Nieuws

Magisch ‘blauw uur’ door zussen Yasmijn en Merel Karhof verbeeld in film en plaid

Ontwerper Merel Karhof en beeldend kunstenaar Yasmijn Karhof hebben de installatie Blue Hour vervaardigd die het stadium tussen wakker en slaap verbeeld. De installatie bestaat uit een film, boek en plaid en is onderdeel van de tentoonstelling Slaap! (t/m 5 januari 2025) in kunstcentrum Kade in Amersfoort.

Blue Hour – plaid

De titel Blue hour is ontleend aan het gelijknamige natuurverschijnsel waarbij de schemering voor zonsopgang en na zonsondergang de lucht en omgeving een intens blauwe kleur geeft. Dit ‘blauwe uur’ vormt het ogenblik waarop de wereld zich opent en de mogelijkheden oneindig lijken; het geeft de ruimte aan tussen wat is en wat zou kunnen zijn. De zussen Yasmijn en Merel Karhof hebben een film, boek en plaid gerealiseerd. Deze drie zijn innig met elkaar verweven, maar vormen ook op zichzelf staande kunstwerken.

Expositie Slaap!

Op de expositie Slaap! verkennen een vijftigtal kunstenaars en ontwerper het domein van de slaap en de droom. De bezoekers doorlopen de vier slaapfasen, beginnend met de fase van sluimerslaap naar lichte slaap. In deze zaal past ook heet mysterieuze blauwe uur, de overgang tussen dag en nacht (en andersom) verbeeld door Yasmijn Karhof en Merel Karhof in hun werk The Blue Hour. De kunstenaars zien in de overgang van waken naar slapen een echo van dit blauwe uur.

Blue Hour – plaid en boek

De overige drie zalen (slaap)wandelen van sluimer door de diepe slaap en (via de droom naar de grote zaal waar het bed centraal staat. De mens brengt een derde deel door in slaap: een situatie waarin we een verlaging van het bewustzijn hebben waardoor contact met de buitenwereld ontbreekt. Ons lichaam en geest komen tot rust. We geven ons eraan over, kwetsbaar en op onszelf teruggeworpen.

Slapen is net als eten en drinken een eerste levensbehoefte. Magazines staan wekelijks vol met tips & tricks voor een goede nachtrust: met de gouden regel van rust reinheid en regelmaat terugkerend als ideale vorm van slaaphygiëne. Maar waarom we slapen en wat er precies met ons gebeurt als we slapen en dromen, is nog steeds een mysterie. Met ruim vijftig kunstwerken wordt de mysterieuze maar ook onmisbare kracht van slaap ontrafeld.

Filmstill uit Blue Hour

Lapenpop

Tijdens de Slaap! kun je in specifieke dagen in september en oktober de monumentale Mannenzaal van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis bezoeken. Deze mannenzaal met bijbehorende Kapel, gebouwd in 1531, heeft nog 22 originele bedstedes, waardoor bezoekers een uniek beeld kunnen krijgen hoe de gastelingen hier gewoond hebben. In de Mannenzaal zijn verschillende kunstwerken te beleven. In de kapel vind je een reusachtige lappenpop gemaakt door kunstenaar Frank Koolen die je mag omhelzen. De pop is duidelijk niet meer nieuw. Ze lijkt vastgehouden en eindeloos geknuffeld totdat de eigenaar in slaap viel. Een repetitief hummend zingen trekt de aandacht; waardoor je het raadselachtige Adrift wordt binnengezogen van filmmaker Julika Rudelius.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *