Nieuws

Vlaamse safari langs ‘design met dieren’ – deel 1

In het Design Museum in Gent staat momenteel de fascinerende expositie Dieren Op Maat. In Genk heeft bio-kunstenaars Koen van Mechelen zojuist zijn Labiomista geopend, een kunstcentrum dat geheel in teken staat van zijn ‘kosmopolitische kip’. En als er dan toch Vlaamse roadtrip wordt gemaakt, waarom dan niet aftrappen in Verbeke Foundation, dat al in 2007 opende.

In 2007 verkoopt de Vlaamse kunstliefhebber Geeft Verbeke zijn vrachtwagenbedrijf en koopt een paar hectare braakgrond langs de snelweg E34 tussen Antwerpen en Brugge. Een oude loods transformeer hij tot expositieruimte voor met kunst en design gebaseerd op levende organismen en natuurlijke processen. Daar aan vast bouwt hij afgedankte kassen, waarin hij grove sculpturen presenteert, waaronder de strandbeesten van Theo Jansen. De omliggende natuur wordt bulldozers en graafmachines geprepareerd. In de aangeharkte wildernis staan sculpturen zoals het Wasmachinehuis van Super-Use Studios en het ‘endeldarmhuis’ van Joep van Lieshout waarin kan worden overnacht.

De hele Foundation van 12 hectare omvat een bos, een vijver, serres met bomen en sierplanten, een evenementenhal, een restaurant en de twee expositieruimten. Hoewel dit conceptueel staat als een huis, is de afgelopen tien het verval binnengetreden. En dan niet alleen spinnenwebben aan de sokkels of mos op ‘anus van Joep’. De kas heeft gebroken ramen, en het Jansens strandbeest staat kreupel langs een muur. Er zijn geen bordjes en de drie werknemers lopen ietwat verdwaasd rond, alsof ze ook niet meer weten waar ze moeten beginnen met repareren of opruimen.

Wat deze onaangeharkte plek toch onweerstaanbaar maakt is dat het een anarchistische vrijplaats is waar niet de mens maar ook niet de natuur heerst. Het is feitelijk één groot natuurlijk, bijna levend kunstwerk, waardoor de fysieke aftakeling draagbaar wordt, vanzelfsprekend bijna.

Voor een overzicht van actuele exposities in Verbeke Foundation, klik hier.