Nieuws

Herengracht Industrie Prijs 2021 presenteert shortlist van vijf interieurprojecten

De jury van de Herengracht Industrie Prijs 2021 heeft de vijf genomineerden bekend gemaakt. De ‘HIP’ is de enige prijs van betekenis specifiek voor interieurontwerp. De jury heeft geselecteerd op sociaal-maatschappelijke relevantie van het ontwerp. Bovendien laat de jury zich dit jaar leiden door het subthema: ‘Het interieur als verlengde van de stad’.

De vijf genomineerde projecten zijn, in willekeurige  volgorde: Forum Groningen (Dmdjs, Prast&Hooft, NL Architects), Lochal in Tilburg (Inside Outside/ Petra Blaisse, Civic Architects, Braaksma & Roos Architecten), Naturalis Biodiversity Center in Leiden (Neutelings Riedijk Architecten), RCO House in Amsterdam (Team V Architectuur) en Sweets Hotel in Amsterdam (Space & Matter).

Sweets Hotel

De Herengracht Industrie Prijs is een tweejaarlijkse award die door de industrie wordt uitgereikt aan een architect of interieurarchitect voor een in Nederland gerealiseerd interieurproject. Het aantal inzendingen was met maar liefst 145 projecten dit jaar hoger dan voorgaande edities. De genomineerde projecten worden, zodra de omstandigheden dat toelaten, bezocht door de onafhankelijke jury en begin 2021 wordt de winnaar bekend gemaakt. De jury bestaat dit jaar uit juryvoorzitter Fokke Moerel (partner/architect MVRDV), designcriticus Louise Schouwenberg (Design Academy Eindhoven), Joyce Verstijnen (Bedaux De Brouwer Architecten), Daria Scagliola (fotograaf) en Jeroen Junte (hoofdredacteur DesignDigger).

Forum Groningen

Forum Groningen

Eind 2019 heeft het grote nieuwe publieksgebouw van Groningen haar deuren voor het publiek geopend. Het Groninger Forum biedt onderdak aan onder andere: filmhuis en filmcafé, bibliotheek, museum, restaurant, dakterras, jeugdLAB, nieuwscafé, stripmuseum en VVV.
Architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser ontwierp in samenwerking met Prast Hooft het interieur van de publieke ruimtes van het tien verdiepingen tellende Groninger Forum, een gebouw ontworpen door NL Architects.

Lochal

Lochal in Tilburg

De Spoorzone in Tilburg was 150 jaar lang de ultieme werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen. Nu zijn in deze voormalige Locomotiefhal een restaurant, een bibliotheek en creatieve werkplekken gerealiseerd. Het team van Civic Architects, renovatiespecialisten Braaksma & Roos en Inside Outside heeft een integraal ruimtelijk concept gecreëerd dat binnen en buiten, het interieur en het stedelijk landschap verbindt. Het bureau Inside Outside van Petra Blaisse heeft de ruimtelijke indeling door doeken verzorgd.

Naturalis

Naturalis Biodiversity Center in Leiden

Het ontwerp voor het nieuwe Naturalis van Neutelings Riedijk Architecten vormt een duurzaam geheel van bestaande gebouwen en nieuwbouw, met voor elke functie van het instituut een specifieke vorm. De centrale ruimte is een groot en licht atrium. Vanuit deze plek zijn alle delen van het instituut met elkaar verbonden: de oudbouw met de kantoren en de depots, de nieuwbouw met de laboratoria en tenslotte het nieuwe tentoonstellingsgebouw.

RCO House

RCO House in Amsterdam

In 2019 betrok het Koninklijk Concertgebouworkest een voormalige kunstschool aan de Gabriel Metsustraat. Hiermee ging een lang gekoesterde wens in vervulling: een eigen thuisbasis voor staf en musici om te werken en te repeteren. Het pand uit 1908, een gemeentelijk monument ontworpen door architect H.P. Berlage, was niet groot genoeg voor het gewenste programma. De complexiteit van dit project van Team V Architectuur zit vooral in het verenigen van de ruimtebehoefte, de zeer hoge akoestische en technische eisen en de wensen van monumentenzorg en omwonenden.

Sweets Hotel

Sweets Hotel in Amsterdam

Sweets Hotel, een concept en ontwerp van architectenbureau Space & Matter, biedt een radicaal nieuwe manier om Amsterdam te ervaren. Verspreid over 28 van de unieke voormalige brugwachtershuizen van de stad, biedt het hotel gasten de mogelijkheid om te kiezen uit een reeks onafhankelijke tweepersoonsmini-suites, allemaal met elkaar verbonden door de beroemde grachten van Amsterdam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *