Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Jonge ontwerpers gezocht voor relatiegeschenk van de burgemeester – Amsterdam schrijft prijsvraag uit

Alleen ontwerpers onder de 30 jaar en wonend in Amsterdam mogen meedoen aan de ontwerpwedstrijd voor het officiële relatiegeschenk van Amsterdam.

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Help DesignDigger nóg beter te maken en vul de enquête in. Deelnemers maken kans op een gratis boek!

Om nog beter te inzicht te krijgen in de interesses van onze lezers is een enquête opgesteld, met dank aan Artemis Academy Amsterdam. Invullen duurt nog geen 5 minuten.

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

Verlaten autokerkhof wordt verstilde filmset door lens van fotoduo Erik & Petra Hesmerg

De foto’s tonen de schoonheid van vergankelijkheid. Ze zijn gemaakt op een autokerkhof dat al meer dan een halve eeuw verlaten in de Zwitserse natuur ligt.

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

NU ONLINE: ‘Design Digger Live #5 – Ego-design’. Over doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

De talkshow van een uur is nu terug te kijken. Met als hoofdgast Mieke Gerritzen over haar boek ‘Help Je Zelf!’ Maar ook tech-fashion, e-girls en burn-out animaties.

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Zuiverende mondkapspray ‘ontworpen’ met lokale extracten als munt en laurier

Het Limburgse ontwerpcollectief SOM Tales of Perfume heeft een mondkapspray ontwikkeld waarmee een mondkapje een frisse geur krijgt. De extracten zijn uitsluitend afkomstig van lokale grondstoffen

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Red Bull heeft de primeur van het nieuwe kantoorconcept ‘habitoor’ van Casper Schwarz

Het ‘habitoor’ is een nieuw interieur voor de werkomgeving dat zo inspirerend en sociaal is, dat het thuiswerkplek aftroeft. Het is ontwikkeld door interieurarchitect Casper Schwarz.

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

De musea zijn weer open: welke designexpo’s mag je niet missen?

Zeven exposities in Nederlandse musea met één ding gemeen: een zintuiglijke ervaring van design. Met onder meer muziek in Groningen, kleur in Den Haag en gedachtespinsels in Tilburg.

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De fragiele amforen van Tomáš Libertíny groeien door co-creatie met een bijenvolk

De ontwerper laat bijen een honingraat bouwen op een metalen structuur als ode aan vergankelijkheid. Nu te zien in Rademakers Gallery.

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Esther Stam van Studio Modijefsky: “Onze interieurs moeten de mood van gasten versterken”

Een interview de oprichter van Studio Modijefsky. Al meer dan tien jaar drukt zij een stempel op hippe horeca, die in Amsterdam in het bijzonder. Interieurarchitect en oprichter Esther Stam maakt de balans met het boek Making Space.

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Weggeefactie: koffietafelboek ‘Wasted’ is ook handleiding voor circulair design

Dertig internationale ontwerpstudio’s die oplossing bieden voor het groeiende afvalprobleem worden uitgelicht. Waaronder ook drie uit Nederland: Sanne Visser, Super Local en Simón Ballen. En oh ja, we geven ook een exemplaar weg aan de eerste inzender naar info@designdigger.nl!

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Organische sieraden van Isaac Monté verzamelen gezondheidsdata bij ouderen

Met Prosthetic X heeft de Rotterdamse ontwerper een esthetisch alternatief ontwikkeld voor het communiceren van gegevens over de mentale en fysieke gezondheid van ouderen. De privacy blijft bovendien in handen van de gebruiker.

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Design Digger Live #5 – Ego-design: doe-het-zelf ontwerp van onze identiteit en emoties

Op dinsdag 24 november (20.30-21.30u) focust de talkshow met hoofdgast Mieke Gerritzen op ‘self design’. Het event wordt live-gestreamed vanuit Pakhuis de Zwijger.

Duits design: stijlvol comfort en ingetogen vormen

Bij Duits design denk je al snel aan stoer, degelijk en technocratisch. Producten die het niet moeten hebben van hun swingende curven maar van een hoog gebruiksgemak en lange levensduur. Saai maar sterk. Maar er is iets veranderd bij onze Oosterburen. Humorloos en voorspelbaar is smaakvol en avontuurlijk geworden. Het moderne Duitse design is stijlvol comfort en ingetogen vormen maar ook verfijnd materiaalgebruik en verrassende details. Design zum haben.

DE ICONEN

Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) is een grondlegger van de befaamde kunstacademie Bauhaus en bedenker van het designdogma ‘less is more’. In de jaren dertig zou hij voor de Nazi’s naar de Amerika vluchten, waar hij zou uitgroeien tot een van de meest invloedrijke architecten van de 20ste eeuw. Maar zijn bekendste ontwerp – de Barcelona Chair – ontwierp hij voor het Duitse paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Barcelona in 1929.

250l-c___(vo)_voblk_fz

Ingo Maurer

Al sinds de jaren tachtig is Ingo Maurer ‘s wereld beroemdste lichtontwerper met een team van zestig medewerkers en een eigen fabriek bij München. Fantasievolle lampen ontwerpen doet hij nog steeds, zo lanceerde vorig jaar op zijn 86ste nog de Blue Luzy

ingo maurer takefive

HET SUPERTRIO

Konstantin Grcic

De laatste der modernisten wordt Konstantin Grcic (1965) wel genoemd. Met zijn heldere ontwerpen maakt hij innovatieve productietechnieken, revolutionaire materialen of lichtgewicht constructies toegankelijk voor een groot publiek. Zijn Chair One met een fragiel raster van lichtgewicht aluminium op een massieve sokkel van beton is een designklassieker.

konstantin-grcic_chair-one-_magis-(2)

Werner Aisslinger

Design moet een verhaal vertellen, meent ontwerper Werner Aisslinger (1964). Zijn futuristische kuipstoel is geperst uit een zelfontwikkeld mengsel van hennep en natuurlijk bindmiddel. Zijn grote voorbeeld: Marcel Wanders. On-Duitser kán bijna niet.

aisslinger_chair_108_ok

Sebastian Herkner

Sebastian Herkner is amper 36 jaar oud en nu al de Designer of the Year 2018 in Duitsland. Zijn handschrift onderscheidt zich door onverwachte materiaalcombinaties, sierlijke vormen en een knallende kleuren, zoals de Barokke Seku Chair (Moroso).

seku_herkner-(4)

DUITSE KLASSIEKERS

Thonet

Thonet is waarschijnlijk het oudste meubelmerk ter wereld. De klassieke caféstoel Nr. 14 (sinds 1859 en daarmee de eerste industriële stoel ) is bovendien het meest verkochte én gekopieerde meubel ooit. Naast de klassieke buisstoelen (van onder meer Mies van der Rohe) en gebogen houten tafels maakt Thonet tegenwoordig ook een speelsere collectie.

thonet_214_pure_materials_ash_bright_oiled

Rolf Benz

In 1964 lanceert de jonge meubelontwerper Rolf Benz een collectie onder zijn eigen naam, dan nog een unicum in Duitsland. Met comfortabele en toch eigentijdse stoelen en sofa’s – herkenbaar aan de dikke kussens en het forse formaat – maakt Rolf Benz™ internationaal furore.

rolfbenz_388_aura_006_large

Vitra

Hoewel Vitra als sinds de oprichting in 1949 is gevestigd in het Zuid-Duitse Weil Am Rhein is het feitelijk een internationaal designmerk dat is gefundeerd op de klassiekers van het Amerikaanse echtpaar Ray & Charles Eames of de Franse modernist Jean Prouvé. Een moderne bestseller is de Poldersofa van onze eigen Hella Jongerius.

jongeriuslab_polder_sofa_80-48_00007719-®vitra-copy

GANZ LOCKER UND FREI

Een jonge ontwerpgeneratie heeft ontdekt dat design meer is dan functionele massaproducten maar ook kunstzinnige zelfexpressie en experimenteel onderzoek kan zijn.

Blond & Bieber

Het jonge ontwerpduo Blond & Bieber ontwikkelde een methode om duurzame kleurstof te maken van zee-algen. Hiermee produceert het duo de duurzame stoffencollectie  Algaemy, waarvoor het de prestigieuze Designpreis Bundesrepubliek Deutschland kreeg.

blond_bieber-algaemy-64

Steinbeisser

Steinbeisser is een experimentele collectie eetgerei uitgebracht door Martin Kullik. Denk aan een spekglad bord dat oogt als een vierkante oesterschep of een lepel met stompe spijkers in de kom, zodat je gedwongen wordt om langzaam en mindfull te eten – ‘steinbeisser’ is de Duitse vertaling voor steenbijter.

steinbesser

NEUE DEUTSCHE WELLE

De afgelopen decennia slaat een nieuwe lichting designlabels een frisse brug tussen een modernistische verleden en een eclectisch heden. De uitstraling is eerder kosmopolitisch dan Duits.

Classicon

De naam zegt het al: het deftige maar ietwat nuffige sixties design (denk aan de tv-serie Mad Men) is door dit eigenzinnige interierlabel in een eigentijds jasje gegoten. Zonder dat het vervelende retro-imitatie wordt. Bekendste ontwerp: de Bell Side Table van Sebastian Herkner

classicon-4_2_1_1

Pulpo

Pulpo is het vrijgevochten neefje in de Duitse familiestamboom. De collectie oogt fris en speels, met een voorliefde voor pastel-kleuren en postmoderne vormen uit de jaren tachtig. De bestseller: de Oda Lamp van –wéér hij – Sebastian Herkner.

oda-pulpo-sebastian-herkner-handblown-glass-lamp-competition-design_dezeen_2364_col_5

E15

Strikt genomen is E15 een Londens meubelmerk. Maar oprichter Philip Mainzer is een architect uit Duitsland, evenals de ontwerpersstal. Vooral op-en-top Duits is de strakke en sober collectie, met her en der een eigentijdse twist. Een klassieker: de Houdini Chair van Stefan Dietz.

houdini_e15_diezoffice_credits-ingmar-kurt