INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Vlaamse safari langs ‘design met dieren’ – deel 2

In het Vlaamse stadje Genk opent kunstenaar Koen van Mechelen deze zomer zijn nieuwe kunstcentrum Labiomista. Aanleiding voor een roadtrip langs dieren, design en kunst, waarbij al een tussenstop werd gemaakt bij de Verbeke Foundation in Kemzeke (tussen Antwerpen en Brugge). Nu wordt de expositie Dieren Op Maat in het Design Museum in Gent bezocht.

Mens en dier zijn de afgelopen duizenden jaren steeds meer met elkaar vervlochten. Op de eerste rotstekeningen stonden immers bizons afgebeeld. Soms is de band hecht en wederkerig, bijvoorbeeld bij aaibare huisdieren of blindengeleidehonden. Een metgezel. Soms is de verhouding functioneel, zoals de koe die melk geeft en de kip die eieren legt. En steeds vaker is de verhouding volledig uit balans; bij dierproeven bijvoorbeeld. Of als dieren worden gezien als jachttrofee of modeaccessoire.

Aan de hand van deze complexe vragen verkent de expositie Dieren Op Maat van de Duitse curator Tanja Seiner de soms liefdevolle en vaak ongelijke maar altijd veranderende relatie tussen mens en dier. En natuurlijk de rol die design hierbij speelt of kan spelen. In de zoektocht naar de ‘juiste balans’ creëren ontwerpers producten die de emancipatie van dieren bevordert. Ook onderzoeken ze alternatieven voor dierlijke grondstoffen. Tegelijkertijd ontwerpen ze scenario’s die naar de toekomst kijken – welke positie hebben dieren in het Antropoceen? De manier waarop ontwerpers zich verhouden tot dieren is in Dieren Op Maat onderverdeeld in drie thema’s.

In Metgezellen + Tegenhangers wordt de fascinatie van de mens voor dieren onderzocht. Soms worden menselijke emoties en gedrag geprojecteerd op dieren; denk aan de vele kattenfilmpjes en de beauty clinics voor honden. Tegelijk waant de mens zich superieur aan het dier en gebruikt het voor bont of als speeltje.

Grondstoffen en Alternatieven biedt een kritische blik op onder meer de bio-industrie voor vlees. In hoeverre is kweekvlees – denk aan het In Vitro Cookbook van Next Nature Network – een alternatief. Ook te zien hier is het project Herbast waarin food designer Marije Vogelzang speelt met verwachtingen door vegaburgers zo vorm te geven dat ze afkomstig lijken van fantasiedieren. En wat zijn de ethische grenzen aan het kweken van dieren? Geoorloofd indien dieren worden gebruik om menselijke transplantatie-organen te kweken? En verboden indien dieren worden genetisch worden gemanipuleerd voor hogere vleesopbrengst?

Tot slot wordt met Optimalisatie + Toekomstvisie ingezoomd op welke rigoureuze veranderingen op til staan. Zijn de levende wezens die tegenwoordig worden gecultiveerd in laboratoria überhaupt nog wel dieren? En wat zijn hun rechten? Wat als bijvoorbeeld een tijgerpenis op basis van stamcellen in de laboratorium wordt gekweekt, is de intelligente vraag die ontwerper Kuang-Yi Ku stelt met zijn Tiger Penis Project. Is deze tijgerpenis die niet afkomstig van een wilde tijger maar uit een kweekbakje nog wel geschikt als traditioneel Chinees geneesmiddel? Oftewel wat zijn eigenlijk de grenzen van onze liefde voor dieren die we zelf hebben gemaakt?

Het resultaat is een overzichtelijke – ietwat kleine, zou je ook kunnen zeggen – expositie die niettemin veel urgente design-en-dieren-thema’s aansnijdt. De selectie is breed en verrassend en zeer internationaal; de zaalteksten zijn leesbaar en informatief. Wat wel wringt is de afstandelijke opstelling. Een expositie die wil ingaan op de bizarre intimiteit tussen mens en dier en anderzijds de grillige dierennatuur wil schetsen, verdient een andere opstelling dan sokkels en vitrines. Kortom, er had iets meer leven in het tentoonstellingsontwerp kunnen zitten.

Dieren op Maat. Designmuseum Gent. T/m 29 september 2019. Met werk van de Nederlandse ontwerpers: Theo Deutinger, Kuang-Yi Ku, Christien Meindertsma, Next Nature Network, Basse Stittgen, Marije Vogelzang, Iris van Herpen e.a.