INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

INTERVIEW “Point of no return dreigt waarin internet meer kwaad dan goed doet.” Aldus webcriticus Geert Lovink

Als de negatieve impact van het internet nog verder stijgt, dan dreigt point of no return. “Mensen zullen zich met een ‘Extinction Internet’ afkeren van hun online verslavingen. Dat zegt Geert Lovink, hoogleraar Kunst en Netwerkcultuur aam de Hogeschool van Amsterdam.

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Kunstcentrum Tetem verkent een empatische metaverse met twee interactieve installaties

Met twee interactieve tentoonstellingen onderzoekt kunstcentrum Tetem in Enschede verschillende versies van de metaverse en onze aanwezigheid daarin. “Technologie kan onze zintuigen, emoties en bewustzijn activeren.”

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

DesignDigger zoekt journalistiek schrijftalent

Door de groei van DesignDigger is er behoefte aan geschreven bijdragen. De samenwerking is op freelancebasis. Uiteraard is er begeleiding bij het schrijven van nieuwsberichten, reportages en interviews.

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab  van IDFA

Een virtuele rave en andere metaverse-ervaringen in experimentele programma DocLab van IDFA

DocLabs is het interactieve en immersive programma van het internationale documentairefilmfestival IDFA. Van11 t/m 19 november zijn op drie locaties in Amsterdam diverse filmprojecten, performances en installaties  te zien die gebruik maken van VR, AR of andere immersieve technieken. DesignDigger zet de drie highlights van DocLabs op een rij.

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

Waarom de verkoop van NFT’s van virtuele mode wél stijgt – en wat ontwerpers daarvan kunnen leren

De verkoop van NFT’s daalt, alleen al het afgelopen kwartaal met ruim 60 procent. Behalve in virtual fashion. Daarvan zijn er ten opzichte van vorig jaar juist meer verkocht. Wat verklaart het succes van deze NFT’s? En wat kunnen ontwerpers daarvan leren?

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

Met kleurrijk boek ‘Proud South’ viert Li Edelkoort de creativiteit op het opkomende zuidelijk halfrond

In het vuistdikke boek Proud South geeft trendforecaster Li Edelkoort een kleurrijke en creatieve bloemlezing van de beste mode, design, fotografie en kunst van het zuidelijk halfrond. Voor de samenstelling werkte Edelkoort samen met een team van experts uit landen als Brazilië,  Benin, India en Zuid-Afrika.

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

Vier grote installaties die je niet mag missen op Big Art

De ‘grote’ kunstbeurs BIG ART keert van 4 t/m 6 november terug naar de voormalige Bijlmerbajes. Op deze pop-up beurs zijn meer dan dertig reusachtige installaties, muurschilderingen, wandkleden, lichtsculpturen en zelfs site-specific werken te zien – en te koop. DesignDigger tipt er vier die je niet mag missen.  

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

DesignDigger organiseert gratis NFT Workshop voor ontwerpers – reageer snel want aantal plekken is beperkt

Op de gratis NFT Workshop van DesignDigger leer je alles over het ‘minten’ en ‘flippen’ van non-fundgible tokens, cryptovaluta en de blockchain. Deelname is op maandag 21 november van 15.30-18u. Er is een beperkt aantal plekken. De selectie is op basis van volgorde van aanmelding.

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

NU ONLINE: de videoregistratie van DesignDigger LIVE #12 – Metaverse: het nieuwe digitale normaal?

Editie 12 van DesignDigger LIVE was stond geheel in het teken van de metaverse. Van NFT’s tot VR-brillen, hoe realistisch is het toekomstscenario waarin ons leven zich steeds meer zal afspelen in een online universum?

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

Teleurstellende DDW moet zich opnieuw uitvinden. Maar hoe? Design uit Oekraïne wijst de weg

De formule van DDW krijgt slijtage. Het dieptepunt dit jaar: het Klokgebouw met design dat je als een beleidsnota moet lezen. De urgente en intelligente expo ‘(Home)Land’ met troostrijk design uit de Oekraïne laat zien hoe het ook kan.

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

DDW-panelgesprek over toekomst van textiel – gehost door DesignDigger, Four Leaves en De Kazerne

Het exclusieve textiellabel Four Leaves organiseert in samenwerking met DesignDigger een panelgesprek over de laatste trends in de stoffenindustrie. Het gratis event is op vrijdagochtend van 9.30-10.30u in De Kazerne als onderdeel van de DDW. Naast de drie panelleden wordt het gesprek afgetrapt met een informeel live-interview met de wereldberoemde trendforecaster Li Edelkoort.

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

Is de NFT een hype, hoax of handig? DesignDigger LIVE zoekt het antwoord op 15 november in Pakhuis de Zwijger

De hype rond NFT’s lijkt voorbij. Daarom ligt de vraag voor de hand: welk praktische kansen biedt deze nieuwe technologie voor ontwerpers en andere creatieven? Of horen we nooit meer iets van deze non-fundgible tokens? Aflevering 13 van Design Digger LIVE zoekt het antwoord in het programma De NFT – hype, hoax of handig? in Pakhuis de Zwijger op 15 november.

Duits design: stijlvol comfort en ingetogen vormen

Bij Duits design denk je al snel aan stoer, degelijk en technocratisch. Producten die het niet moeten hebben van hun swingende curven maar van een hoog gebruiksgemak en lange levensduur. Saai maar sterk. Maar er is iets veranderd bij onze Oosterburen. Humorloos en voorspelbaar is smaakvol en avontuurlijk geworden. Het moderne Duitse design is stijlvol comfort en ingetogen vormen maar ook verfijnd materiaalgebruik en verrassende details. Design zum haben.

DE ICONEN

Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) is een grondlegger van de befaamde kunstacademie Bauhaus en bedenker van het designdogma ‘less is more’. In de jaren dertig zou hij voor de Nazi’s naar de Amerika vluchten, waar hij zou uitgroeien tot een van de meest invloedrijke architecten van de 20ste eeuw. Maar zijn bekendste ontwerp – de Barcelona Chair – ontwierp hij voor het Duitse paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Barcelona in 1929.

250l-c___(vo)_voblk_fz

Ingo Maurer

Al sinds de jaren tachtig is Ingo Maurer ‘s wereld beroemdste lichtontwerper met een team van zestig medewerkers en een eigen fabriek bij München. Fantasievolle lampen ontwerpen doet hij nog steeds, zo lanceerde vorig jaar op zijn 86ste nog de Blue Luzy

ingo maurer takefive

HET SUPERTRIO

Konstantin Grcic

De laatste der modernisten wordt Konstantin Grcic (1965) wel genoemd. Met zijn heldere ontwerpen maakt hij innovatieve productietechnieken, revolutionaire materialen of lichtgewicht constructies toegankelijk voor een groot publiek. Zijn Chair One met een fragiel raster van lichtgewicht aluminium op een massieve sokkel van beton is een designklassieker.

konstantin-grcic_chair-one-_magis-(2)

Werner Aisslinger

Design moet een verhaal vertellen, meent ontwerper Werner Aisslinger (1964). Zijn futuristische kuipstoel is geperst uit een zelfontwikkeld mengsel van hennep en natuurlijk bindmiddel. Zijn grote voorbeeld: Marcel Wanders. On-Duitser kán bijna niet.

aisslinger_chair_108_ok

Sebastian Herkner

Sebastian Herkner is amper 36 jaar oud en nu al de Designer of the Year 2018 in Duitsland. Zijn handschrift onderscheidt zich door onverwachte materiaalcombinaties, sierlijke vormen en een knallende kleuren, zoals de Barokke Seku Chair (Moroso).

seku_herkner-(4)

DUITSE KLASSIEKERS

Thonet

Thonet is waarschijnlijk het oudste meubelmerk ter wereld. De klassieke caféstoel Nr. 14 (sinds 1859 en daarmee de eerste industriële stoel ) is bovendien het meest verkochte én gekopieerde meubel ooit. Naast de klassieke buisstoelen (van onder meer Mies van der Rohe) en gebogen houten tafels maakt Thonet tegenwoordig ook een speelsere collectie.

thonet_214_pure_materials_ash_bright_oiled

Rolf Benz

In 1964 lanceert de jonge meubelontwerper Rolf Benz een collectie onder zijn eigen naam, dan nog een unicum in Duitsland. Met comfortabele en toch eigentijdse stoelen en sofa’s – herkenbaar aan de dikke kussens en het forse formaat – maakt Rolf Benz™ internationaal furore.

rolfbenz_388_aura_006_large

Vitra

Hoewel Vitra als sinds de oprichting in 1949 is gevestigd in het Zuid-Duitse Weil Am Rhein is het feitelijk een internationaal designmerk dat is gefundeerd op de klassiekers van het Amerikaanse echtpaar Ray & Charles Eames of de Franse modernist Jean Prouvé. Een moderne bestseller is de Poldersofa van onze eigen Hella Jongerius.

jongeriuslab_polder_sofa_80-48_00007719-®vitra-copy

GANZ LOCKER UND FREI

Een jonge ontwerpgeneratie heeft ontdekt dat design meer is dan functionele massaproducten maar ook kunstzinnige zelfexpressie en experimenteel onderzoek kan zijn.

Blond & Bieber

Het jonge ontwerpduo Blond & Bieber ontwikkelde een methode om duurzame kleurstof te maken van zee-algen. Hiermee produceert het duo de duurzame stoffencollectie  Algaemy, waarvoor het de prestigieuze Designpreis Bundesrepubliek Deutschland kreeg.

blond_bieber-algaemy-64

Steinbeisser

Steinbeisser is een experimentele collectie eetgerei uitgebracht door Martin Kullik. Denk aan een spekglad bord dat oogt als een vierkante oesterschep of een lepel met stompe spijkers in de kom, zodat je gedwongen wordt om langzaam en mindfull te eten – ‘steinbeisser’ is de Duitse vertaling voor steenbijter.

steinbesser

NEUE DEUTSCHE WELLE

De afgelopen decennia slaat een nieuwe lichting designlabels een frisse brug tussen een modernistische verleden en een eclectisch heden. De uitstraling is eerder kosmopolitisch dan Duits.

Classicon

De naam zegt het al: het deftige maar ietwat nuffige sixties design (denk aan de tv-serie Mad Men) is door dit eigenzinnige interierlabel in een eigentijds jasje gegoten. Zonder dat het vervelende retro-imitatie wordt. Bekendste ontwerp: de Bell Side Table van Sebastian Herkner

classicon-4_2_1_1

Pulpo

Pulpo is het vrijgevochten neefje in de Duitse familiestamboom. De collectie oogt fris en speels, met een voorliefde voor pastel-kleuren en postmoderne vormen uit de jaren tachtig. De bestseller: de Oda Lamp van –wéér hij – Sebastian Herkner.

oda-pulpo-sebastian-herkner-handblown-glass-lamp-competition-design_dezeen_2364_col_5

E15

Strikt genomen is E15 een Londens meubelmerk. Maar oprichter Philip Mainzer is een architect uit Duitsland, evenals de ontwerpersstal. Vooral op-en-top Duits is de strakke en sober collectie, met her en der een eigentijdse twist. Een klassieker: de Houdini Chair van Stefan Dietz.

houdini_e15_diezoffice_credits-ingmar-kurt