Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Design van het Derde Rijk. Designmuseum Den Bosch

8 september 2019 - 19 januari 2020

Design Museum Den Bosch presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling van design van het Derde Rijk. Met de Volkswagen Kever, de Olympische Spelen in 1936, de swastika en de films van Leni Riefenstahl en andere belangrijke stukken uit Nederland en Duitsland. De twintigste eeuw wordt gedefinieerd door de Duitse nazi-dictatuur tussen 1933 en 1945. Goed en slecht, mooi en lelijk worden sindsdien gerelateerd aan deze belangrijke periode uit de moderne geschiedenis.

Het nazisme kwam in de kern neer op de twee beloften die Hitler aan Duitsland had gedaan in zijn politieke pamflet Mein Kampf uit 1925: Lebensraum en raciale zuiverheid van het Duitse volk. De vormgeving en de propaganda van het Derde Rijk verbeeldden de extreme en ogenschijnlijk tegenstrijdige bedoelingen van de nazi-ideologie. Enerzijds manifesteerde zich de geruststellende utopie van een nostalgische Blut & Boden-cultuur, anderzijds de verlokkingen van een voortschrijdende technologische moderniteit. Een megalomaan staats- en partij-classicisme bezegelde de claim op de historische eeuwigheid van het nazi-rijk.

De tentoonstelling Design van het Derde Rijk analyseert de betekenis van de traditionele en moderne vormgeving van de totalitaire Duitse nazi staat, die zich uitstrekt tot vandaag. De tentoonstelling maakt gebruik van belangrijke bruiklenen en expertise van grote musea en andere instituten in Duitsland en Nederland, als het Deutsches Historisches Museum te Berlijn en het Institut für Zeitgeschichte te München. In deze tentoonstelling valt niets te beleven maar veel te begrijpen.

Gegevens

Begin:
8 september 2019
Einde:
januari 19
Evenement Categorie:

Locatie

Designmuseum Den Bosch
De Mortel 4
Den Bosch, 5211 HV
+ Google Maps
Website:
www.designmuseum.nl