Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Alleen ontwerpers onder de 30 jaar en wonend in Amsterdam mogen meedoen aan de ontwerpwedstrijd voor het officiële relatiegeschenk van Amsterdam.

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Om nog beter te inzicht te krijgen in de interesses van onze lezers is een enquête opgesteld, met dank aan Artemis Academy Amsterdam. Invullen duurt nog geen 5 minuten.

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

Japans design: harmonieuze eenvoud en verstilde schoonheid

JAPAN

De verstilde schoonheid van Japans design is meer dan een stijl. Het is verankerd in de volksaard en je ziet het dan ook in beeldende kunst, mode, kalligrafie of een theeceremonie en het verleidingspel van de geisha. Wat dit zorgvuldig gestileerde minimalisme gemeen heeft, is de poging om de essentie van een voorwerp – door Japanners omschreven als ki – te verbeelden. Vandaar dus dat streven naar eenvoud en harmonie.

Al even ‘Japans’ is een diepe verbondenheid met de natuur , wat weer een onuitputtelijke inspiratiebron is voor de perfecte harmonie. Er is een uitgesproken voorkeur voor pure en ongerepte materialen. En dat hoeft niet per se soepel zijde, glanzend bamboehout of doorschijnend rijstpapier te zijn. Waar anders dan in Japan oogt een gebouw als twee gevouwen vellen papier die aan elkaar zijn gelijmd, zoals de creaties van architect Tadao Ando.

Dat ‘Made in Japan’ een synoniem is voor hightech elektronica is een grove vergissing. De monozukuri oftewel ‘de kunst van het maken’ staat er nog steeds in hoog aanzien. Voor traditioneel aardewerk of ambachtelijk houtsnijwerk worden grif tienduizenden euro’s betaald. Maar inmiddels werkt de traditionele maakindustrie graag samen met  internationale ontwerpers, waaronder ook veel Nederlanders. Dit moderne design uit Japan voorziet de eeuwenoude traditie met een vleugje kosmopolitisch grandeur. Maar onveranderd is de verstilde schoonheid.

TOP 3 MERKEN

Karimoku New Standard

Al meer dan 70 jaar produceert Karimoku meubels van hoogwaardig eikenhout en lokale soorten uit de eigen bossen. In 2009 lanceerde de fabrikant de frisse collectie New Standard met meubels van jonge Japanse en Europese ontwerpers, waaronder Scholten & Baijings. De duurzame collectie (de fabriek staat naast het bos en voor elke boom die wordt gekapt wordt een nieuwe geplant) is speels en avontuurlijk maar toch stijlvol en dus toch harmonieus. Dit Japans design voor beginners is zeer succesvol; Karimoku New Standard is inmiddels het bekendste Japanse meubelmerk – buiten Japan, dat wel.

Scholten & Baijings – Karimoku

Japan Creative

Niet echt een merk maar meer een platform om traditionele Japanse bedrijven te koppelen aan avontuurlijke ontwerpers uit het buitenland. Een soort Droog maar wel verfijnd en zonder de concepten. Dit heeft bijzondere producten opgeleverd, waaronder een ragfijn ijzeren waterketel van de metaalwerkers van Oigon, ontworpen door Japan-freak Jasper Morrison.

Maruni

Ook Maruni maakt duurzame meubels uit een eigen bos. De collectie is klassieker en feitelijk meer Japans dan die van Karimoku New Standard. Al slaat de Hiroshima collectie, vernoemd naar de geboortestreek van de oprichter, ook buiten Japan goed aan. Deze collectie van Naoto Fukasawa (wéér hij!) uitstraling is sereen en tijdloos.

DE DUURZAME PIONIER

Shigeru Ban pionierde al met circulaire gebouwen van hout en karton toen de hippe recycle-architecten van nu nog uit een plastic kinderbeker dronken. Voor de Zwitserse kartonfabrikant WB Form ontwierp Shigeru Ban een meubelcollectie, aanvankelijk voor zijn eigen huis en de tafels en stoelen hebben dan ook een aangename no-nonsense uitstraling.

DE WEGBEREIDER

Shiro Kuramata (1934 – 1991) is de eerste Japanse ontwerper met voet aan de Europese grond als hij in 1977 de S-Cabinet voor Cappellini ontwerpt, een smalle ladenkast die sierlijk als een S omhoog golft. Later volgens succesvolle voor het ontwerpplatform Memphis, waarin hij ranke Japanse vormen combineert en postmoderne materiaal-extravaganza. Zo maakt hij een doorzichtige stoel van plexiglas waarin bloemknoppen zweven; deze Miss Blanche (1988) wordt in 2015 geveild voor bijna 300 duizend euro. Maar zijn meest iconische werk is de How High The Moon, een geometrische gaasstoel voor Vitra.

ARITA 2016

Japans aardewerk is wereldberoemd. Toch daalden de verkoopcijfers alleen maar. De collectieve aardewerkindustrie van de vooraanstaande porseleinregio Arita besloot de handen ineen te slaan en een eigentijdse collectie uit te brengen waaraan meer dan veertig bedrijven deelnamen. Vervolgens werden er twintig Europese en twitnig Japanse geselecteerd om een eigentijdse collectie te ontwerpen. De artdirector van dit waanzinnige Arita 2016 project zijn het Nederlandse duo Scholten & Baijings en Teruhiro Yanagihara. De subtiele collectie van deze Japanse ontwerper sneeuwde wat onder bij het Nederlandse geweld maar is wonderschoon.

MUJI

Misschien wel het meest ‘ki’ van al het Japans design zijn de huishoud-, reis- en kantoorartikelen van het warenhuis Muji – de Japanse HEMA zou je kunnen zeggen. Met dat verschil dat de 7000-plus producten van een wonderschone eenvoud en uiterst functioneel zijn, en bovendien betaalbaar. Het merk (sinds 1980) heeft een anticonsumptie boodschap; zo worden geen plastic verpakking gebruikt, zijn de kleuren beperkt en voert het een no logo policy. Niets mag afleiden van de essentie, niet waar. Een echte Muji klassieker is het witte T-shirt met een wit rubbervlak op borsthoogte om je eigen logo te tekenen. Het warenhuis heeft inmiddels volgers of mujirers met een religieuze fanatisme. Een minpunt: Nederland is zo’n beetje het enige land waar het stijlvolle no-nonsense Muji-design nog niet verkrijgbaar is.  De webshop levert slechts een beperkte selectie producten en het dichtstbijzijnde filiaal is in Düsseldorf.

DE SUPERSTERREN

Naoto Fukasawa

Misschien wel de bekendste en meest invloedrijke nog levende Japanse ontwerper. Naast meubels voor grote merken als Vitra en B&B Italia is hij adviseur bij MUJI en oprichter van het het elektronicamerk plusminuszero. Misschien wel zijn meest elementaire ontwerp is de aluminium stoel Deja Vu voor het Italiaanse label Magis. Vier poten, een zitting en een rugleuning. Zo simpel kan schoonheid zijn.

Nendo

Achter de succesvolle ontwerpstudio Nendo schuilt Oki Sato (1977). Naast de ‘klare lijn’ hanteert hij een droge humor, die zijn ontwerpen vriendelijk maken. Opvallend is ook de manische productiviteit: hij heeft inmiddels meer dan 400 onweerstaanbare producten ontworpen in zijn studio’s in Tokio en Parijs. De Gaku voor Flos is niet alleen een lamp maar ook een stilleven. Een bloemstukje in een lijst uitgevoerd in één simpele zwarte outline.

Tokujin Yoshioka

Bij Tokujin Yoshioka versmelten natuur, techniek en kunst met elkaar in meubels die betoveren en verleiden. Deze alleskunner ontwerpt meubels, interieurs en fabelachtige kunstinstallaties. Niet voor niets verkoos het Amerikaanse tijdschrift Newsweek hem tot een van de 100 meest invloedrijke Japanners. De Moon Chair (Moroso) houdt het midden tussen de Panton Chair en de plastic kuipstoel van Eames. Maar dan rank en tegelijkertijd massief.