Architectuur Interieur Nieuws

HAAGSE SKYLINE SIERT FIETS-PARKING MET MUSEALE ALLURE

Een fietsparkeergarage in Den Haag heeft wanden met een spectaculair design van de Haagse skyline. Het werk van Esscher was de inspiratie.

Onder het Koningin Julianaplein in Den Haag, recht voor het centraal station, ligt een van de grootste fietsenstallingen, pardon: parkeergarages voor fietsen van Nederland. Ontwerpbureau Silo ontwikkelde een impactvol ruimtelijk concept vol architectonische referenties dat van het parkeren van je fiets een museale ervaring maakt. Door inventief lichtgebruik en een overzichtelijke routing geeft het onconventionele fietsconcept de duizenden dagelijkse gebruikers bovendien een gevoel van comfort en veiligheid.

SKYLINE VAN DEN HAAG MET EEN ZWEEM VAN ESSCHER

Oude en gloednieuwe Haagse architectuur is de basis voor één doorlopende afbeelding op de gehele lichtwand die de stalling omsluit. Gevelelementen en silhouetten van zeventien iconische gebouwen zijn subtiel in elkaar verweven tot een indrukwekkend stadslandschap: een lumineuze metamorfose van de Haagse skyline, geïnspireerd door het werk van M.C. Escher. Het ontwerp citeert oude gebouwen als de Ridderzaal, het Vredespaleis en het Kunstmuseum van Berlage, projecten van toparchitecten als Richard Meier, Bernard Tschumi, Hans Kollhoff, Cesar Pelli, KPF, Kraaijvanger, Rudy Uytenhaak, Benthem Crouwel Architects, MVSA, Zwarts & Jansma Architects en projecten in ontwikkeling van onder meer Powerhouse Company. Als je erlangs fietst, ga je in een vloeiende beweging op in de skyline van de stad. Inzoomen op een of meerdere gebouwen als je naar de fiets wandelt.

INDRUKWEKKENDE STADSENTREE VAN ACHTDUIZEND FIETSEN

Een goede aansluiting tussen fiets en trein is een onmisbare schakel voor het stedelijke mobiliteitsnetwerk. Ondergrondse stallingen zijn echter vaak onprettige ruimtes door lage plafonds, het ontbreken van daglicht en zicht op de omgeving. Met ruimte voor ongeveer achtduizend fietsen en leenfietsen biedt de Gemeente Den Haag in samenwerking met NS en Prorail een servicegerichte en toekomstbestendige oplossing.

Het extra hoge witte plafond, de slimme belijning, ruime gangpaden en de glazen lichtwanden zorgen voor een onverwacht indrukwekkende ervaring en een uitzonderlijk kwaliteitsniveau. “Door de geïntegreerde toepassing van licht en identiteit lijkt de fietsenstalling ruimer. De visuele interventie ondersteunt bovendien de intuïtieve oriëntatie waardoor je aan het eind van de dag makkelijker je fiets terugvindt.” aldus Rene Toneman, creative director van Silo.

De fietsparkeergarage is ontworpen in samenwerking met Studio Marsman en werd begin 2020 opgeleverd. De definitieve uitgangen worden geïntegreerd in de bovengrondse bebouwing, naar ontwerp van Powerhouse Company. De woontorens, commerciële ruimten en het levendige plein zorgen samen met de ondergrondse fietsenstalling voor een gastvrije stadsentree.

Fotografie: Mike Bink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *