Nieuws

Duits design: stijlvol comfort en ingetogen vormen

Bij Duits design denk je al snel aan stoer, degelijk en technocratisch. Producten die het niet moeten hebben van hun swingende curven maar van een hoog gebruiksgemak en lange levensduur. Saai maar sterk. Maar er is iets veranderd bij onze Oosterburen. Humorloos en voorspelbaar is smaakvol en avontuurlijk geworden. Het moderne Duitse design is stijlvol comfort en ingetogen vormen maar ook verfijnd materiaalgebruik en verrassende details. Design zum haben.

DE ICONEN

Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) is een grondlegger van de befaamde kunstacademie Bauhaus en bedenker van het designdogma ‘less is more’. In de jaren dertig zou hij voor de Nazi’s naar de Amerika vluchten, waar hij zou uitgroeien tot een van de meest invloedrijke architecten van de 20ste eeuw. Maar zijn bekendste ontwerp – de Barcelona Chair – ontwierp hij voor het Duitse paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Barcelona in 1929.

250l-c___(vo)_voblk_fz

Ingo Maurer

Al sinds de jaren tachtig is Ingo Maurer ‘s wereld beroemdste lichtontwerper met een team van zestig medewerkers en een eigen fabriek bij München. Fantasievolle lampen ontwerpen doet hij nog steeds, zo lanceerde vorig jaar op zijn 86ste nog de Blue Luzy

ingo maurer takefive

HET SUPERTRIO

Konstantin Grcic

De laatste der modernisten wordt Konstantin Grcic (1965) wel genoemd. Met zijn heldere ontwerpen maakt hij innovatieve productietechnieken, revolutionaire materialen of lichtgewicht constructies toegankelijk voor een groot publiek. Zijn Chair One met een fragiel raster van lichtgewicht aluminium op een massieve sokkel van beton is een designklassieker.

konstantin-grcic_chair-one-_magis-(2)

Werner Aisslinger

Design moet een verhaal vertellen, meent ontwerper Werner Aisslinger (1964). Zijn futuristische kuipstoel is geperst uit een zelfontwikkeld mengsel van hennep en natuurlijk bindmiddel. Zijn grote voorbeeld: Marcel Wanders. On-Duitser kán bijna niet.

aisslinger_chair_108_ok

Sebastian Herkner

Sebastian Herkner is amper 36 jaar oud en nu al de Designer of the Year 2018 in Duitsland. Zijn handschrift onderscheidt zich door onverwachte materiaalcombinaties, sierlijke vormen en een knallende kleuren, zoals de Barokke Seku Chair (Moroso).

seku_herkner-(4)

DUITSE KLASSIEKERS

Thonet

Thonet is waarschijnlijk het oudste meubelmerk ter wereld. De klassieke caféstoel Nr. 14 (sinds 1859 en daarmee de eerste industriële stoel ) is bovendien het meest verkochte én gekopieerde meubel ooit. Naast de klassieke buisstoelen (van onder meer Mies van der Rohe) en gebogen houten tafels maakt Thonet tegenwoordig ook een speelsere collectie.

thonet_214_pure_materials_ash_bright_oiled

Rolf Benz

In 1964 lanceert de jonge meubelontwerper Rolf Benz een collectie onder zijn eigen naam, dan nog een unicum in Duitsland. Met comfortabele en toch eigentijdse stoelen en sofa’s – herkenbaar aan de dikke kussens en het forse formaat – maakt Rolf Benz™ internationaal furore.

rolfbenz_388_aura_006_large

Vitra

Hoewel Vitra als sinds de oprichting in 1949 is gevestigd in het Zuid-Duitse Weil Am Rhein is het feitelijk een internationaal designmerk dat is gefundeerd op de klassiekers van het Amerikaanse echtpaar Ray & Charles Eames of de Franse modernist Jean Prouvé. Een moderne bestseller is de Poldersofa van onze eigen Hella Jongerius.

jongeriuslab_polder_sofa_80-48_00007719-®vitra-copy

GANZ LOCKER UND FREI

Een jonge ontwerpgeneratie heeft ontdekt dat design meer is dan functionele massaproducten maar ook kunstzinnige zelfexpressie en experimenteel onderzoek kan zijn.

Blond & Bieber

Het jonge ontwerpduo Blond & Bieber ontwikkelde een methode om duurzame kleurstof te maken van zee-algen. Hiermee produceert het duo de duurzame stoffencollectie  Algaemy, waarvoor het de prestigieuze Designpreis Bundesrepubliek Deutschland kreeg.

blond_bieber-algaemy-64

Steinbeisser

Steinbeisser is een experimentele collectie eetgerei uitgebracht door Martin Kullik. Denk aan een spekglad bord dat oogt als een vierkante oesterschep of een lepel met stompe spijkers in de kom, zodat je gedwongen wordt om langzaam en mindfull te eten – ‘steinbeisser’ is de Duitse vertaling voor steenbijter.

steinbesser

NEUE DEUTSCHE WELLE

De afgelopen decennia slaat een nieuwe lichting designlabels een frisse brug tussen een modernistische verleden en een eclectisch heden. De uitstraling is eerder kosmopolitisch dan Duits.

Classicon

De naam zegt het al: het deftige maar ietwat nuffige sixties design (denk aan de tv-serie Mad Men) is door dit eigenzinnige interierlabel in een eigentijds jasje gegoten. Zonder dat het vervelende retro-imitatie wordt. Bekendste ontwerp: de Bell Side Table van Sebastian Herkner

classicon-4_2_1_1

Pulpo

Pulpo is het vrijgevochten neefje in de Duitse familiestamboom. De collectie oogt fris en speels, met een voorliefde voor pastel-kleuren en postmoderne vormen uit de jaren tachtig. De bestseller: de Oda Lamp van –wéér hij – Sebastian Herkner.

oda-pulpo-sebastian-herkner-handblown-glass-lamp-competition-design_dezeen_2364_col_5

E15

Strikt genomen is E15 een Londens meubelmerk. Maar oprichter Philip Mainzer is een architect uit Duitsland, evenals de ontwerpersstal. Vooral op-en-top Duits is de strakke en sober collectie, met her en der een eigentijdse twist. Een klassieker: de Houdini Chair van Stefan Dietz.

houdini_e15_diezoffice_credits-ingmar-kurt