Nieuws

Het beste design van 2018 – volgens de britten

De trend in 2018 werd gezet door design for humand needs. Oftewel: design dat bijdraagt aan schonere, rechtvaardigere of anderszins betere wereld. Dat Nederland daarin geen uitzondering is, blijkt uit de jaarlijkse Beasly Design Awards, de toonaangevende designprijs die vorige maand werd uitgereikt door het al even toonaangevende Design Museum in Londen. De publieksprijs voor het Beste Product ging naar de Paperfuge. Het principe is eenvoudig: van een twee draden aan een klos met een papieren schijf in het midden is een centrifuge gemaakt die duizenden omwentelingen per minuut maakt. Genoeg om bloed van plasma te onderscheiden. Dit maakt bloedonderzoek naar ziektes als malaria, HIV en tuberculose mogelijk in afgelegen en verarmde gebieden in ontwikkelende landen. Voor de prijs van 20 cent per Paperfuge kan dus al een mensenleven worden gered.

Dat zorgzaam design volledig ingeburgerd is, blijkt uit het winnen van de Publieksprijs door Surgibox. Deze luchtdichte bodybag wordt over een operatiepatiƫnt getrokken, zodat zich om een steriele omgeving om het lichaam vormt. Aan de plastic lichaamszak zitten twee armen met rubber handschoenen om te operatie uit te voeren.

8-20_paperfuge_48-20_paperfuge_3paperfuge_still5paperfuge2sb2sb5