeven bijvoorbeeld. Of als dieren worden gezien als jachttrofee of modeaccessoire.

Aan de hand van deze complexe vragen verkent de expositie Dieren Op Maat van de Duitse curator Tanja Seiner de soms liefdevolle en vaak ongelijke maar altijd veranderende relatie tussen mens en dier. En natuurlijk de rol die design hierbij speelt of kan spelen. In de zoektocht naar de ‘juiste balans’ creëren ontwerpers producten die de emancipatie van dieren bevordert. Ook onderzoeken ze alternatieven voor dierlijke grondstoffen. Tegelijkertijd ontwerpen ze scenario’s die naar de toekomst kijken – welke positie hebben dieren in het Antropoceen? De manier waarop ontwerpers zich verhouden tot dieren is in Dieren Op Maat onderverdeeld in drie thema’s.

In Metgezellen + Tegenhangers wordt de fascinatie van de mens voor dieren onderzocht. Soms worden menselijke emoties en gedrag geprojecteerd op dieren; denk aan de vele kattenfilmpjes en de beauty clinics voor honden. Tegelijk waant de mens zich superieur aan het dier en gebruikt het voor bont of als speeltje.

Grondstoffen en Alternatieven biedt een kritische blik op onder meer de bio-industrie voor vlees. In hoeverre is kweekvlees – denk aan het In Vitro Cookbook van Next Nature Network – een alternatief. Ook te zien hier is het project Herbast waarin food designer Marije Vogelzang speelt met verwachtingen door vegaburgers zo vorm te geven dat ze afkomstig lijken van fantasiedieren. En wat zijn de ethische grenzen aan het kweken van dieren? Geoorloofd indien dieren worden gebruik om menselijke transplantatie-organen te kweken? En verboden indien dieren worden genetisch worden gemanipuleerd voor hogere vleesopbrengst?

Tot slot wordt met Optimalisatie + Toekomstvisie ingezoomd op welke rigoureuze veranderingen op til staan. Zijn de levende wezens die tegenwoordig worden gecultiveerd in laboratoria überhaupt nog wel dieren? En wat zijn hun rechten? Wat als bijvoorbeeld een tijgerpenis op basis van stamcellen in de laboratorium wordt gekweekt, is de intelligente vraag die ontwerper Kuang-Yi Ku stelt met zijn Tiger Penis Project. Is deze tijgerpenis die niet afkomstig van een wilde tijger maar uit een kweekbakje nog wel geschikt als traditioneel Chinees geneesmiddel? Oftewel wat zijn eigenlijk de grenzen van onze liefde voor dieren die we zelf hebben gemaakt?

Het resultaat is een overzichtelijke – ietwat kleine, zou je ook kunnen zeggen – expositie die niettemin veel urgente design-en-dieren-thema’s aansnijdt. De selectie is breed en verrassend en zeer internationaal; de zaalteksten zijn leesbaar en informatief. Wat wel wringt is de afstandelijke opstelling. Een expositie die wil ingaan op de bizarre intimiteit tussen mens en dier en anderzijds de grillige dierennatuur wil schetsen, verdient een andere opstelling dan sokkels en vitrines. Kortom, er had iets meer leven in het tentoonstellingsontwerp kunnen zitten.

Dieren op Maat. Designmuseum Gent. T/m 29 september 2019. Met werk van de Nederlandse ontwerpers: Theo Deutinger, Kuang-Yi Ku, Christien Meindertsma, Next Nature Network, Basse Stittgen, Marije Vogelzang, Iris van Herpen e.a.