Van materiaalonderzoek en niet-menselijk leven tot inclusief design en mode – deze tentoonstellingen mag je absoluut niet missen het komend jaar. Daarnaast verhuizen beurzen als Art Rotterdam en OBJECT Rotterdam naar nieuwe aansprekende locaties. Met als bonus de beste buitenlandse designtentoonstellingen die je kunt bezoeken zonder te vliegen.
Oltre Terra – Formafantasma
Stedelijk Museum Amsterdam, 15 februari 2025 t/m 13 juli 2025
Het Stedelijk Museum opent op 15 februari de tentoonstelling Oltre Terra, een onderzoeksproject van designstudio Formafantasma over de geschiedenis, ecologie en wereldwijde impact van wolproductie. Mensen hebben de evolutie van schapen sterk beïnvloed, maar schapen hebben ook bijgedragen aan de menselijke geschiedenis. Voortdurend verschuift de grens tussen de temmer en de getemde. De tentoonstelling onderzoekt de complexe relatie tussen mensen en schapen en kijkt naar de economische en ethische gevolgen van het verkrijgen van materialen van levende wezens.
Lees ook dit interview: Formafantasma: “Wij vertellen fictieve verhalen die waar gebeurd zouden kunnen zijn.”
De Italiaanse titel van de tentoonstelling, Oltre Terra, komt voort uit de etymologie van het Engelse woord “transhumance”, een term die het Latijnse trans (over, “oltre” in het Italiaans) en humus (grond, “terra” in het Italiaans) combineert. Transhumance beschrijft de seizoensgebonden beweging van vee tussen grasgebieden. Op eenzelfde manier is de tentoonstelling ontwikkeld vanuit een trans disciplinaire benadering, in samenwerking met ontwerpers, kunstenaars, antropologen, evolutiebiologen, juristen, curatoren, herders en boeren. Middelpunt van de tentoonstelling is de video Tactile Afferents, gemaakt door kunstenaar Joanna Piotrowska en Formafantasma. De film combineert de thema’s van de tentoonstelling op een unieke manier, met ‘aanraken’ als uitgangspunt om co-domesticatie te onderzoeken. Oltre Terra toont ook een wollen tapijt van cc-tapis, gemaakt van vier verschillende wolvezels afkomstig van twaalf ‘rustieke’ Italiaanse schapenrassen. Deze grovere vezels worden vaak gekeurd als minderwaardig materiaal, maar kunnen nog steeds gebruikt worden voor andere producten dan kleding.
Object Rotterdam
AIR Offices in Rotterdam, 14 t/m 16 februari 2025
Designbeurs OBJECT verhuist naar hartje Rotterdam. De komende editie van 14 tot en met 16 februari 2025 is in AIR, het voormalige V&D gebouw pal naast de Koopgoot. AIR is gelegen in het winkelhart van Rotterdam en is omringd door iconische gebouwen zoals De Grote Kerk, Markthal en het WTC. Hier, op loopafstand van het Centraal Station, verbindt OBJECT deze editie de Koopgoot met de creatieve community die Rotterdam rijk is. “Het centrum is een spannende plek waar ongelofelijk veel gebeurt en heel veel verschillende mensen samenkomen. Die energie en diversiteit past bij ons DNA, OBJECT staat ook nooit stil”, zegt directeur Anne van der Zwaag. Zoals altijd vertonen en verkopen ruim 100 designers er hun nieuwste creaties. Ook is er een nevenprogramma met lezingen, interviews en speciale presentaties bij design hubs in de directe omgeving.
Lees ook dit bericht over de verhuizing van OBJECT Rotterdam: Designbeurs OBJECT verhuist naar wederopbouw-icoon in hartje Rotterdam
Art Rotterdam
AHOY Rotterdam, 27 t/m 30 maart 2025
Voor het eerst ooit zal het immense zalencomplex Rotterdam Ahoy de grootste en belangrijkste hedendaagse kunstbeurs van Nederland hosten en het omtoveren tot een speeltuin van hedendaagse creativiteit. Onveranderd op Art Rotterdam is de opwindende mix van galerieën, verbluffende installaties en publiekslievelingen zoals Sculpture Park, Projections en Intersections, waar grootschalige kunstwerken en gewaagde installaties.
Vrouwen als technologie
Design Museum Den Bosch, 7 juni 2025 t/m 26 oktober 2025
Waarom hebben virtuele assistenten als Siri, Alexa en Cortana vaak een vrouwennaam en dito stem? Waarom werd de rekenkracht van computers in de jaren 40 uitgedrukt in meisjesuren? En waarom weten we eigenlijk nog steeds niet zo goed hoe voortplanting precies werkt? In de tentoonstelling Vrouwen als technologie ontdek je vier even belangrijke als problematische rollen die vrouwen (kunnen) spelen: vrouwen als huismakers, vrouwen als rekenmachines, vrouwen als broedmachines en vrouwen als lustmachines.
De tentoonstelling toont de ambivalente relatie tussen vrouwen en technologie via deze traditionele gendertyperende rollen, en laat zien hoe deze rollen gevormd zijn door technologie. Technologie zelf is daarbij allesbehalve neutraal: de ontwikkeling ervan weerspiegelt altijd de heersende maatschappelijke denkbeelden. Daarnaast ontdek je de belangrijke bijdrages die vrouwen leveren en hebben geleverd in de ontwikkeling van technologieën; in het huis, in de ontwikkeling van computers en op het medische gebied van vruchtbaarheid. We kijken hiervoor naar huidige maatschappelijke discussies en structuren, gaan terug in de tijd en speculeren over de toekomst.
More than Human
Designmuseum London, 11 juli t/m 5 oktober 2025
Zoals te verwachten van het toonaangevende designmuseum – een grootse tentoonstelling die de grenzen van design aftast. Kunst, wetenschap en radicaal denken worden samengebracht om te vragen hoe design onze planeet kan helpen floreren door de focus te verleggen van menselijke behoeften naar het niet-menselijk leven. Want waarom richt design zich traditioneel alleen op de behoeften van mensen, terwijl we naast miljarden dieren, planten en andere levende wezens bestaan? Deze baanbrekende tentoonstelling biedt een nieuw perspectief, een perspectief dat cruciaal zal zijn om de planeet te laten floreren.
Dit wordt de eerste grote tentoonstelling over een groeiende beweging van ‘meer-dan-menselijk’ design, die een nieuwe generatie internationale ontwerpers presenteert wiens praktijken het idee omarmen dat menselijke activiteiten alleen kunnen floreren naast andere soorten en systemen. Het is gemaakt in samenwerking met Future Observatory, het nationale onderzoeksprogramma van het Design Museum voor de groene transitie. Met kunst, design, architectuur en technologie zal deze tot nadenken stemmende show bezoekers radicale ideeën presenteren over hoe te ontwerpen met – en beter te begrijpen – de levende wereld.
Sculpting the Senses – Iris van Herpen
Kunsthal in Rotterdam, 27 september 2025 t/m 2 maart 2026
De tentoonstelling Sculpting the Senses debuteerde in Parijs en komt nu ook naar de Kunsthal in Rotterdam. Iris van Herpen is een van de meest avant-gardistische ontwerpers van deze tijd. Als pionier in het gebruik van innovatieve technieken binnen haar vakgebied, breekt Van Herpen met modeconventies, terwijl ze tegelijkertijd het traditionele vakmanschap van de haute couture omarmt. Sculpting the Senses presenteert honderd iconische creaties, waarin Van Herpen steeds op zoek gaat naar nieuwe vormen voor vrouwelijkheid en het uitdagen van onze opvattingen over Haute Couture. Mode, hedendaagse kunst, design en wetenschap komen samen in deze3 “zintuiglijke verkenning van het universum van de ontwerpster”, aldus een ronkende Kunsthal. Niettemin niet te missen.
Lees ook over deze expo van Iris van Herpen in het Textielmuseum: Nieuwe ‘levende’ werken DRIFT en Iris van Herpen in Textielmuseum
Catwalk!
Vitra Design Museum in Weil am Rhein – 25 oktober 2025 t/m 15 februari 2026
Catwalks zijn belangrijke onderdelen van de mode-industrie en kunnen het podium zijn voor ‘magische momenten’, aldus het Vitra Design Museum. het zijn marketingmachines en sociale evenementen, diep poëtisch en tegelijkertijd zeer gecommercialiseerd en brengen podiumontwerp, kleding, licht, geluid en de kunst van optreden samen tot een gesamtkunstwerk. Hun beelden verspreiden zich in realtime over de hele wereld en vormen ons culturele geheugen. Ze volgen steeds veranderende concepten en verhalen.
De tentoonstelling Catwalk! onderzoekt de fascinerende evolutie van de modeshow en biedt een blik achter de schermen: van de beginjaren in de salons van couturiers rond 1900 tot de spectaculaire evenementen van de 21e eeuw; van haute couture tot prêt-à-porter; van het tijdperk van supermodellen tot de viering van diversiteit; van klassieke catwalkfotografie tot de virtuele modeshow. Door middel van film- en fotomateriaal, originele catwalkstukken, uitnodigingen en rekwisieten brengt de tentoonstelling baanbrekende modeshows weer tot leven – waaronder shows van Alexander McQueen, Balenciaga, Chanel, Comme des Garçons, Dior, Gucci, Helmut Lang, Hussein Chalayan, Martin Margiela, Prada, Yves Saint Laurent en nog veel meer.