Nieuws

Architect david chipperfield ontwerpt minimale koffiezetter voor alessi

Sommige ontwerpen zijn zo goed, wat zou je daar nog aan kunnen veranderen. Of moeten veranderen. De Moka van Bialetti bijvoorbeeld. Deze achthoekige percolator is een van de 1000 onbetwiste iconen uit de 3-delige designbijbel 1000 Design Classics van uitgeverij Phaidon. In 2011 maakte Alessandro Mendini een eerbetoon aan dit ontwerp uit de jaren dertig (de precieze lanceerdatum is schimmig, zoals het hoort bij een echte icoon). De harde verticale lijnen werden vervangen door horizontale rondingen, waardoor het koffiezettertje werd een wulps ding werd. Het eerbetoon dat architect David Chipperfield nu heeft gemaakt blijft dichter bij het origineel; dat is nu eenmaal de stijl van de architect die bekend staat om zijn fijnzinnige restauratieprojecten als het Neue Museum in Berlijn.

Zijn Moka is weliswaar zwieriger door de afgeronde onderkant. Ook oogt hij wat molliger, al zijn de kenmerkende acht hoeken in tact gebleven. Het handvat daarentegen is juist eenvoudiger geworden. En eerlijk is eerlijk, zelfde grote versie voor zes koppeno ogt vriendelijker dan het strenge origineel. De mini-versie voor precies 1 kopje koffie is zelfs ronduit schattig.